LEGO® Blog

Novinky v LEGO® Ideas! Z jakých návrhů se stanou oficiální sety?

V průběhu první poloviny roku 2022 dosáhlo potřebné podpory 10 tisíc hlasů mnoho fanouškovských návrhů LEGO® Ideas. Designéři LEGO®, kteří návrhy následně hodnotí už dokonce oznámili, že se některé z nich stanou oficiálními sety LEGO® Ideas. A my víme, jaké to budou!

Jako konečný termín pro kvalifikaci do první Review Stage 2022 byl určen 2. květen. Ještě téhož dne jsme se pak na webu LEGO® Ideas mohli dočíst, že designéři budou vybírat z 39 těch nejlepších a nejoriginálnějších návrhů. Které se nakonec skutečně dočkaly vytoužené nálepky APPROVED, tedy POTVRZENO?

Potvrzené návrhy LEGO® Ideas z první Review Stage 2022


1. POLAROID ONESTEP SX-70

Přestože dnes žijeme v době digitální a i mobilní fotoaparáty se dnes v lecčems vyrovnají zrcadlovkám, stále se najdou zapálení umělci, kteří nedají na klasické postupy tvorby fotografií dopustit.

Máme na mysli celuloidové filmy, temné komory, ale i třeba takové polaroidy, které ze svého mechanismu chrlí hotové fotografie jen pár sekund po zmáčknutí spouště. 

Právě polaroidy se navíc v posledních letech znovu vrací do módy a na trhu najdeme mnoho moderních modelů kdysi nevídané technické novinky. 

LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70
LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70

Pilný stavitel Minibrick Productions při navrhování modelu LEGO® vsadil možná právě na vlnu popularity, na které se dnes instantní fotografování valí. Aby svůj návrh navíc opepřil, vrátil se s ním ke kořenům polaroidových fotoaparátů.

Originální předloze, Polaroidu OneStep SX-70 z roku 1978, se podobá nejen vzhledem, ale navíc mu téměř odpovídá i velikostně. 

Skládá se však z pouhých 538 dílků. Přitom limit, kterými jsou fanouškovské návrhy omezeny co do počtu dílků, je mnohonásobně vyšší. Nabízí se tedy otázka, zda během designování finálního setu dojde k úpravě velikosti, a tím pádem také počtu dílků, nebo zda designéři jinak upraví jemnost detailů. 

Ale pokud se tak nestane a výsledný model na poličky bude obsahovat podobný počet dílků, vadí to vlastně? Sety LEGO® Ideas jsou svou rozmanitostí a nápaditostí často skvělým dárkem a dekorací i pro ty, kteří stavěním LEGO® netráví příliš mnoho času. Menší modely jsou tak pro ně ideální.

LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70
LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70

V sérii Ideas už máme globus, který se točí a svítí ve tmě, piano, které hraje a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na funkční psací stroj. Přesně tak, nezáleží na tom, že má váš návrh jen pár set dílků. Podstatné také je, zda má model nějaké funkce. Obzvlášť pokud je to návrh nějaké technické vychytávky a to polaroid jistě je. 

Přirozeně nemůžeme očekávat, že tento polaroid bude skutečně fotit. Avšak otočením kolečka na boku fotoaparátu, z něj skutečně vyjede „fotografie“ jako u skutečného polaroidu. 

Polaroid je zároveň navržen tak, aby se destičky s obrázky dali jednoduše vyměňovat bez zbytečného rozebrání již sestaveného modelu. V setu jich tak může být více a pokud to konečný design setu dovolí, třeba si postavit i vlastní.

Přístroji samozřejmě nechybí ani hledáček. Návrh obsahuje řadu samolepek replikující originální polepy a štítky. LEGO® se však poslední dobou snaží samolepkám v setech spíše vyhýbat. Jak tomu bude zde, se budeme muset nechat překvapit.

LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70
LEGO® Ideas POLAROID ONESTEP SX-70

Co je ale nutno nazvat skvělým doplňkem, je kazeta s náhradním fotopapírem do polaroidu v autentických barvách.

2. THE ORIENT EXPRESS, A LEGENDARY TRAIN

Do historie se dnes podíváme hned dvakrát. Tentokrát nás na cestu do minulosti pozval uživatel LEt.sGO a to už na počátku roku 2021 ve své vlakové soupravě Orient Express, kterou jistě znají nejen milovníci vláčků, ale i legendárních detektivek.

Slavný Orient Express bylo železniční spojení mezi západní Evropou a Tureckem, branou do východního světa, a fungovalo už do roku 1883. Jeho definitivní zánik pak přišel teprve až v roce 2009.

LEGO® Ideas THE ORIENT EXPRESS
LEGO® Ideas THE ORIENT EXPRESS

Na trase mezi Paříží a Konstantinopolí, respektive Istanbulem, přepravovalo tisíce a tisíce lidí mnoho různých historických souprav. Zejména v raných letech Orient Expressu se jednalo o ty nejluxusnější vlaky, kterými jste v té době mohli cestovat.

Před námi právě stojí varianta s lokomotivou Pacific PLM 231 K 8 a luxusním restauračním vagonem slavné společnosti Night Wagon Company ze zlatých třicátých let minulého století a celý návrh se nachází na samé hranici limitu, z kolika se může návrh skládat. Dohromady jich má 2995.

LEGO® Ideas THE ORIENT EXPRESS
LEGO® Ideas THE ORIENT EXPRESS

3. TALES OF THE SPACE AGE

Na pohled je návrh TALES OF THE SPACE AGE poněkud minimalistický. Ale málo někdy znamená více.

Stavitel john_carter se právě na minimalistické a drobné modýlky specializuje, a to především v různých výzvách a soutěžích, které LEGO® Ideas pro stavitele pořádá.

Snad původně ani netušil, jak obrovské podpory ostatních fanoušků se jeho návrhu dostane, natož že jej oficiální designéři vyberou jako budoucí set na poličky. 

Návrh se skládá ze tří obrázků o stejné velikosti (10,4 x 14,7 cm) vyobrazující vesmírné scenérie, ze kterých čiší atmosféra filmových plakátů 70. a 80. let.

LEGO® Ideas TALES OF THE SPACE AGE
LEGO® Ideas TALES OF THE SPACE AGE

Leckomu by se při pohledu na ně mohla vybavit kultovní 2001: Vesmírná Odysea režiséra Stanleyho Kubricka.

Set svým formátem může také připomínat sérii LEGO® Art. Trojici obrázků by mělo být možno rovněž pověsit na zeď, na rozdíl od setů LEGO® Art však nepoužívá dílky, které jsou pro ně typické.

Naopak jsme zde svědky nápadité použití klasických dílků zcela novým, jakýmsi až abstraktním způsobem. Jistě je právě toto ten aspekt, který nadchl tolik fanoušků, aby tento nenápadný projekt podpořilo.

4. LEGO INSECTS

Hmyz možná nepatří mezi nejoblíbenější zvířátka. Pravdou ale je, že jsou i ti nejmenší, občas možná otravní, ne-li snad i ošklivý tvorečkové nedílnou součástí přírody a stojí na nich základy každého ekosystému.

Ani v setech LEGO® je prakticky nenajdeme. Stavitel hachiroku24 si řekl, že je nejvyšší čas to změnit. Vybral proto 5 nejzajímavějších zástupců hmyzí říše, kteří se kromě 10 tisícům fanouškům zalíbili také designérům LEGO®.

Motýl Morpho peleides

Motýl druhu Morpho peleides byste našli v Americe od Mexika na jih. Nejvíc vás na něm jistě upoutají krásně modrá křídla, která však vůbec nejsou modrá. Modrou barvu způsobuje světlo, které se láme o nesmírné množství šupinek na jeho křídlech a je to tak vlastně taková optická iluze. 

LEGO® Insects - Motýl Morpho peleides
LEGO® Insects - Motýl Morpho peleides

Herkules antilský

Herkules antilský (latinsky Dynastes hercules) je skutečný hmyzí zápasník z jihoamerických deštných pralesů, který dorůstá i s rohem neskutečných 17 centimetrů a kromě velikosti vládnou obrovskou silou.

LEGO® Insects - Herkules Antilský
LEGO® Insects - Herkules Antilský

Slunéčko východní

Berušky samozřejmě zná každý. Avšak tahle konkrétní pochází původně až z dálného východu. Putující lidé ji však zavlekli po celé šíři mírného pásma od Evropy až po Severní Ameriku a i u nás je dnes běžným druhem. Od klasického slunéčka sedmitečného ji odlišují především černo-bílý protorax (článek hmyzu nesoucí první pár končetin).

LEGO® Insects - Slunéčko východní
LEGO® Insects - Slunéčko východní

Včela medonosná

Také včely najedeme prakticky po celém světě. Ačkoliv se nám však může jevit jako běžná a nezajímavá, nesmíme zapomínat, že právě včely patří mezi ty nejdůležitější a zároveň nejpodivuhodnější tvory na naší planetě.

Jejich schopnosti organizovat se v kolonie, stavět úly, dorozumívat se tancem a mnoho dalších superschopností udivují i vědce. Samozřejmě také stojí za opilováním, bez kterého by stovky tisíc druhů stromů a rostlin prostě nemohly existovat. Ano, i malinká včela si rozhodně zaslouží alespoň drobný modýlek LEGO®.

LEGO® Insects - Včela medonosná
LEGO® Insects - Včela medonosná

Kudlanka nábožná

To kudlanky nábožné se netěší dobré pověsti. Zvláště díky jejich neobvyklé tradici při námluvách. To ale neznamená, že to nejsou zajímavá stvoření. Kudlanky jsou třeba mezi hmyzem jedny z nejefektivnějších predátorů a ani to, že samice kudlanky jsou větší a silnější než samci, není v přírodě úplně běžné.

LEGO® Insects - Kudlanka nábožná
LEGO® Insects - Kudlanka nábožná

Zatímco modely motýla morpho peleides a brouka Herkula antilského jsou v životní velikosti, zbývající jsou oproti svým živým protějškům násobně větší. To však umožnilo ztvárnit různé detaily, kterých si ani u živých exemplářů jinak nevšimnete.

LEGO INSECTS je tak návrhem, který potěší milovníky zvířat a jednoduchého stavění. Záleží na finálním zpracování, ale odhadem se ze dá předkládat dohromady ne více než pár stovek kostiček, což je pro i pro méně zkušené stavitele úplně ideální.

Co dělat než se nových setů dočkáme?

Než se z těchto návrhů opravdu stanou oficiální sety, na to si ještě budeme muset dlouho počkat. Vy si ale už nyní můžete brousit zuby na některý z nich. Pokud si ale chcete nějaký set postavit hned, navštivte sekci LEGO® Ideas v našem eshopu nebo prozkoumejte naši nabídku vánočních hitů.
LEGO® Ideas