LEGO® Blog

LEGO® Ideas 21332 Glóbus, nejnovější přírůstek rodiny LEGO® Ideas

Glóby povznášejí úroveň vnitřních prostorů již celá staletí. Našli bychom je knihovnách, pracovnách, studovnách či učebnách. Spojujeme si je se vzdělaností a moudrostí, ale stejně tak se stylem a elegancí. Přesně toho si byl vědom Guillaume Roussel z Francie, když přemýšlel, s jakým modelem by mohl v sérii LEGO® Ideas uspět.

Jeho cílem bylo přijít s modelem, který bude edukativní a dostatečně kreativní. Chtěl aby téma jeho modelu obsáhlo co možná největší část světa a na konec usoudil, že nejvýmluvnějším tématem bude svět samotný. A tak vznikla idea LEGO® Ideas 21332 Glóbu.

LEGO® Ideas 21332 Glóbus
Elegantní dekorace všech interiérů

Fanoušci si nejspíše pamatují set LEGO® Art 31203 Mapa světa. Vědí tedy, že to není poprvé, kdy kostičky LEGO® vstoupily na pole zeměpisu a kartografie. A sice že je LEGO® Art 31203 Mapa světa co do počtu kostek zatím největším setem, vůbec to neznamená, že by se LEGO® Ideas 21332 Glóbus vedle něj měl stydět, ba naopak si sním v mnohém nezadá. 

LEGO® Ideas 21332 Glóbus se může pyšnit mnoha unikátními vlastnostmi, které z něj činí velmi zajímavý a atraktivní model, který ocení dospělí milovníci vintage stylu a estetiky a samozřejmě stavebnice LEGO®.

LEGO® Ideas 21332 Glóbus
Naplánujte si příští dovolenou u společného stavění

Svět jako na dlani

Tento 40 centimetrů vysoký unikátní glóbus se skládá z 2585 dílků. Velikost modelu, počet dílků ale i samotný obal stavebnice napovídají, že se jedná o model určený především zkušeným a odhodlaným stavitelům. Na krabici totiž můžeme vidět již kompletní LEGO® Ideas 21332 Glóbus na černém pozadí, které je typické především pro obaly modelů LEGO® Creator Expert určených převážně náročným fanouškům LEGO®.

Vzhledem k tomu, že glóby mají poněkud jednotvárnou podobu, tak i stavba LEGO® Ideas 21332 Glóbus zahrnuje mnoho opakujících se kroků. Návod tedy moudře vede stavitele tak, že přeskakuje z jedné části na druhou a stavění modelu se tak nestane monotónním.

LEGO® Ideas 21332 Glóbus
Štítky s názvy světadílů a oceánů svítí ve tmě

Model LEGO® Ideas 21332 Glóbus tak slibuje dlouhé hodiny, při kterých se příjemně uvolníte a ještě procestujete celý svět. Odměnou vám navíc bude výstavní kousek jako stvořený pro vaši pracovnu nebo kancelář, který díky svému historickému vzhledu dodá místnosti noblesu. Díky pogumovaným dílkům na spodní části podstavce se navíc nemusíte bát, že by váš krásný model potkal nešťastný osud a můžete si ho tak vystavit takřka kamkoliv.

A přece se točí!

Postavit z hranatých kostek model ve tvaru koule není jednoduchý úkol a nutně musí docházet k určitým kompromisům. Avšak díky dílkům LEGO® System se podařilo maximálně přiblížit kulovitému tvaru Země a stejně tak i oblému držáku glóbu.

Správný glóbus se ale otáčí a tak zde není žádná výmluva pro to, aby se neotáčel i LEGO® Ideas 21332 Glóbus. Použít kostičky LEGO® Technic v části spojující osu glóbu s jeho držákem se ukázala jako nejvhodnější řešení. V jednom modelu se tak snoubí hned dva LEGO® světy.

V tom ale jedinečnost modelu LEGO® Ideas 21332 Glóbus zdaleka nekončí. Například některé z použitých barev byly vytvořeny speciálně pro tento model. Třeba zlaté prvky zdobící piedestal a držák, aby dodaly glóbu ten správný vintage nádech. Model zároveň neobsahuje žádné samolepky. Namísto toho ale používá několik originálních dílků potištěných právě pro LEGO® Ideas 21332 Glóbus

LEGO® Ideas 21332 Glóbus
Celý svět jako na dlani

Aby model splňoval svoji zamýšlenou edukativní funkci, kontinenty a oceány jsou označeny dílky s vytištěným názvem. Ty navíc svítí ve tmě! Na povrchu glóbu také najdeme dílek s vyobrazením kompasu, který bychom mohli najít na historických glóbech. Piedestal ještě zdobí ještě zlatě lemovaný štítek s nápisem Země a moře dekorují dílky s vyobrazením historických plachetnic. Dílek znázorňující Antarktidu je navíc podepsán iniciály “G. R. MMXII” (Guillaume Roussel 2022) jako upomínka na svého stvořitele.

Brožurka kromě klasického návodu k sestavení modelu obsahuje také zajímavosti o planetě Zemi a glóbech obecně. Následuje seznámení s designéry LEGO® Cristinou Benescu a Lukem Kapeterem, kteří se podíleli na převedení Guillaumeho nápadu ve skutečný model.

Přes překážky

Navrhování modelu je prý tou nejrychlejší fází. Zabere 3-4 dny, na rozdíl od jejich propagace a “lovení” hlasů. Přesto čelil při navrhování modelu glóbu několika dalším výzvám. Například vhodně zvolit co nejpřesnější umístění kontinentů a ostrovů a zároveň jejich tvary příliš nezjednodušit, aby glóbus neztratil autenticitu. Na zdolání této překážky využil nástroj Google Earth.

Dalším problémem bylo vymyslet, jak pojmout základní konstrukci samotného glóbu, aby byla silná a stabilní. Rozhodl se proto nejdříve vytvořit kostru, která je pokrytá lehkými ploškami s nízkou vahou, které nakonec tvoří povrch glóbu. A pokud vás zajímá v jakém programu své modelu navrhuje, jedná se o Bricklink's Studio. 

LEGO® Ideas 21332 Glóbus
Poznejte tajemství LEGO® Ideas 21332 Glóbus

Navzdory všem výzvám a díky úsilí vloženému do propagace modelu na sociálních sítích se nakonec Guillaume dočkal své podpisové akce v oficiálním obchodu LEGO® 5. února 2022 v Paříží.

Guillaume Roussel

Guillaume není ve stavění vlastních LEGO® modelů žádným nováčkem. Stavebnici LEGO® se věnuje od velmi raného dětství a dnes je z něj tzv. AFOL, tedy adult fan of LEGO® (dospělý fanoušek LEGO®). Glóbus dokonce není prvním modelem, se kterým Guillaume v sérii LEGO® Ideas snažil uspět.

V říjnu 2019 se do vytouženého 10K klubu dostal set inspirovaný slavnou muzikálovou pohádkou o kouzelné chůvě Mary Poppins, konkrétně její originální filmovou adaptací z roku 1964. Tento model ztvárňuje Cherry Tree Lane, ulici kde se nachází dům hlavních hrdinů, rodiny Banksových, a podle této ulice je model i pojmenován, avšak nakonec nebyl radou designérů LEGO® schválen.

LEGO® Ideas 21332 Glóbus

Stejně jako v případě LEGO® Ideas 21332 Glóbus je autorem myšlenky a vizáže modelu Guillaume Roussel. Zatímco v modelu LEGO® Cherry Tree Lane se projevila Guillaumeho láska k Disneyho světu kouzel, při navrhování dalšího modelu se chtěl vyhnout licencovanému obsahu. 

O Guillaumeho vášni ke světu Disney a stavění svědčí především jeho vlastní neoficiální LEGO® dioráma zábavního parku Disneyland, ve kterém se snažil napodobit ikonické stavby a atrakce včetně pařížské verze Popelčina zámku, která se skládá přibližně z 10 000 dílků.  Pokud i vás zajímá tématika Disneyho pohádek, můžete si přečíst článek o oficiálním modelu LEGO® 71040 Zámek Disney nebo si prohlédnout nabídku Disney stavebnic v našem e-shopu.

Jeho další fanouškovské modely a spoustu dalšího najdete na Guillaumeho stránce Disneybrick, kterou najdete jak na Facebooku tak na Instagramu.





LEGO® Ideas