LEGO® Blog

Set s nádechem nostalgie, to je LEGO® Ideas 21327 Psací stroj

Obchody se starožitnostmi mají svůj nezaměnitelný půvab. Police a vitríny jsou zde plné předmětů z dob minulých. Předměty, které sice v mnoha případech již nenajdou praktické uplatnění v dnešním moderním světě, místo toho však oplývají vlastní duší plynoucí z jejich mnohdy skryté historie. I proto jsou tyto často drobné obchůdky s historií dodnes navštěvovány. Vzácný porcelán, první vydání starých knih nebo třeba - starožitný psací stroj?

V dnešním světě podsvícených a někdy dokonce holografických klávesnic připojených ke stále chytřejším počítačům nemají psací stroje naději konkurovat. Jejich slavná éra, kdy byla takřka každá kniha, dopis či článek v novinách napsán na tomto převratném vynálezu, je nenávratně pryč. Přesto se dodnes najdou jejich obdivovatelé a sběratelé. Jedním takovým milovníkem psacích strojů byl také čirou náhodou velký fanoušek stavebnice LEGO®, a tak začal čtyři léta trvající příběh modelu LEGO® Ideas 21327 Psací stroj.

EGO® Ideas 21327 Psací stroj
EGO® Ideas 21327 Psací stroj

Nápad se zrodil během soutěže LEGO® Masters

Steven Guinness z Chesteru ve Velké Británii propadl stavebnici LEGO® už jako malý kluk. Z jeho lásky ke kostičkám a nekonečným možnostem kreativity, které LEGO® nabízí, nikdy nevyrostl. Naopak stal se vášnivým AFOLem (AFOL je anglická zkratka pro „Dospělý fanoušek LEGO®). Svojí vášeň dokonce předvedl ve velkolepé televizní soutěži LEGO® Masters, která se letos v červnu objeví i na českých obrazovkách.

Svou oddanost stavebnici LEGO® stvrdil v LEGO® Masters vítězstvím, a to mimo jiného díky modelu, který postavil se svým kolegou/stavitelem. Tento obrovský model (2x2 metry) reprezentoval důležitost rovnováhy mezi prací a hraním. Vyobrazoval syna hrajícího si na koberci, zatímco otec u psacího stolu pracoval. Právě na tomto stole se nachází i (zatím nefunkční) psací stroj, který vnukne Stevenovi nápad na sestavení plnohodnotného modelu psacího stroje.


Chci vědět více o soutěži s LEGO® Masters


Od prvního návrhu až k porotě LEGO® Ideas

Záhy po skončení soutěže LEGO® Masters se začal Steven naplno věnovat svému novému nápadu. V březnu roku 2018 již přidává první hotový návrh na web ideas.lego.com. Tento prototyp je však ještě designem nahony vzdálený tomu, který nakonec ponese nálepku oficiální set LEGO® Ideas.

Prvotní prototyp, ze kterého se měl v budoucnu stát úžasný LEGO® Ideas 21327 Psací stroj, měl přes geniální funkční mechanismus poněkud omšelou pochmurně šedou skořápku. Také si můžete všimnou, že narozdíl od finálního modelu je součástí původního návrhu i list papíru sestavený z kostiček LEGO®. Zrovna tak je sestavena i inkoustová páska, bez které by žádný psací stroj nenapsal ani tečku na konci věty. Také ona inkoustová páska došla ve finálním setu jiného provedení, ale o tom až později. Je rok 2018 a existuje pouze tento návrh, který však přes vnější nedostatky vesele sbírá fanouškovské hlasy a nezadržitelně se blíží k 10K klubu.

Původní návrh modelu nadchne technickým zpracováním, nikoliv tak líbivým vzhledem

Avšak ještě než se tak stane, vytvoří Steven dvě další verze psacího stroje. První je prakticky stejná jako ta první. Na rozdíl od ní je však model mnohem barevnější a veselejší. Oproti tomu druhá myšlenka, která Stevenovi náhle prolétla hlavou, posunula celý návrh o několik úrovní výše. 

V říjnu 2018 Steven oznámil, že pracuje na nové verzi psacího stroje. Rozhodl se tak poté, co na fotografii Oleho Kirka Christiansena, duchovního otce a zakladatele LEGO Group, spatřil v pozadí Christiansenův psací stroj. Nápad na vytvoření vintage repliky psacího stroje samotného otce LEGO® nedal Stevenovi spát. Začal pátrat, o jaký typ psacího stroje na fotografii se ve skutečnosti jedná. Zjistil, že je to psací stroj Erica 10, a dokonce se mu povedlo jeden pravý exemplář sehnat. A tak začal svůj původní návrh přepracovávat.

Vintage návrh modelu inspirovaným psacím strojem zakladatele společnosti LEGO Group

Trvalo to dlouhý rok, než Stevenovi přišla gratulace k dosažení 10 tisíců fanouškovských hlasů, které jsou zásadní pro postup k hodnotící komisi LEGO® Ideas. V lednu 2020 pak návrh prošel kontrolou designérů LEGO® a dalších odborníků společnosti LEGO Group, kteří projekt ještě téhož měsíce schválili. Vznik LEGO® Ideas 21327 Psací stroj byl tímto zpečetěn.

LEGO® Ideas 21327 Psací stroj je na světě, čím se liší od původního návrhu?

Přestože byl set oficiálně uznán v lednu 2020, od LEGO Group jsme se dočkali oznámení o vydání až dlouho poté, konkrétně v červnu 2021. Finální model je velmi podobný vintage verzi návrhu, kterou Steven Guinness na svém LEGO® Ideas účtu zveřejnil. Využívá ve svém provedení typickou mátově zelenou barvu, stejně jako skutečný psací stroj Erica 10 Oleho Kirka Kristiansena. 

Stejně jako Steveno návrh je LEGO® Ideas 21327 Psací stroj funkční. Ťukáním do kláves rozpohybujete nejen tiskací kladívka, uvedete do pohybu celý válec s umístěným listem papíru tak, jak to dělá skutečný psací stroj, a to i se všemi charakteristickými zvuky, jaké psací stroje vydávají. Unikátní jsou i samotné klávesy. Písmena na nich jsou vytištěná a tak se nemusíte obávat nepraktické práce se samolepkami, které by častým „psaním“ mohly ztrácet na kvalitě.

EGO® Ideas 21327 Psací stroj
Zjisti během stavění, jak psací stroj funguje

Unikátním prvkem je také černo-červená inkoustová páska na cívce, která byla v původním návrhu zpracovaná z kostiček LEGO®. Zřejmě pro větší autentičnost se designéři, kteří pomáhali přivést Stevenovu myšlenku k dokonalosti, rozhodli použít proužek látky, což je u setů LEGO® více než neobvyklé. 

Jistě vám také neuniklo, že set LEGO® Ideas 21327 Psací stroj neobsahuje list papíru sestavený z dílků LEGO® tak, jak to původně Steven Guinness zamýšlel. Namísto toho vznikl nápad umístit do setu dopis od Thomase Kirka Kristiansena, potomka zakladatele a současného prezidenta společnosti LEGO Group. LEGO® je samozřejmě celosvětově proslulá stavebnice, a tak v setu najdete celých 43 verzí tohoto dopisu ve 43 různých jazycích. Tento dopis můžete umístit do válce psacího stroje. Brožurka obsahuje kromě podrobného a srozumitelného návodu také slova autora návrhu, Stevena Guinnesse, a designérů společnosti LEGO Group, kteří stáli u zrodu této unikátní finální verze modelu.

EGO® Ideas 21327 Psací stroj
Užij si typický zvuk psacího stroje

Tento model pro dospělé ocení především milovníci retra a starožitností. Elegantní design nezapadne doma na poličce, ani v pracovně nebo dokonce kanceláři. 2079 kostek, ze kterých se model skládá, vás vtáhne do vzrušujícího prozkoumávání mechanismu, který uvádí celý psací stroj do chodu a zajímavý tak může být také pro milovníky LEGO® Technic, přeci jen užívá různé elementy z této řady. Model měří 27 centimetrů na délku, 11 centimetrů na výšku a 26 centimetrů do hloubky.

Stane se i z LEGO® Ideas 21327 Psací stroj cenná starožitnost?

Ačkoliv i LEGO® Ideas 21327 Psací stroj nosí nálepku „Těžko k sehnání“, je stále k dispozici jak ve skladech LEGO®, tak u obchodníků. Do té doby bude cena nerozbaleného setu kroužit kolem současné průměrné ceny. Ta je dnes o něco nižší než retailová cena v době vydání (199,99 Eur).

Podle předpovědi serveru BrickEkonomy by mohlo dojít k vyprázdnění oficiálních skladů již v druhé polovině tohoto roku a tímto tvrzením jsou si jisti na 68%, přičemž by cenový skok po vyprodání setu mohl činit 20 - 35% za nerozbalený model. Při dnešní průměrné ceně 163,59 Eur (něco málo přes 4 tisíce Kč při současném kurzu) tedy můžeme očekávat nárůst ceny až na 5 a půl tisíce (za nerozbalený model).
Graf ceny modelu podle brickwatch.net

Jak tvrdí BrickEkonomy, jedná se o set s dobrým investičním potenciálem, ale je třeba zdůraznit, že podobné odhady jsou vždy pouze teoretické a neexistuje skutečná garance, že se tyto předpovědi na 100% vyplní.

Ať už si ale budete chtít pořídit LEGO® Ideas 21327 Psací stroj pro zábavu, jako dárek pro své blízké nebo z jakéhokoliv jiného důvodu, můžete využít naší nabídky na e-shopu Muzea LEGA s dopravou zdarma.

Chci si pořídit LEGO® Ideas 21327 Psací stroj

za výhodnou cenu a s dopravou zdarma


Mimoto si můžete také prohlédnout jak sofistikovaný mechanismus v nitru LEGO® Ideas 21327 Psací stroj funguje v tomto designérském videu.



LEGO® Ideas