LEGO® Blog

Co je nového v LEGO® Ideas?

Dlouho jsme se nevěnovali jedné z nejpopulárnějších řad stavebnic, LEGO® Ideas, a je nejvyšší čas tuto chybu napravit. Pravidelní čtenáři si sice mohou vzpomenout na nedávný článek o návrhu LEGO® Ideas Tančící dům, dnes nás však zajímají ty nejžhavější novinky, nová oficiální oznámení a vůbec vše kolem nejnadějnějších návrhů, které si zaslouží pozornost fanoušků této kreativní série plné neotřelých nápadů.

Pokud jste ve světě LEGO® noví a o LEGO® Ideas slyšíte poprvé, nebojte, v rychlosti vám vše vysvětlíme. LEGO® Ideas je specifická řada modelů, jejichž autoři jsou samotní fanoušci. Stačí mít skvělý nápad a pokud návrh podpoří dostatek dalších fanoušků, dočká se návrh pozornosti samotných designérů a dalších odborníků společnosti LEGO®. Ti nakonec rozhodnou, zda se návrh stane či nestane oficiálním setem. Detailněji jsme tento proces popisovali v článku 5 fanouškovských modelů LEGO® Ideas, které dostaly zelenou.


Čerstvě k mání

O dvou nejnovější členech rodiny LEGO® Ideas jsme rovněž psali ve zmíněném článku. V té době však ještě nebyl znám oficiální datum vydání, cena, zkrátka nic. Ale čas utekl jako voda. Takže které modely už mohou zdobit vaše výstavky?

Hvězdná noc Vincenta Van Gogha

Malba a malování je často spíše vnímáno jako řemeslo. Abyste namalovali skvělý obraz je nutná mistrovská řemeslná znalost a um. V případě navrhování modelů LEGO® to není situace o tolik rozdílná. Možná právě proto se LEGO® k umění tak má a proč pohled na LEGO® Ideas 21333 Hvězdná noc Vincenta Van Gogha očím tolik lahodí. Skoro jako by svět jen čekal na to, až někdo dostane tenhle skvělý nápad a překoval ho, nebo spíš přestavěl, ve skutečnost.

Uživatel legotruman tento nápad dostal už v roce 2020 a po dvou letech usilovného sbírání hlasů a následném dolaďování s designéry jsme se 1. června dočkali oficiálního vydání. Návrh byl vylepšen o rám, který postimpresionistické hvězdné krajince chyběl. Jinak je LEGO® Ideas 21333 Hvězdná noc Vincenta Van Gogha prakticky identický s původním návrhem.


Exkluzivní set čítá 1316 dílků, což je asi o 200 dílků méně, než byl původní návrh. Na výsledném dojmu to však nemění zhola nic. Jsme zde totiž svědky toho, jak se 2D plocha malířského umění snoubí v dokonalé harmonii s 3D světem kostiček LEGO®. Doslova tak jeden z nejznámějších obrazů na světě získal úplně nový rozměr.

U zrodu LEGO® Ideas 21333 Hvězdná noc Vincenta Van Gogha stálo dokonce i Muzeum moderního umění v New Yorku a model se může pyšnit zachycením autentické malířské techniky Van Gogha i použitých barev. Součástí setu je také figurka Vinceta Van Gogha a jeho malířský stojan, paleta i štětec. Model o rozměrech 30 x 38 centimetrů lze vystavit jak na výstavu, tak jej rovněž zavěsit na zeď podobně jako sety z řady LEGO® Art.


Jazzový kvartet

Svět umění neopustíme ani v případě druhé nejžhavější novinky LEGO® Ideas. Přesuneme se však od slavných obrazů do říše živelné jazzové hudby. Set LEGO® Ideas 21334 Jazzový kvartet zachycuje čtyřčlenný jazzový band uprostřed víru improvizovaných figur a synkop.

Jeho autorem je Hsinwei Chi a svůj návrh zveřejnil v lednu minulého roku. Obsahuje postavy pianisty, basisty, trumpetisty a bubeníka i s jejich detailně provedenými nástroji. Jednou z nejzajímavějších předností tohoto setu je možnost postoj jednotlivých figurek dle libosti nastavovat. Stejně tak je možné muzikanty libovolně aranžovat, a vytvořit si tak jedinečné vystoupení.

LEGO® Ideas 32334 Jazzový kvartet měří 20 cm na výšku, 43 cm na šířku a 16 cm do hloubk. Skládá se z 1606 dílků a byla navržena na poličku každého milovníka hudby a sběratele LEGO®.


Fanoušci kultovního seriálu Kancl se dočkají svého modelu

Trapné situace, pološílený šéf, sešívačka v želatině - to je jen několik z mnoha způsobů jak popsat pracovní prostředí kanceláře papírenské společnosti Dunder Mifflin z americké verze seriálu Kancl a pokud se vám zdá, že tuto legendu suchého humoru nezmiňujeme poprvé, máte pravdu. Také o něm jsme mluvili v článku 5 fanouškovských modelů LEGO® Ideas, které dostaly zelenou, ale teprve 15. července LEGO® oznámilo oficiální datum jeho vydání.


LEGO® Ideas 21336 Kancl od uživatele Lego The Office bude mít ve finální verzi 1164 dílků a bude obsahovat 15 minifigurek s oboustrannými obličeji (Michael Scott, Dwight Schrute, Jim Halpert, Pam Beesley, Ryan Howard, Angela Martin, Oscar Martinez, Kevin Malone, Stanley Hudson, Kelly Kapoor, Phyllis Lapin Vance, Meredith Palmer, Creed Bratton, Toby Flenderson a Darryl Philbin).

Postavy jsou samozřejmě doplněné o unikátní předměty z těch nejpamátnějších scén, jako je právě sešívačka v želatině, hrnek „Nejlepší šéf na světě“ nebo trofej Dundie. Set autenticky ztvárňuje všechny prostory kanceláře od recepce, přes konferenční místnost až po kancelář Michaela Scotta, která se dá navíc vysunout a oddělit od zbytku setu. 


A kdy že se tedy setu LEGO® Ideas 21336 Kancl dočkáme? Inu, budeme si muset počkat do 1. října 2022.

Chata sester Sandersonových ze strašidelné komedie Hocus Pocus

Tento měsíc LEGO® zároveň oznámilo, že dalším z nadcházejících setů LEGO® Ideas bude také Chata sester Sandersonových, kterou můžeme znát z rodinné komedie Hocus Pocus o třech sestrách čarodějnicích z roku 1993. 

Návrh chaty, ve které bydlí sestry Winifred, Sarah a Mary, by měl být vskutku obrovský s šířkou a výškou přesahující 40 centimetrů a skládat se až z 2992 dílků. Model je však stále ve fázi příprav a výsledný oficiální set se může od návrhu lišit. Více bychom se o tomto nadcházejícím modelu měli dozvědět v průběhu letošního podzimu.


Uživatelka TheAmbrinator, která si tento film zamilovala v dětství, vytvořila model takové velikosti, aby do něj vměstnala co nejvíce detailů. Kromě strašidelného vzezření je totiž chata otevírací a uvnitř najdeme nespočet magických předmětů a pomůcek k zaklínání a vaření lektvarů.

Podobně jako set LEGO® Ideas 21336 Kancl by měl obsahovat spoustu postaviček z filmu. TheAmbrinator by si jich tam konkrétně přála 12, ale i set LEGO® Ideas 21336 Kancl obsahuje o dvě minifigurky méně, na rozdíl od původního návrhu. Budeme se muset nechat překvapit.


Nápady nezastavíš

LEGO® Ideas je úžasná dynamická řada, ve které každou chvíli vznikají nápadité návrhy, které jednou spočinou na pultech obchodů a v košíkách e-shopů. Nezapomeňte se k nám proto vracet, aby vám nic nového neuteklo. U dalších novinek z LEGO® Ideas bychom se mohli třeba podívat na nejzajímavější modely v 10K klubu, které čekají na schválení. Aby vám to do té doby lépe uteklo, podívejte se i na designérské video pro LEGO® Ideas 21333 Hvězdná noc Vincenta Van Gogha.







LEGO® Ideas