LEGO® Blog

5 fanouškovských modelů LEGO® Ideas, které dostaly zelenou!

LEGO® Ideas je velmi oblíbená série modelů LEGO®, které zároveň patří mezi ty nejoriginálnější. Jak jsme si již vysvětlovali v článku o LEGO® Ideas 21323 Grand Piano, je to tím, že autoři těchto modelů jsou samotní fanouškové. I vy se tak můžete pokusit ztvárnit svoji myšlenku pomocí barevných kostiček a zkusit své štěstí.

Ne z každého fanouškovského nápadu však vznikne oficiální model LEGO®. Tím se stanou jen návrhy, které úspěšně projdou poměrně dlouhým schvalovacím procesem. Ten začíná sbíráním hlasů ostatních fanoušků. Dosažením 10 000 hlasů se model stává členem tzv. 10K Klubu, ze kterého designéři a další odborníci společnosti LEGO® vybírají modely pro odborné posouzení.

Při něm se hodnotí více faktorů, například zda je model nějak funkční a „hratelný“, zda je to vhodný „poličkový model“, zda neporušuje autorská práva, nebo zda je jeho konstrukce dostatečně stabilní a bezpečná. Ani členství v 10K klubu tak neznamená automatickou výhru. Klíčové je vyjádření hodnotící komise, zda je váš model schválen. Až pak se můžete podílet na vývoji oficiálního modelu LEGO® Ideas.

Dnes se podíváme na nejčerstvější modely, které překonaly onu strastiplnou cestu od prvotního návrhu přes 10K klub a v posuzovací fázi dostali od odborníků zelenou.

„BTS DYNAMITE“

Návrh s názvem „BTS DYNAMITE“ je model oslavující singl „DYNAMITE“ korejské (původně) hip-hopové skupiny BTS, také známé jako Bangtan Boys. Model vyobrazuje scény z videoklipu k tomuto singlu, který na YouTube za den shlédlo 100 milionu diváků a za pouhých osm měsíců klip nasbíral již celou miliardu shlédnutí.

Na obrázcích modelu lze vidět tři budovy (diskotéku, cukrárnu a obchod s hudbou), které jsou samostatně oddělitelné. Mimoto k modelu patří sedm minifigurek představující členy skupiny (Namjoon, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V, a Jungkook), palma, kornout se zmrzlinou a plakáty do výlohy obchodu s hudbou. 

Model se objevil na stránkách LEGO® Ideas pod účtem „JBBrickFanatic“, ale ve skutečnosti model vznikl ve spolupráci s uživatelem „BangtanBricks“. Ačkoliv o této kapele možná slyšíte poprvé, úspěch jejího singlu může svědčit o nemalé fanouškovské základně, které by i model LEGO® skupiny BTS mohl přijít k chuti stejně tak  jako jejich hudba. 

BTS DYNAMITE
BTS DYNAMITE

Vzhůru za dobrodružstvím s „A-FRAME CABIN“

Divočina vás volá! Model horské chaty pro všechny milovníky dobrodružství navrhnul uživatel Norton74 a zveřejnil ho 29. března 2021. Neuběhly ani dva celé měsíce a díky fanouškovským hlasům si již nárokoval místo v 10K klubu. 

Design modelu je inspirován horskými boudami, které se hojně stavěli v letech 1950 až 1975. Budova stojící na kamenné desce nemá kromě předního a zadního průčelí žádné stěny a křídla střechy se táhnou od jejího hřebenu až k zemi, čímž budově propůjčuje podobu písmene „A“. Střecha i průčelí modelu je navržena tak, aby co nejvíce připomínala stlučená dřevěná prkna a mnoho dalších detailů podtrhují atmosféru divočiny daleko od ruchu civilizace.

A-FRAME CABIN
Návrh A-FRAME CABIN náš přenese do mírumilovného klidu panenské přírody

V okolí hlavního motivu modelu můžeme vidět stromy hlubokého lesa, kozu na řezání dřeva i dřevník, kam můžeme nařezané dříví uložit v očekávání tuhé zimy. Dále zde najdeme množství různého nářadí a předmětů od pily a sekery přes zazimovaný člun s pádly až po kytaru opřenou v křesle na verandě chaty. Krásu modelu v sobě nesou i takové drobné detaily, jako je ptačí budka či paroží zdobící průčelí chaty.

Zatím jsme však neprozkoumali interiér chaty. Nachází se v ní totiž rovnou dvě patra. V přízemí najdeme obývací prostor s malou kuchyňkou v rohu. Je zde vše potřebné, stůl, skříňky a úložné prostory, lustr, dřez s kohoutkem a stejně tak i hořák na vaření. Uprostřed divočiny, kde vládnou kruté zimy samozřejmě nesmějí chybět kamna. Po schodech se dostaneme do podkroví s ložnicí.

Součástí modelu jsou dvě minifigurky zálesáků, figurky slepic a divokého medvěda. Konstrukce modelu je také uzpůsobená tak, že křídla střechy lze odklopit a získat tak pohodlný přístup do interiéru chaty.

A-FRAME CABIN
Interiér chaty je plný překvapení

„JAZZ QUARTET“ roztančí kostičky LEGO® do rytmu hudby

Zkrátka nepřijdou ani milovníci kultury a umění, konkrétně hudby. Návrh uživatele „Hsinwei Chi“ se na webu LEGO® Ideas objevil už v lednu minulého roku a následující měsíc byl uvítán v 10K klubu. Na první pohled minimalistický model v sobě skrývá mnoho kreativity při řešení designu postaviček i hudebních nástrojů. Model vyobrazuje jazzový kvartet v podobě trumpetisty, pianisty, bubeníka a hráče na kontrabas. K ještě větší eleganci model vyzdvihuje dekorované pódium, na kterém kvartet hraje.

Model jako stvořený pro poličku. Krásně by se vyjímal i vedle dalších modelů s hudební tématikou, jako je LEGO® Ideas 21323 Grand Piano.

JAZZ QUARTET
JAZZ QUARTET aneb když jde LEGO® slyšet

Legendární TV show přímo na poličce, to je „THE OFFICE“


Nyní tu máme něco i pro fanoušky televizních pořadů, speciálně pro fanoušky legendárního seriálu „Kancl“. Tento set vyobrazuje americkou verzi vysílanou na NBC od roku 2005 do roku 2013 a obsahuje známá zákoutí obchodního oddělení papírenské společnosti Dunder Mifflin včetně minifigurek všech významných pracovníků „kanclu“.

Tento návrh je důkazem, že vytrvalost se vyplácí. Uživatel s příhodným jménem „Lego The Office“ s tímto návrhem uspěl až napotřetí. První verze vznikla již v roce 2014 a přestože se dostala do 10K klubu, mezi oficiální modely LEGO® Ideas se ale nezařadila. V roce 2019 přišel čas na druhý pokus s vylepšenou verzí. Ani upravený model však nebyl vybrán, přestože se objevil v 10K klubu po pouhých dvou měsících. Autorse však odradit nenechal, naopak svůj model dál vylepšoval, dokud to na třetí pokus skutečně nevyšlo.

LEGO® THE OFFICE
Jeden z nejpropracovanějších návrhů inspirovaný bláznivým sit-comem

Diorama „The Office“ zahrnuje kancelář vedoucího oddělení, Michaela, konferenční místnost a sál s recepcí a stoly jednotlivých pracovníků. Spolu s kanceláří bylo navrhnuto celých 17 minifigurek představující hlavní postavy, které se v pořadu objevili více než v jedné sérii a každá z nich má doplňky a předměty, které s danou postavou souvisí.

Výčet postav a jejich předmětů:

  • Michael - hrnek „Nejlepší šéf na světě“, cena „Dundie“, santovská čepice, bandana (šátek)
  • Jim - kufřík, prsten
  • Pam - čajová konvice, malířská paleta a štětce
  • Dwight - řepa, figurka s kývací hlavou, aktovka, elfská čepice, haloweenská dýně
  • Angela - kočka
  • Kevin - sklenice s bonbóny, pizza, taco, hrnec s chilli
  • Oscar - peníze, lední brusle, kalkulačka
  • Meredith - kelímek ledové tříště, láhev pampeliškového čaje
  • Creed - kytara
  • Andy - kytara a mikrofon
  • Phyllis - pletací jehlice, košík, plyšový medvídek od Boba Vance
  • Stanley - preclík, křížovka, koláč
  • Darryl - ruční vozík, kufřík, balíky papíru Dunder Mifflin
  • Toby - krabice se složkami, motýlek, kniha
  • Kelly - mobilní telefon, kabelka
  • Ryan - mobilní telefon
  • Erin - fotoaparát 

LEGO® THE OFFICE
Všechny komediální scény v jediném setu

Scrantonská pobočka Dunder Mifflin z kostiček LEGO® je stejně jako seriál „Kancl“ nabytá typickým humorem a plná odkazů na oblíbený televizní pořad. 

Hvězdná noc Vincenta Van Gogha


Hvězdná noc je jeden z nejznámějších obrazů vůbec. V roce 1889 ho dokončil neméně slavný holandský malíř Vincent Van Gogh a v červenci roku 2020 s jeho replikou zkusil štěstí uživatel „legotruman“ v LEGO® Ideas. Ještě téhož měsíce získal potřebný počet hlasů ke vstupu do 10K klubu. To je nevídaný úspěch a tak si ukažme čím vším fanoušky tolik nadchnul.

Hvězdná noc Vincenta Van Gogha
Precizní spojení LEGO® a umění

Narozdíl od série LEGO® Art se totiž nejedná o plochý model skládající se z množství různě barevných „kloboučků“. Tento návrh představuje důmyslnou 3D variaci obrazu Hvězdná noc, který uspořádáním jednotlivých dílků simuluje typické Van Goghovy tahy štětcem. Návrh věrně kopíruje originál obrazu i použitými barvami. 

Návrh modelu počítá s 1552 dílky a jeho součástí je navíc minifigurka Vincenta Van Gogha a vším, co potřebuje k tvoření svých děl, tedy malířskou paletu, štětec, sestavitelný malířský stojan a potištěnou kostičku s mini verzí obrazu Hvězdná noc. I milovníci výtvarného umění se vskutku mají na co těšit.

Hvězdná noc Vincenta Van Gogha
Figurka slavného umělce nemůže chybět


LEGO® Ideas