LEGO® Blog

Praha inspiruje fanoušky LEGO® Ideas ze zahraničí, dočká se Tančící dům vlastního modelu?

„Vidím město veliké, jehož sláva bude hvězd se dotýkat,“ tak podle pověsti zvěstovala kněžna Libuše založení města Prahy. Naše stověžatá metropole ležící v srdci Evropy byla od středověku centrem obchodu, kultury a vzdělanosti a každým rokem ho dnes navštíví statisíce turistů ze všech koutů světa, aby obdivovali jeho pamětihodnosti, kterých je zde vskutku požehnaně. 

Koho by však napadlo, že mezi těmi davy návštěvníků je i jeden fanoušek, který se nechá Prahou inspirovat k návrhu LEGO® Ideas? Ba co víc, tento návrh má dokonce solidně nakročeno k 10K klubu.


Když LEGO® tančí

Uživatele s přezdívkou Paranoider byste mezi dalšími fanoušky na webu LEGO® Ideas možná snadno přehlédli. Na svém účtu zveřejnil dosud pouze dva návrhy a sleduje ho 81 fanoušků, což není věru mnoho. Starší z jeho modelů je replika vesmírné lodě ze známého sci-fi filmu Interstellar, avšak nás a mnohé další české fanoušky LEGO® (soudě dle komentářů pod modelem) zaujal až druhý fanouškovský návrh.

Asi dobře poznáváte jeden nejzvláštnějších domů, na které můžete v Praze narazit, Tančící dům. Jeho architekty byli Frank Gehry a Vlado Milunić a jeho stavba skončila v roce 1996. Od té doby kolem něj prošly miliony lidí, ale až letos se objevil jeho kostičkový návrh i na LEGO® Ideas

Tento příběh však začal ještě dříve. Paranoider pod návrhem vypráví, že jej Praha okouzlila, když ji navštívil ještě jako malý. Samozřejmě ho ohromily i další památky, které Prahu zdobí, jako Pražský hrad či Staroměstský orloj, ale podivně se vlnící sklo, železo a beton jej jako dítě zaujaly nejvíce.


Skutečná výzva

Vědomí, že naše „matka měst“ je tak inspirativní pro zahraniční stavitele, jistě hřeje u srdce české fanoušky stejně jako nás, a ještě více potěší s jakou pečlivostí tento návrh vznikl. Tančící dům je dílem architektonického génia. Hledat v něm pravidelnost či rovné linie je prakticky ztrátou času. O to obdivuhodnější je s jakou autentičností se zde setkáváme.

Okna jako by se houpala na vodní hladině, nepravidelné dekorativní křivky krášlí fasádu budovy, ale především dvě "roztančené" věže tvořící průčelí dotvářejí dojem skutečného Tančícího domu. Na první pohled zkrátka není pochyb o tom, jakou budovu tento model představuje.


Ačkoliv Paranoider připouští, že přesně neví, jak vypadá interiér, neváhal improvizovat. Patra budovy jsou navrženy tak, aby je bylo možné vysunout jako zásuvky a my si mohli prohlédnout detailní kancelářské prostory uvnitř. Také interiér jedné z věží by měl být přístupný díky otočnému mechanismu.

Na vrcholu Tančícího domu si můžeme všimnout vedle složité střešní konstrukce také restaurace s vyhlídkou a kulovitou skulpturu na vrcholku jedné z věží, které se říká medúza. Ačkoliv zde některé drobné detaily mohou pokulhávat, je to přesto obdivuhodné dílo. Nabízí se však jedna otázka.


Může Tančící dům v LEGO© Ideas skutečně uspět?

Jak série LEGO© Ideas funguje asi nemusíme podrobně vysvětlovat. Tuto řadu tvoří modely, jejichž autoři jsou samotní fanoušci LEGO©. O tom, který z návrhů se stane oficiálním setem, z velké části taktéž rozhodují fanoušci svými hlasy. Klíčová je hranice 10 tisíc hlasů (tzv. 10K klub). Jak si tedy vede Paranoiderův návrh Tančícího domu?

Vlastně vůbec ne špatně! Od svého zveřejnění v březnu letošního roku již návrh pokořil milník 4 tisíc hlasů. To je sice méně než polovina cesty k 10K klubu, avšak zbývá ještě více než rok potřebné hlasy dohnat. Překročí-li návrh hranici 5 tisíc hlasů, získá navíc 6 měsíců k dobru. Šance, že se Tančící dům do 10K klubu dostane, je tak vcelku vysoká. Jak ale LEGO© znalí fandové vědí, 10K klubem to nekončí.


Pokud Tančící dům dosáhne nejvyšší mety a vstoupí do 10K klubu, začnou jej hodnotit oficiální designéři LEGO©. Pokud se může něco zvrtnout, tak právě tady. Hodnotí se celá řada aspektů, například stabilita. Ta by problémem být neměla, pokud se vám model zdá nestabilní napohled, vězte, že skutečný Tančící dům vám může rovněž způsobit závratě.

Dbá se také na to, aby model vynikal na poličce, což v tomto případě zřejmě také nebude problém. Ovšem pak je tady ještě hratelnost a zda má model nějaké funkce. Zde se dá polemizovat. Paranoiderův Tančící dům má sice důmyslný systém přístupu do interiérů, ale bohužel nevidíme žádné figurky ani příběh. To je jeho největší Achillovou patou. 

Na druhou stranu se Tančící dům objevil ve výběru redakce na hlavní stránce LEGO© Ideas. To sice nemá žádný přímý dopad na šance modelu stát se oficiálním setem, ale minimálně je to důkazem, že návrh Tančícího domu vzbuzuje pozornost.


Podpořit Tančící dům v LEGO© Ideas můžete i vy

O tom, zda by designéři návrh zamítli nebo schválili, se můžeme jen dohadovat. Alespoň dokud se skutečně nedostane do 10K klubu. Návrh má již teď solidní podporu, jak od českých fanoušků, tak i od zahraničních stavitelů, kteří Prahu navštívili a tento skvost moderní architektury znají, ale také od těch, kteří Tančící dům vidí poprvé.

Věříme, že i mezi našimi čtenáři se jistě najdou fanoušci LEGO® Ideas, kteří možná o Tančícím domu z kostek LEGO© slyší vůbec poprvé a třeba právě jejich hlasy budou ve výsledku rozhodující. Byla by věčná škoda, kdyby nedostal svou šanci. Třeba bude jednoho dne stát vedle takových kousků, jakými jsou mechanicky funkční psací stroj nebo piano, na které lze "hrát".


Česká republika se v moři kostek LEGO© neztratí

Ať už Tančící dům v LEGO® Ideas uspěje či nikoliv, naše domovina své stopy ve světě LEGO© již má. Pro důkazy netřeba chodit daleko. Zmínit můžeme samotnou sbírku Muzea LEGA, kterou nashromáždil Miloš Křeček a která je se vší pravděpodobností největší na světě. 

V týmech oficiálních návrhářů LEGO© zase najdeme Milana Reindla, jehož otisky zlatých českých ručiček nese nespočet oficiálních setů. Milana Reindla však samozřejmě můžete znát také z televizní soutěže LEGO© Masters, ve které Česká republika, společně se Slovenskem, opět vstoupila do hranatého světa fantazie.

Kup stavebnici a vyhraj s LEGO® Masters!


A přestože televizní LEGO© Masters již zná své stavitelské mistry, s LEGO© Masters můžete i nadále soutěžit o exkluzivní sety, a to až do 31.7. tohoto roku. Jak soutěžit a další podrobné informace najdete v kategorii LEGO© Masters na našem e-shopu. Držíme vám palce a těšíme se na vás u dalších zajímavostí a novinek ze světa LEGO©. 

Kostkám zdar!


LEGO® Ideas