LEGO® Blog

Sety, na které jsou poličky krátké aneb Těžařské kolosy LEGO® Technic

První polovina prázdnin je za námi a s tou novou přichází i nové exkluzivní stavebnice. O nich jsme se ale bavili v minulém článku. Dnes se vydáme hlouběji do minulosti za staršími, ale neméně zajímavými modely. Pokud patříte mezi milovníky LEGO® Technic a fanoušky monstrózních strojů, bude tato výprava přesně pro vás.

Nákladní auta jako rodinné domky nebo bagry s radlicemi většími než fotbalové branky jistě vzbuzují úžas i v těch, kteří v technice a inženýrství plavou. My se dnes podíváme na 4 repliky masivních vozidel, které jsou možná oproti svým originálům titěrné, poličky na zdech se před nimi však třesou strachy.

LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11
Zažijte náročný stavitelský zážitek

Buldozer Cat® D11, žádná hromada kostek pro něj nebude dost velká

A začneme hned tím největším monstrem dnešní čtveřice, LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11. Ten se skládá z 3854 kostiček a na délku měří skoro 60 centimetrů. Je tak asi jasné, že je určený hlavně pro skutečné vytrvalce, které se nebojí strávit celé hodiny a hodiny stavením.

Tyto přes sto tun vážící buldozery byste nejčastěji hledali v dolech, kde tlačí obrovské hromady kamení. Používají se ale také k drcení skalních masivů na suť, která se dá poté snadněji přemisťovat. Může vás ale překvapit, že tyto stroje se dají využít i v zemědělství. Například v kalifornských vinařských oblastech pomáhali trhat tvrdou zeminu sopečného původu, aby se následně mohla obdělávat.

LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11
Zjistěte co všechno buldozer umí

O tom, co všechno tento robustní buldozer dokáže, se ostatně můžete přesvědčit sami. Detailní LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11 totiž obsahuje 4 motory a Hub pro bluetooth připojení. Pomocí aplikace CONTROL+ tak můžete tento motorizovaný model ovládat svým chytrým telefonem. 

Rozpohybovat můžete masivní radlici, rypadlo na zadní části vozidla a žebřík. Další z realistických funkcí tohoto modelu je také manuální nastavení napínání pásů, které se musí uzpůsobit terénu nebo druhu činnosti, kterou buldozer právě vykonává. A kolik takový LEGO® kolos váží? Pokud byste ho chtěli skutečně vystavit na poličku, připravte si kvalitní hmoždinky. LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11 totiž váží lehce přes sedm kilogramů.

LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11
Vyzkoušejte aplikaci CONTROL+ a uveďte kolos do pohybu

Kloubový dampr Volvo 6x6, tři nápravy pro každý terén

Z prostředí dolů a lomů se dneska jen tak nevyhrabeme. Je to totiž „přirozený biom“ i našeho dalšího modelu, LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6, který můžete znát také pod označením A60H. Číslice 60 v tomto případě značí jeho nosnost v takzvaných krátkých tunách, které se používají v USA. V našich (metrických) tunách je jeho kapacita cca 55 tun a aby utáhl takovou masu kamene a zeminy, je vybaven šestiválcem D16J s výkonem 470 kW, tedy 639 koní.

LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6
Nebojte se experimentovat

Díky LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6 můžete motor, ale také repliku automatické převodovky dumperu, detailně prozkoumat. Pomocí aplikace CONTROL+ můžete celý dumper rozpohybovat vpřed, měnit rychlostní stupně i zařadit zpátečku. Ani hydraulika zde není pro parádu. Stačí přepnout „palubní desku“ v aplikaci a vyklopit náklad.

Narozdíl od LEGO® Technic™ 42131 Buldozer Cat® D11 by si na tento dumper mohli troufnout i mladší stavitelé. Stále je to ale obrovský přes půl metru dlouhý a skoro čtvrt metru široký model o 2193 dílcích. Pouhé lusknutí prstů k jeho postavení stačit nebude. Píle a vytrvalost se ale bezesporu vyplatí. Stačí zapnout ovládání a testovat jak šílený terén je LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6 schopný zdolat. Zkrátka model, který neomrzí ani po jeho sestavení.


LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6
Odhalte tajemství techniky pod kapotou

Liebherr R 9800, všech bagrů král

Největší z dnešních LEGO® kolosů je zároveň i nejstarší. LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 se na pultech objevil už v říjnu 2019 a před fanoušky LEGO® Technic tehdy postavil výzvu v podobě více než 4 tisíc kostiček. Tato výzva by se nezrodila bez spolupráce se společností Liebherr, která podobně jako firma Caterpillar patří mezi špičky inženýrství a výroby těžkotonážních stavebních vozidel.

Díky spolupráci inženýrů a designérů LEGO® oplývá tento obrovský model (39 cm na výšku, 65 cm na délku a 27 cm na šířku) nespočtem realistických funkcí, které můžete stejně jako u předešlých strojů ovládat pomocí aplikace CONTROL+. S LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 si tak budete moci řádně vyhrát.

LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6
Troufáte si na skutečného obra?

Stejně jako reálný stroj musí pohánět nadupaný motor, i LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 potřeboval 7 motorů LEGO®. Můžete díky nim pohybovat bagrem všemi směry, otáčet jeho věží nebo ovládat rameno i lopatu zvlášť. Všechny tyto pohyby jsou navíc doprovázeny zvukovými efekty.

LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 jde ale ještě dál. Na displeji můžete sledovat informace o stavu baterie, ujeté vzdálenosti či poloze věže jako na skutečné palubní desce. V aplikaci lze navíc programovat sekvence příkazů, které si bagr zapamatuje a jediným pohybem prstu celou sekvenci provede. Z LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 tak lze udělat plně automatizovaný model.

LEGO® Technic 42114 Kloubový dampr Volvo 6x6
Posuňte zážitek dál s aplikací CONTROL+

Ani s LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 se vám jen tak nestane, že by došla inspirace ke hraní. Aplikace CONTROL+ obsahuje různé výzvy a další tipy, jak potenciál modelu využít na maximum. I přes jeho obrovské rozměry je tento postrach skal určený už dětem od 12 let. Odborný dohled zkušeného tatínka stavitele ale určitě nebude na škodu. Konec konců LEGO® Technic 42100 Bagr Liebherr R 9800 je jako stvořený pro skupinové stavění.



A co něco pro začátečníky a mírně pokročilé?

Pomalu se blížíme k závěru a posledním kousek, který si dnes představíme, je paradoxně nejnovější stavební stroj LEGO® Technic, který spolu s LEGO® Technic 42145 Záchranářský vrtulník Airbus H175 oficiálně přichází právě dnes 1. srpna. 

LEGO® Technic 42144 Bagr s drapákem
Prázdninová novinka LEGO® Technic pro mladé nadšence do těžkých strojů

Žhavou novinku LEGO® Technic 42144 Bagr s drapákem si užijí děti už od 10 let. Téměř půl metru dlouhý a přes třicet centimetrů vysoký stroj umí zvedat rameno, které dosáhne 35 centimetrů daleko a „drapák“ zakončující rameno se otevírá a zavírá. Ramenem lze zároveň otáčet o 360°. 

Pokud chcete aby váš malý stavitel jednoho dne stavěl obrovské sety LEGO® Technic spolu s vámi, je LEGO® Technic 42144 Bagr s drapákem ideálním způsobem, jak krůček po krůčku zlepšovat jeho zkušenosti se stavěním náročnějších modelů, provést ho světem techniky a ukázat mu, jakou zábavu LEGO® Technic skýtá.

LEGO® Technic 42144 Bagr s drapákem
Chytí tě a nepustí

Pozor, blíží se významný den

Tak co? Vybrali byste si mezi mechanickými monstry, které se prohánějí prachem zahalenými údolími lomů a dolů? Pokud ano, není nic jednoduššího než přeskočit na e-shop Muzea LEGA a některý si pořídit, ještě nám ale neutíkejte. 

Příští článek bude tak trošku speciální. Blíží se totiž jedno významné datum - 10. srpen. Možná mnoho z vás tuší, s jakou příležitostí se tento den pojí, ale my zatím nic prozrazovat nebudeme. Schválně si tipněte a vraťte se za týden zase k nám a přesvědčte se, zda jste měli pravdu. Do té doby - kostkám zdar!

LEGO® Technic