LEGO® Blog

V srpnu se s novými sety roztrhne pytel. Které série se rozšíří?

V minulém příspěvku jsme mluvili o exkluzivní novince LEGO® Icons™ 10306 Atari® 2600 a chystaných rozšiřujících setech LEGO® SUPER MARIO™, které budou vypuštěny do světa 1. srpna a jak už jsme mnohokrát zmiňovali, start druhé poloviny prázdnin bude na sety více než plodný. Pohodlně se tedy usaďte, přišel čas zaměřit pozornost na ty nejlepší nadcházející sety.


Hrad, raketoplán nebo americká klasika. V LEGO® Icons™ se najde něco pro každého

Masivní LEGO® Icons™ 10305 Hrad Lvího rytíře se spoustou rytířů, zbojníků i prosťáčků z podhradí a resurekci modelu z 1979, LEGO® Icons™ 10497 Průzkumného raketoplánu, které budou vydány k 90. narozeninám společnosti LEGO®, jsme probírali v článku o LEGO® CONu 2022, během kterého proběhlo jejich velkolepé odhalení. Nebudeme je tedy znovu rozebírat dopodrobna, ale faktem zůstává, že bez jejich zmínění by dnešní téma kompletní nebylo.


Je tady však jedna novinka, o které zde zatím nepadlo ani slovo a přitom potěší všechny, kterým místo krve v žilách koluje motorový olej. LEGO® Icons 10304 Chevrolet Camaro Z28 není jen replika kultovní ameriky z roku 1969 na výstavku. Je to variabilní set, který si může každý milovník žroutů benzínu uzpůsobit a naaranžovat přesně podle svých představ.


Je libo třídveřák v kupéčku nebo máte raději styl kabria? Jediným pohybem sejměte střechu a je to. Nezamlouvají se vám šedé závodní pruhy, které zdobí Chevrolet na obalu? Žádný problém, v balení jsou totiž ještě bílé a červené, které budou navíc ladit se sedačkami. Stačí si vybrat.

Nenechte se zmást rozměry (10 x 36 x 14 cm). Model se skládá z téměř 1500 kostiček a ačkoliv se nejedná o set LEGO® Technic, má i LEGO® Icons 10304 Chevrolet Camaro Z28 pod halpnou propracovaný osmiválec a v kabině funkční řízení. Tato nadupaná elegance na čtyřech kolech se rozhodně nemá za co stydět.


Velká pyramida v Gíze, nový div LEGO®

Už jsme tu měli Koloseum nebo třeba honosný klenot Indie, Taj Mahal. 1. srpna se k těmto důkazům neochvějné lidské vůle navíc přidá LEGO® Architecture 21058 Velká pyramida v Gíze. Bezmála 1500 dílků přetvoříte v poslední stojící div starého světa tak, jak vypadal ve svých nejlepších letech.


Můžete dát na odiv kompletní majestátní hrobku faraóna, nebo sejmou vrchní část a vrátit tak pyramidu do fáze stavby. Nutno však podotknout, že součástí balení nejsou žádní mimozemšťané. Ale teď vážně, po odkrytí můžete navíc studovat strukturu chodeb, šachet a komnat uvnitř pyramidy. 

Celkový dojem z této architektonické diorámy ale dotváří i detaily v okolí pyramidy. Kolem pyramidy a okolních staveb se zelená stín skýtající oáza, které by nebylo bez životodárných vod Nilu. Na jeho hladinu můžete navíc umístit tzv. feluky, dřevěné plachetnice s typicky zkoseným ráhnem. Na nich můžeme vidět i velké kamenné bloky, které se po Nilu vozily z lomů vzdálených až 500 kilometrů. Jen pro představu, na stavbu bylo použito přes 2 miliony takových bloků a ty nejtěžší vážily až 15 tun.


Prostřednictvím LEGO® Architecture 21058 Velká pyramida v Gíze můžeme nahlédnout do lidských dějin až k samotným počátkům vzniku civilizace a jistě osloví každého, kdo se zajímá o historii nebo architekturu. Dostupný bude brzy i na našem e-shopu Muzea LEGA i s dopravou zdarma.


Z pláten kin rovnou na poličku

Exkluzivní novinky nebudou 1. sprna chybět ani v sérii LEGO® Marvel, respektive LEGO® Super Heroes, a LEGO® Star Wars™. Takže milovníci kasových trháků, vezměte do ruky popcorn a nastražte uši. Marvel je v posledních letech především synonymem pro Avengers, a tak není náhodou, že dvě největší exkluzivky z MCU, jsou spojeny právě s nimi.


Kdo nás čte pravidelně ví, že se jedná o LEGO® Marvel 76223 Nanorukavici Tonyho Starka z Avengers: Engame, která doplňuje Tahonosovu LEGO® Marvel 76191 Rukavici nekonečna vydanou přesně o rok dříve. LEGO® Marvel 76223 Nanorukavici a mnohé další komiksové sety jsme již podrobněji popsali v článku o novinkách LEGO® Super Heroes pro tento rok.

V témže článku jsme si povídali také o postavičkami a filmovými referencemi nadupaném LEGO® Marvel 76218 Sanctum Sanctorum, alias sídlu Doctora Strange. Ten tvoří ladný přechod mezi Infinity ságou a čtvrtou fází MCU spadající pod Ságu Multiverse a jeho odhalení jsme mohli sledovat v přímém přenosu LEGO® CON 2022.


LEGO® Star Wars™ vrací úder

Během LEGO® CONu 2022 jsme mohli sledovat i odhalení setů LEGO® Star Wars™ 75323 Justifier™ a LEGO® Star Wars™ 75337 AT-TE™, které jsou bezpochyby vlajkovými modely srpnových setů LEGO® Star Wars™, ale co sety o kterých se tolik nemluví?


Každý už může mít svého R2D2, ale jak je známo, ve dvou se to lépe táhne, a tak mu od srpna budete moci pořídit společnost v podobě LEGO® 75335 BD-1™ ze hry Star Wars Jedi: Fallen Order. 31 centimetrů vysoký BD-1 má nastavitelnou hlavu i nohy a vyhrají si s ní děti i sběratelé.

Upgradu se dočkají i vesmírné souboje v pokojíčku. Do bitevní vřavy se připojí i téměř tisíci-kostičková LEGO® Star Wars™ 75336 Inkvizitorská transportní loď Scythe™ ze seriálu Star Wars: Obi-Wan Kenobi nebo LEGO® Star Wars™ 75325 Mandalorianova stíhačka N-1, spolu se kterou přichází i snad zatím nejmenší figurka, Baby Yoda a figurka BD-1.


S LEGO® Technic budete od srpna zachraňovat životy

Následující srpnová novinka může vyvolávat vzpomínky na pradávný seriál Medicopter 117. LEGO® totiž přichází s LEGO® Technic 42145 Záchranářský vrtulník Airbus H175, účinným pomocníkem při pátrání a záchraně osob z těch nejnepřístupnějších oblastí.

Není to přitom žádný drobeček. Na délku tento LEGO® kolos měří tři čtvrtě metru a skládá se ze 2 tisíc a jedné kostičky. Co nás však v případě setů LEGO® Technic nejvíce zajímá? Přesně tak - co všechno se hýbe, točí, otevírá a sklápí? Fanoušci budou mile překvapeni.


LEGO® Technic 42145 Záchranářský vrtulník Airbus H175 je motorizovaný model, jehož jednotka roztáčí vrtule včetně zadního rotoru ve dvou rychlostních chodech. Automaticky ovládaný je též podvozek a naviják. O otevíracích dveřích kokpitu a trupu snad ani není nutné se zmiňovat. Designérům se však dokonce podařilo implementovat modelu funkci cykliky, která ovlivňuje náklon listů vrtule a tím pádem vlastně směr letu vrtulníku.

LEGO® Technic 42145 Záchranářský vrtulník Airbus H175 je doporučen už dětem od 11 let a je to vskutku vynikající příležitost, jak malé stavitele seznámit s náročnými výzvami, které většinou skýtají sety pro dospělé. 


Tak co? Našli jste mezi novinkami svého favorita? My doufáme, že ano a těšíme se, až se znovu setkáme u dalších novinek a zajímavostí ze světa LEGO®. Kostkám zdar!

LEGO® Star Wars™ LEGO® Technic LEGO® Icons™ LEGO® Super Heroes