LEGO® Blog

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu doplňuje triádu slavných fotbalových stadionů

Již 17. února 2022 bylo oznámeno, že se LEGO® fanoušci a fotbalový nadšenci mohou těšit na model jednoho z největších sportovních svatostánků na světě, stadion Santiago Bernabéu. Tento domovský stadion španělského týmu Real Madrid je k mání již od 1. března a my se dnes spolu mimo jiné podíváme, zda li tento exkluzivní model LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu skutečně ocení náruživí stavitelé, ale i ti nejzarytější fandové „Los Blancos“.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu
Domácí stadion „Los Blancos“ jako na dlani

Něco pro každého

Tato replika chlouby jednoho z nejlepších klubů fotbalové historie se skládá z 5876 kostek a její rozměry činí přes 14 cm na výšku, 44 cm na šířku a 38 cm do hloubky. Je to ideální sběratelský kousek nejen pro LEGO® nadšence, ale zároveň pro sportovní fanoušky či milovníky architektury a slavných budov.

Model cílí především na dospělé stavitele. To vypovídá mimo jiné i o jeho pokročilé náročnosti a nutnosti připravit si pořádnou dávku odhodlání. Přesně to ocení nároční LEGO® fanoušci, pro které jsou hodiny strávené spojováním kostiček stejnou euforií, jako vítězný zápas pro fotbalový tým.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu
Stavitelský zážitek pro všechny sportovní nadšence

Detaily odkrývají slavnou fotbalovou historii

Samotná vizuální stránka pak nadchne milovníky techniky a architektury. Model LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu věrně kopíruje design, který mu jeho konstruktéři vtiskli, včetně neodmyslitelných rohových věží. Dávka detailů spjatých s klubem Real Madrid zase zapůsobí na sportovní fanoušky.

Budova disponuje veškerými nezbytnostmi, které byste u stadionu očekávali. Pokladny, tribuny, tunel pro nástup hráčů, ochozy, lavičky i počítadlo skóre. Na samotném hřišti nemohou chybět branky a typický trávník. Před stadionem navíc stojí zaparkovaný klubový autobus. Součástí sady je však také množství samolepek od označení věží přes loga sponzorů až po oficiální logo Real Madrid.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu
LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu

Aby žádný z detailů neunikl pozornosti, lze odejmout střechu stadionu a dokonce jej rozložit na dvě části a odkrýt tak jeho vnitřní konstrukci. Součástí je samozřejmě brožurka s návodem k sestavení a zajímavými informacemi o skutečném stadionu Santiago Bernabéu a o tom, jak jeho model pod rukama LEGO® designérů vznikal.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu je již třetím modelem na téma stadionů nejslavnějších fotbalových klubů. Podívejme se tedy i na ostatní modely sportovních svatostánků, které by neměly chybět ve sbírce žádného fanouška.

Také slyšíte to běsnění fanoušků na tribunách?

LEGO® Creator Stadion Camp Nou – FC Barcelona

V roce 2021 uvedla společnost LEGO® model světoznámého stadionu Camp Nou, který se skládá z 5509 kostek. Tato replika domácího stadionu FC Barcelony měří přes 20 cm na výšku, 49 cm na šířku a 46 cm do hloubky a dnes je již těžko k sehnání.

Model LEGO® Creator 10284 Stadion Camp Nou – FC Barcelona replikuje všechny ikonické detaily největšího evropského stadionu. Vedle trávníku s kostkovaným vzorem, tribun či tunelem pro hráče tu najdeme i VIP vstup a lóži pro novináře. Všudypřítomné jsou také nálepky a vlajky v modrých a granátových odstínech, tedy oficiálních barvách týmu FC Barcelona.


Boční tribunu zdobí motto „Més Que Un Club“, které připomíná že klub FC Barcelona je také symbolem „utlačovaného“ katalánského lidu. Stejně jako v případě LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu se dá i LEGO® Creator 10284 Stadion Camp Nou – FC Barcelona rozdělit na pět částí a také se u něj nachází klubový autobus.

Brožurka s návodem k sestavení vás také provede historií tohoto více než dvě stě let starého fotbalového klubu, který se jako jediný mohl rovnat španělským fotbalovým goliášům z FC Real Madrid v nejvyšší španělské národní soutěži Primera División.

LEGO® Creator 10284 Stadion Camp Nou – FC Barcelona
Rozděl model pro lepší manipulaci

LEGO® Creator Expert Old Trafford - Manchester United

Na závěr si povíme o modelu, který tuto trilogii fotbalových stadionů odstartoval. Řeč je o stadionu Old Trafford, domácím stadionu Rudých ďáblů, který vyšel v únoru 2020 u příležitosti 110. výročí stadionu. Skládá se z 3898 kostiček a měří 18 cm na výšku, 47 cm na délku a 39 cm na šířku. Nejzajímavější jsou však detaily stadionu, které se vážou na bohatou historii klubu.

LEGO® Creator 10272 Old Trafford nabízí takové detaily, jako jsou sochy hráčů a trenérů Manchester United Sira Alexe Fergusona a Sira Matta Busbyho u hlavního vchodu. Kromě ní zde najdeme i sochu známou jako „United trinity”, která vyobrazuje hráče George Besta, Denise Law and Sira Bobbyho Charltona, kteří pomohli Manchesteru United stát se prvním anglickým klubem, který vyhrál Evropský pohár v roce 1968.

LEGO® Creator 10272 Old Trafford
Do třetice další svatostánek fotbalu - Old Trafford

Stojí zde i hodiny, které odpočítávají čas od mnichovské tragédie v roce 1958. Tehdy osm fotbalistů Manchester United nepřežilo havárii letadla, které se zřítilo krátce po startu z mnichovského letiště. Tato tragická událost stojí v kontrastu v jinak velmi úspěšné historii klubu plné vítězných zápasů a získaných titulů.

Všechny tyto tři stadiony ztělesňují konstruktérskou eleganci a také symbolizují významné okamžiky plné sirových emocí. Dohromady bude trojce těchto slavných stadionů tvořit jedinečnou fanouškovskou sbírku, která vynikne na každé výstavce a která bude připomínat slavné okamžiky fotbalové historie.


Nezapomeňte si také přečíst další články o modelech LEGO® Creator Expert nebo si prohlédněte nabídku v našem e-shopu.

LEGO® Creator Expert