LEGO® Blog

Ninjago, fantastický svět ninjů, nese poselství hrdinství, obětavosti a přátelství

Ninjago je prazvláštní fantastický svět, který se nápadně podobá dávným říším orientu, zvláště pak Japonsku v dobách před stovkami let. Avšak když se do ní vydáme, zjistíme, že tamější obyvatelé používají nespočet technických vymožeností, elektroniku, vozidla a bydlí v moderních mrakodrapech a vůbec znají technologie, o kterých se nezdá ani nám. Aby toho nebylo málo, nad Ninjagem navíc také poletují draci a sem tam ho ohrožují zlotřilí obří roboti.

Od toho je tady šestice ninjů a jejich mistr, aby velkolepou zemi Ninjago chránili. Kai, Cole, Jay, Zane, Lloyd, Nya a mistr Wu však nejsou obyčejní ninjové. Jsou to zároveň vládci živlů a k boji se zlem jim tak pomáhají různé nadpřirozené schopnosti a fiktivní bojové umění spinjitzu. Seriál Ninjago (původně Ninjago: Mistři spinjitzu), který minulý rok oslavil desetileté výročí, sleduje jejich společná dobrodružství a bitvy se silami zla, ale také jejich osobní strasti a vztahy.


Dřív než čas dostal své jméno

Legendy vypráví, že kdysi nepředstavitelně dávno existovala říše dvou sil, síla Oni a síla Draka. Ta první měla moc tvořit, kdežto ta druhá ničit. Tyto dvě síly vedly nesmiřitelnou válku, která nikdy neustala. Jednoho dne se však narodilo dítě, které vzešlo spojením obou těchto sil. Když si však dítě mělo vybrat na kterou stranu se přidá, rozhodlo se raději odejít ze světa říše Oni a Draka a stvořila úplně nový svět, svět Ninjago. Tím dítětem byl První mistr spinjitzu, jehož odkaz šestice ninjů následuje.

Dohromady je svedl starodávný mistr Wu, potomek Prvního mistra spinjitzu, který díky spříznění s Oni žije již více než tisíc let. Aby ninjové mohli Ninjago bránit před jeho odvrácenou stranou musí se naučit ovládat živly a osvojit bojové umění spinjitzu. V akci stojí v čele týmu Lloyd, synovec moudrého mistra Wu a syn senseie Garmadona, staršího bratra mistra Wu, který se však přidal na stranu zla. Loyd je zelený ninja a ovládá element energie a jeho cesta nebyla bez překážek. Býval zlomyslným dítětem, které se málem vydalo cestou svého otce. Zkušenosti ho však proměnily v moudrého vůdce a silného ninju.


Než však Lloyd dostatečně vyzrál, vedl ninji Cole, černý ninja a vládce elementu země. Tomu jsou vlastní oddanost k přátelům a rodině, stejně jako kosa, kterou se ohání po nepřátelích. Jay je modrý ninja ovládající element blesku a dokáže tak ovládat elektřinu. Vedle toho je však také šikovný a vynalézavý mechanik. Na druhou stranu umí být vznětlivý a snadno se vyděsí. 

Mistrem ohně je červený ninja Kai. Stejně jako jeho živel je horkokrevný a často jedná více podle emocí nežli rozumu. I přesto je vůči svým přátelům zodpovědný. Bílý ninja a vládce elementu ledu Zane, je od všech ostatních ninjů odlišný. Zpočátku vůbec neměl smysl pro humor, byl vždy logický a chladný. Až později se ukázalo, že Zane je vlastně android, kterého sestrojil vědec jménem Dr. Julien. Díky jeho přátelství s ostatními ninji se však i u něj rozvinuly normální lidské vlastnosti.

Nya, mladší sestra Kaie a poslední z týmu ninjů, byla původně samurai. Tato tvrdohlavá bojovnice se k ninjům připojila až později, jakožto šedo-modrá vládkyně vodního živlu. Často utěšuje nebo jinak pomáhá ostatním ninjům, když mají nějaké starosti a k problémům přistupuje s chladnou hlavou.



Chci vědět jak soutěžit



Týmová práce, trpělivost a překonávání překážek

Televizní série Ninjago získala několik ocenění a mnoho nominací včetně nominace na Mezinárodním festivalu kreativity Cannes Lions v roce 2012. U kritiků si seriál vysloužil četné pochvaly především za koncept a myšlenky, které prostřednictvím vzrušujících dobrodružství předává dětem na pozadí boje dobra se zlem.

Mezi dialogy nabitými humorem typickým pro příběhy LEGO® se skrývají důležité hodnoty jako loajalita k přátelům a rodině. Ninjové se vyrovnávají se ztrátami a zjišťují, co to znamená obětovat se jeden pro druhého. Od moudrých mistrů se učí trpělivosti a týmové práci, která jim pomáhá překonávat nejen překážky v podobě nepřátel, ale také překážky vnitřní, které jim brání dosáhnout jejich plného potenciálu.


Od dětí pro děti

Obliba, kterou si seriál Ninjago vydobyl, stojí na samotných dětech. Když tvůrci Michael Hegner a Tommy Andreasen spolu s dánskými producenty vymýšleli koncept příběhu, vytvořili několik návrhů hlavních hrdinů i jejich protivníků a zjišťovali, který návrh se dětem zamlouvá nejvíce. Právě ninjové jako hrdinové u dětí vyhráli na celé čáře.

Když se seriál Ninjago začal v roce 2011 vysílat, počítalo se s pouze dvěma sériemi. Nevídaný úspěch obou sérií však nakonec vyústil v celkem 15 sérií s dohromady 182 epizodami, které se točí více než deset let. Vedle televizního seriálu vzniklo i několik minisérií a v roce 2017 dokonce filmová adaptace, ve kterém oblíbený herec a známý mistr bojových umění, Jackie Chan, ztvárnil roli mistra Wu.

Kromě seriálu a filmu se barevní mistři živlů objevují dodnes také v komixech, videohrách a mají dokonce svou atrakci v zábavním parku LEGOLAND v Německu. A samozřejmě, nemůžeme nezmínit samostatnou sérii stavebnic, LEGO® NINJAGO®.

Chci si tento set prohlédnout v eshopu


LEGO® NINJAGO®, STAVEBNICE ZE SVĚTA DOBRODRUŽSTVÍ A FANTAZIE

Série LEGO® NINJAGO® vznikala prakticky souběžně s televizním seriálem a první myšlenky o ní vznikaly v roce 2009. Série na téma ninjů starého Japonska existovala již od roku 1998, obsahovalo jak ninji, tak pevnosti, katapulty či koně a vycházela z ještě starší série - LEGO® Castle (1978). V roce 2000 však LEGO® Ninja nahradila série LEGO® Knights.

LEGO® NINJAGO® tak převzala některé znaky původní série, ale přibylo v ní mnoho nového, jako jsou právě výdobytky moderního světa včetně futuristických technologií známých z fantastické země Ninjago. Od roku 2011 LEGO® vydává pravidelně stavebnice s tématikou světa Ninjago a zahrnují především známá místa, vozidla, ale také draky či obří roboty přímo z oblíbeného animovaného seriálu.

Chci si tento set prohlédnout v eshopu


Soutěžte s LEGO® NINJGAGO® v letní soutěži LEGO® Masters

Jak možná už víte či nevíte, do konce července tohoto roku probíhá u příležitosti vysílání stavitelské reality show LEGO® Masters také soutěž pro zákazníky, ve které máte šanci vyhrát krásné sety LEGO®. Jak vyhrát? Jednoduše při koupi vybrané stavebnice LEGO® v našem e-shopu registrujte účtenku z nákupu. Jednou takovou vybranou stavebnicí je také právě LEGO® NINJAGO® 71766 Lloydův legendární drak.

Stavebnic, se kterými můžete soutěžit, je mnoho a nejedná se pouze o sety s tématem LEGO® NINJAGO®. Další stavebnice především pro malé stavitele, se kterými můžete soutěžit i s bližšími informacemi, naleznete v kartě LEGO® Masters v našem e-shopu. Přejeme hodně štěstí!

Chci soutěžit v s tímto setem

LEGO® NINJAGO®