LEGO® Blog

LEGO® Botanical Collection, zkrášlete svůj domov květinami, které nepovadnou

Květiny krášlí naše domovy, zahrady a parky. Hrají nejrůznějšími barvami, jejich vůně nás okouzluje a uklidňuje. Jsou nejvýmluvnějším symbolem životodárné síly přírody. Květiny jsou ale také od pradávna prostředkem k vyjádření citů, a proto jimi obdarováváme naše nejdražší. A tak , jako jsou inspirací mnoha umělců, není se čemu divit, že ani designéři LEGO® nemohli tento živoucí pramen inspirace ignorovat. 

Vydejme se tedy do pomyslné zahrádky LEGO® ICONS™ Botanical Collection, která snoubí elegantní dekorace s uvolňujícím stavitelským prožitkem. Třeba zde najdete inspiraci pro originální dárek pro vaše blízké.

Slunečnice prozáří i ten nejchmurnější den

Podle staré řecké báje nymfa Clytie zahořela beznadějnou láskou k Apollónovi, bohu Slunce. Ten však její vroucí city neopětoval, a tak se nešťastná Clytie proměnila ve slunečnici, která se neustále otáčí za sluncem. Ačkoliv je tento příběh o vzniku slunečnice plný smutku, dnes tuto zářící květinu vnímáme docela jinak.

Smutek je to poslední, co nám při pohledu na ni přijde na mysl. Ve slunečnici vidíme radost, štěstí a pozitivitu. Díky příběhu o Clytii a Apollónovi však slunečnice zůstává i jako symbol neochvějné víry a bezpodmínečné lásky. Je proto ideálním způsobem, jak vyjádřit upřímné city.


Zářivá žluť slunečnice prosvítí domov a bude vás nabíjet pozitivní energií. V případě LEGO® ICONS™ 40524 Slunečnice navíc bez jakéhokoliv zalévání a usychání. Jen za tím sluníčkem ji budete muset otáčet sami. Věděli jste ale, že za sluníčkem se otáčí jen mladé slunečnice v růstu? Dospělé slunečnice již svůj květ neotáčí a zůstávají zahleděné na jih.

S růží se takřka nedá šlápnout vedle

I růže je odedávna považována za symbol lásky, ale také vášně, trpělivosti, a dokonce i tajemství. Množství významů, které se s růžemi spojují je obrovské, a tak je jednou z nejuniverzálnějších květin, kterou známe.

Již před tisíci lety ji lidé znali jako královnu květin a ztělesňovala dokonalou krásu, ale také pomíjivost. Řecká mytologie růži, stejně jako slunečnici, přikládá božský původ. Podle jedné z bájí ji stvořil bůh vína a radovánek Dionýsos bohyni lásky, Afroditě.

LEGO® ICONS™ 40460 Růže
Decentní a přesto elegantní

Z této báje také pramení pověra, že růže chrání před vyzrazením tajemství ve vínem opojeném stavu a tajmeství vyřčená tzv. „sub rosa” (pod růží) patřila mezi ty nejchráněnější. Různé významy růže také závisí na jejich počtu. Například jedna růže znamená „lásku na první pohled“.

LEGO® ICONS™ 40460 Růže může být ideálním dárkem na valentýna nebo výročí a je to originální způsob, jak drahé polovičce vyjádřit vaši nehynoucí lásku, obzvláště pokud je i on či ona fanouškem LEGO®.

Bonsai, umění a zahradnické řemeslo v jednom

Miniaturní stromečky v drobných vaničkách jsou vám možná povědomé. Bonsai doslova znamená strom v misce. Cílem při jeho pěstování je vytvarovat mladičkou rostlinu do podoby starého stromu a mnohdy zahrnuje i úpravu půdy v misce tak, aby připomínala zmenšenou část přírody kolem stromu.

Bonsaje byly vnímány jako umělecká díla a tomu odpovídalo i zdobení a tvar vaniček, ve kterých byly sázeny. Ačkoliv jsou nejčastěji jako bonsaje pěstovány různé dřeviny a keře, prakticky z jakékoliv rostliny je možné vypěstovat miniaturní bonsai. Právě různé keříky, jsou na to ale nejvhodnější. 

LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai
Vytvarujte si bonsaj přesně podle sebe

Nejčastěji jsou bonsaje spojované s Japonskem, ale toto řemeslné umění bylo známé po celé východní Asii pravděpodobně už před 4 tisíci lety. I ve společnosti LEGO® mají bonsaje delší tradici, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Autorem LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai je zkušený designér Nico Vas, který je stavěním bonsají mezi kolegy vyhlášený. Pracovní stoly ve společnosti LEGO® tak bonsaje zdobily dlouho před tím, než vyšel tento oficiální model.

Není divu, bonsaje jsou krásným doplňkem, který osvěží interiér domova i kanceláře a už jen pohled na něj přináší uklidňující pocit harmonie. Pokud se vám nechce čekat roky, než z malého semínka vypěstujete plnohodnotnou bonsai, je LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai právě pro vás.

LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai
Chcete, aby bonsai kvetl růžově? Není problém!

Není tulipán jako tulipán

Tulipány jsou obecně považovány za symboly jara a nového života. Významů však tulipán může mít nespočet a nejčastěji se pojí s jeho konkrétní barvou. Také LEGO® ICONS™ 40461 Tulipány se skládá ze tří různých barev a každá z nich má svůj specifický význam.

Žluté tulipány značí radost a štěstí. Právě žlutý tulipán je vhodným darem i bez zvláštní příležitosti jen tak pro radost. Fialová je odedávna barva královská. Eleganci a výjimečnost tak nosí i stejně zabarvený tulipán. Fialový tulipán, byste tak věnovali někomu, kdo je pro vás zvláště důležitý a výjimečný.

Bílé tulipány jsou symbolem čistoty a cti. Kromě vzdání úcty, je možné darovat bílý tulipán také při omluvě, či jako vyjádření soustrasti. Trojce těchto barev v LEGO® ICONS™ 40461 Tulipány však v sobě pojí jen ty nejpozitivnější vlastnosti, které okolí nabije kladnou atmosférou.

LEGO® ICONS™ 40461 Tulipány
Spojte jednotlivé modely

LEGO® ICONS™ 10289 Strelície královská,

semínko exotiky

Strelície královská je exotická rostlina pocházející až daleké Jihoafrické republiky, která se do Evropy dostala poprvé v roce 1773, konkrétně do Královské zahrady krále Jiřího III. v Londýně. Název dostala po královo manželce Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz.

V přirozeném prostředí dokáže tato překrásná rostlina dorůst výšky až dvou metrů. Její listy připomínají listy banánovníku, a nikoliv náhodou, je k nim totiž příbuzná. Na strelícii královské jsou ovšem nejzajímavější její květy, které připomínají peří rajky, exotického ptáka vyskytujícího se v Nové Guinei a přilehlých ostrovech.

Pro svůj dálný původ nemá strelície vžitý žádný význam jako předešlé květiny, které známe celé věky, ale pro africké domorodce měla význam nedocenitelný, neboť ji používali v léčitelství a pomocí odvarů z jejích květů léčili záněty.

LEGO® ICONS™ 10289 Strelície královská
Kousek exotiky přímo u vás doma

Když růže dává každý, zkuste orchidej

Ačkoliv jsou růže vhodné prakticky k jakékoliv příležitosti, někdo jimi můžeme být poněkud přesycen. Pokud tedy hledáte vhodnou alternativu, orchidej je ta pravá volba. 

Také orchideje mohou kvést nejrůznějšími barvami. Konkrétně LEGO® ICONS™ 10311 Orchidej má květy růžové. Vyjadřují něžnost a ženskost. Jsou tak ideálním dárkem pro maminky, babičky, manželky, přítelkyně i kamarádky. Zkrátka ani orchidejí se nedá nic zkazit.

S LEGO® ICONS™ 10311 Orchidej si navíc také postavíte vlastní květináč a z kostiček také připravíte ubstrát, ze kterého orchidej „roste“. Nechybí ani vzdušné kořeny, zkrátka nic, co dělá orchidej orchidejí.

LEGO® ICONS™ 10311 Orchidej
Relaxujte při stavění ve dvou

Sukulenty, tvrďáci rostlinné říše

LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty jsou spolu s orchidejí nejnovějším přírůstkem zahrádky LEGO®. Sukulenty jsou rostliny, které v sobě umí zadržovat vodu, a tak je najdeme v suchých oblastech, kde jen tak nezaprší, jako jsou pouště, stepi a podobně. 

Možná vás napadne, že sukulenty jsou vlastně kaktusy, ale ne vždy tomu tak je. Všechny druhy kaktusů jsou si vzájemně příbuzné, ale třeba taková Aloe Vera je také sukulent, ale s kaktusy nijak příbuzná není. Zkrátka každý kaktus je sukulentní, ale ne každý sukulent je kaktus.

LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty
Postavte si rozmanitou dekoraci podle sebe

Díky jejich houževnatosti nepotřebují mnoho péče, navíc každý sukulent hraje zcela rozdílnými barvami, a tak přímo vybízejí k různému aranžování. Můžete si s nimi tedy vytvořit jedinečnou živou dekoraci, která obohatí každý interiér.

I LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty, který obsahuje 9 různých rostlin, je navržený tak, aby si každý stavitel mohl jednotlivé květiny naaranžovat podle svého a později je klidně znovu dle libosti přeskládat.

LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty
Ponořte se do své kreativity

Kytice pro každou příležitost

Kytice různého druhu si předáváme již přes tři tisíce let. LEGO® ICONS™ 10280 Kytice je však na světě teprve rok a půl. Její autorkou je Astrid Christensen, která v LEGO Group začínala jako členka ATE týmu. Ten měl za úkol usnadňovat návrat do práce lidem s různými zdravotními a psychickými omezeními. Když její vedoucí, Inge Nielsen, zjistila, že má talent na stavění květin, požádala ji, aby svými květinami z kostek vyzdobila celou kancelář. 

LEGO® ICONS™ 10280 Kytice
A všechny starosti odvanou

Jako dárek je LEGO® ICONS™ 10280 Kytice tou nejvšestrannější možností. Nezáleží na příležitosti, květinou či kyticí můžete svým blízkým udělat radost kdykoliv a pokud se jedná o milovníky LEGO®, jsou stavebnice z LEGO® Botanical Collection vždy trefou do černého.

LEGO® ICONS™ 10280 Kytice je navíc součástí soutěže LEGO® Masters o exkluzivní stavebnice LEGO®. Soutěžíme už jen do 31. července, tak neváhejte.

Chci o soutěži vědět víc!


Doufáme, že jste se dnes díky nám dozvěděli něco nového a načerpali inspiraci pro domácí výzdobu, nebo dárek pro vaše blízké. My se na vás těšíme zase příště a do té doby, ať vám to kvete!
LEGO® Icons™