LEGO® Blog

Narozeninový speciál: Ponořte se s námi do historie a úžasných příběhů LEGO®

Každý, kdo stavebnicemi LEGO® skutečně žije, ví, že letos LEGO® oslavuje své 90. výročí. Víte ale, který den je pro LEGO® vlastně ten narozeninový? Správně, už tuto středu (10. srpna) tomu bude přesně 90 let od založení této světoznámé společnosti a tak vám přinášíme speciál plný zajímavostí z historie, rekordů a dalších netušených faktů o kostičkách století.

Jak to všechno začalo

Dnes je LEGO® největší společností vyrábějící hračky. Jeho začátky přitom byly nenápadné a skromné. Základem jeho úspěchu bezpochyby bylo mít skvělý nápad a dát si záležet na maličkostech. Cesta na vrchol byla přesto dlouhá, ale o to více vzrušující. Vydejte se tedy s námi na cestu časem za původem barevných kostiček.

Město Billund, domov stavebnic LEGO®
Město Billund, domov stavebnic LEGO®, má v Legolandu vlastní model

Ole Kirk Christiansen, otec LEGO®

Na jaře roku 1891 se Jensovi a Kristine Christiansenovým narodil syn, Ole. Jeho start do života však nebyl jednoduchý. Narodil se jako desáté dítě do rodiny, která penězi příliš neoplývala. Už jako dítě proto pracoval na farmě. Věděl ale, že cesta z nuzných poměrů vede přes vzdělání a během tvrdé práce zároveň studoval.

Zamiloval se do práce se dřevem a v roce 1911 se vydal do Německa, kde se pět let učil dovednostem tesaře. Když se vrátil do Dánska, koupil si za ušetřené peníze dílnu ve městě Billund a odstartoval svůj první malý podnik. V té době však Ole na hračky ještě vůbec nepomýšlel. Vyráběl zde běžné domácí potřeby jako žebříky či žehlící prkna.

Ole Kirk Christiansen
Ole Kirk Christiansen ve své kanceláři. V pozadí můžeme i jeho psací stroj, který je fanouškům LEGO® Ideas jistě dobře známý.

V roce 1924 však přišla katastrofa a celá dílna nešťastnou náhodou shořela. Ole však tragédii proměnil na příležitost a místo malé dílničky, která byla zničena, nechal postavit další a mnohem větší. Od té doby jeho podnik jen rostl, až musel najmou další zaměstnance. Všechno šlo jako po másle. Pak ale přišla Velká hospodářská krize.

Zájem o jeho výrobky upadal, protože si je lidé najednou nemohli dovolit. Ole musel postupně propustit všechny zaměstnance a aby udržel obchod v chodu, vyráběl a prodával co možná nejlevněji. Právě tehdy ho poprvé napadlo vyrábět dřevěné hračky. Přes všechny snahy ale obchod nakonec zbankrotoval. Ani tentokrát se však Ole nevzdal a rozhodl se založit si novou společnost. Psal se rok 1932.

Dílna Oleho Kirk Christiansena
Dílna Oleho Kirk Christiansena, která lehla popelem roku 1924.

Hezky si hrej

10. srpna 1932 Ole Kirk Christiansen zakládá společnost, která zanedlouho ponese název LEGO®. Ten vznikl zkrácením spojení „leg godt“ - česky „hrát si dobře“. Na starou dobrou kostičku LEGO® si ale budeme muset ještě dlouho počkat. Ole totiž nejprve vyráběl hlavně jo-ja, tahací zvířátka na provázku, dřevěné miniatury domů nebo nákladní auta. Tahací dřevěná kachna je třeba dodnes jednou z ikon historie LEGO®.

30. a 40. léta znamenala těžké období pro celou Evropu. Ole však odmítl vzdát boj s ranami osudu a svůj obchod držel nad vodou stůj co stůj, a to i po dalším požáru v roce 1942. Aby zájem o jeho výrobky neupadal, nebál se vsadit na nové nápady. V roce 1947 se rozhodl k výrobě hraček používat také plast a hned o rok později už byl na světě první předchůdce kostičky LEGO®. 

LEGO® Tahací kačer
Slavnějšího tahacího kačera byste asi těžko hledali

Tehdy však byly kostičky mnohem větší, než jak je známe dnes a k jejich zmenšení došlo až v roce 1958. V témže roce, kdy se narodila legendární kostička LEGO®, ale bohužel její duchovní otec Ole Kirk Christiansen ve věku 66 let umírá. Věříme však, že jeho odkaz píle a neoblomné vůle ukrytý v každičké kostičce LEGO® zůstává nesmrtelný.

Do této doby probíhala výroba hraček výhradně v Dánsku. Poté co firmu převzal Oleho třetí syn Godtfred Kirk Christiansen se však LEGO® začalo rychle šířit do světa a právem si vydobylo titul hračka století.

LEGO® dělá divy

LEGO® jako hračku zná asi každý. Mnoho lidí ani nepřekvapí, když si stavebnice kupují dospělí fanoušci či sběratelé. LEGO® se však používá i tam, kde byste to asi nečekali, například při vědeckých výzkumech a experimentech. Třeba v roce 2011 studovali astronauti na mezinárodní vesmírné stanici ISS chování kostek v mikrogravitaci. V technických oborech se zase používají při modelování návrhů. S kostkami LEGO® se dají dělat různé úžasné věci a hned vám ukážeme další dva příklady, které to dokazují.

David Aguilar a zázračná ruka z LEGO®

David je student z Andorry, který kromě komiksů miluje právě stavebnice LEGO®. Někdo ho může znát pod pseudonymem Hand Solo, pod kterým zveřejňuje videa na youtube. Na nich si můžeme všimnout, že se David od mnoha jiných AFOLů liší. Kvůli vrozené vadě totiž nemá jednu ruku. 

Ve stavění stavebnic ho to však nemohlo zastavit. Svůj první model (jednalo se o model Titanicu) složil už v pouhých pěti letech a sám! Nejvíce si oblíbil sady LEGO® Technic a protože stavěním trávil spoustu času, v devíti letech dostal nápad. Proč si nepostavit ruku? Neustále vymýšlel různé návrhy, ale až v roce 2017 postavil plně mechanicky funkční protézu.


V názvu prvního modelu protézy se zračí jeho láska ke komiksům. MK-1 je totiž odvozen od označení obleku Tonyho Starka alias Iron Mana a září dokonce stejnými barvami. David však nelenil a záhy se mohl chlubit novými vylepšenými motorizovanými modely protéz s funkčními prsty. 

V roce 2021 jeho youtubový kanál objevili rodiče malého Beknura z Francie, v té době osmiletého chlapce, který trpí podobným handicapem jako David. Požádali jej, zda by mohl vytvořit protézu i něj, protože klasické protézy na něj byly příliš těžké a jejich nošení mohlo dělat problémy při jeho růstu. A tak se dal David do práce, až byl nakonec malý Beknur poprvé v životě schopný zvednout hračku ze země.

David pilně studuje bioinženýrství na Mezinárodní katalánské univerzitě v Barceloně, kde se zajímá především o 3D tisk a jeho aplikaci při výrobě cenově dostupných protetických pomůcek, aby mohl podobně postiženým lidem pomáhat nadále. Je totiž pravda, že LEGO® na masovou výrobu takových pomůcek příliš vhodný není. Dá se ale říct, že mu LEGO®  pomohlo směřovat v životě tímto směrem.


LEGO® pomáhá při záchraně korálových útesů

Korálové útesy jsou jedním z nejkrásnějších pokladů přírody. Skýtají útočiště nespočtu druhů živočichů a rostlin, které nikde jinde v oceánech nenajdeme. Tento životem překypující mořský klenot je ale velmi křehký a díky klimatickým změnám doslova mizí před očima.

Korálové útesy jsou tvořeny ze zvláštních živočichů, korálů, které byste si na první pohled spletli s rostlinou. Moc toho totiž nenachodí a ve vhodných podmínkách rostou tam, kde se právě nacházejí. Právě jejich mizení vede k fatálnímu kolapsu celého místního ekosystému. Ale co s tím má společného LEGO®?

Ekologové v Singapuru vybudovali školku pro korály, kde v malých bazénech na kostičkách LEGO® korály rostou a sílí, aby mohly být následně umístěny do moře, kde obnoví svoji populaci a populaci tisíců dalších podmořských druhů. LEGO® zde používají právě kvůli jeho variabilitě, protože jsou korály různě velké a plochy, na kterých rostou se dají díky kostičkám snadno upravovat podle potřeby.


LEGO® v číslech

Na závěr vám přinášíme ještě pár zajímavých (snad až astronomických) čísel, která se s kostičkami pojí a které jste možná vůbec netušili. Jsme si jistí, že vám vyrazí dech a budete nad nimi přemýšlet ještě po zbytek dne. 

  • Málo je někdy vlastně strašně hodně. Věděli jste, že vám stačí jen 6 kostek s rozměry 2 x 4, abyste z nich mohli postavit přes 900 milionů různých kombinací? 

  • Jako správný tesař Ole Christiansen věděl, že přesnost a pečlivost je klíčem k dobře odvedené práci. Dodnes je tak maximální přípustná odchylka při výrobě kostek LEGO® pouhé dvě tisíciny milimetru (0,002 mm).

  • Už jste zkoušeli spočítat každou kostičku, kterou máte doma? Ve světě se jich doposud vyrobilo něco mezi 400 až 600 miliardami.

  • Ve vesmíru snad není nic, co by se nedalo postavit z kostek LEGO®, a tak od roku 1949 přišla společnost LEGO Group už s více než stovkou různých tematických sérií.

Tak co? Také se snažíte představit si hromadu šesti set miliard kostiček? Nám z toho jde hlava kolem, a tak se s vámi pro dnešek raději rozloučíme a nezapomeňte ve středu aspoň pomyslně popřát LEGO® vše nejlepší. Kostkám zdar!