LEGO® Blog

5 zajímavostí, které jste o stavebnicích LEGO® možná nevěděli

{$te}

LEGO® známe všichni. Většina z nás na něm takzvaně vyrostla. Tvořili jsme si své vlastní světy, stavěli domy a vymýšleli si různé příběhy, ve kterých poté naše nasbírané figurky LEGO® žily. Znáte ale pozadí a celý příběh těchto legendárních kostek? Máme pro vás několik zajímavostí, které vás nadchnou stejně tak, jako nechávají v údivu nás.

Stavebnice LEGO® byly původně dřevěné hračky na kolečkách

Založení společnosti LEGO® se datuje ještě mnohem dříve, než vůbec začala doba plastová. Úplně původní kostky byly totiž dřevěné. Ručně je vyřezával dánský tesař pro svého malého syna. Tyto lehce spojitelné stavebnice se skládaly z pár dílků a měly kolečka. Většinou se jednalo o zvířata – nejtypičtějším byl kačer. Několik těchto kousků můžete vidět i u nás v muzeu. Mají velký úspěch, neboť v porovnání s novodobými stavebnicemi jsou naprosto odlišné. Pokud vás tedy zajímá evoluce a rádi byste se pokochali nejen postavami z LEGO® Star Wars, rozhodně tohle bude to, co si zamilujete.

Největší stavebnice LEGO® má 11 000 dílků

A je to nástěnná mapa světa. Zaměstná vám hlavu, rozproudí fantazii a vyplní čas, protože než tenhle kousek dostavíte, chvíli to zabere. Svět vám ale díky tomu bude klečet u nohou. Během stavění si totiž sami určíte, kde jaký kontinent bude a při skládání oceánů se rozhodně také nudit nebudete. Výsledek LEGO® Art mapy navíc budete moci dále využívat – není pouze na okrasu. Bude vás provázet vzpomínkami na vaše vlastní cesty. LEGO® Art Mapa totiž funguje jako ty klasické korkové či stírací. Jakmile navštívíte nějakou zemi, vyznačíte její polohu špendlíkem. To z této stavebnice dělá opravdový unikát.

Každý rok vznikne přibližně 36 miliard kostek

Milované věci vzkvétají. A LEGO® má v této kategorii vážené místo. Každou vteřinu se totiž během pracovního dne po celém světě vyrobí více než 1000 kusů kostiček. Umíte si představit to obrovské množství? A těch radostných dětských očí, které si s těmi stavebnicemi poté hrají?
LEGO® se vytváří napříč celým světem. Jedna výrobna je dokonce i v českém Kladně. Dále ale také v rodném Dánsku, Číně, Mexiku a Maďarsku. Plastové kostky zná skutečně celá planeta.

Legáčci původně neměly výraz ve tváři

Emoce a různé výrazy byly dříve u figurek LEGO® pasé. Určitě si vybavíte ten klasický usměvavý výraz, který je i nyní u postav k vidění. Ten měly dříve všechny postavičky LEGO®. V roce 1989 ale přišla pirátská vzpoura. LEGO® vytvořilo kolekci pirátských stavebnic s jasnými emocemi ve tvářích. Objevoval se zde vztek, radost i strach. Tyhle výrazy se tvoří i dnes a dělají tak auru stavebnic LEGO® přátelštější a mnohem realističtější.

Bezpečnost nadevše aneb Maminky se nemusí tolik strachovat

No dobře, když dítě spolkne figurku LEGO®, rozhodně to není nic příjemného, ale co když vám řekneme, že ani tento hororový scénář nebude mát následky život ohrožující? Hlavičky všech figurek jsou totiž duté a průchozí, což znamená, že v traktu nemohou ucpat dýchací cesty. Tohle bude velkou výhodou i v momentu, kdy bude třeba figurku s lékařskou asistencí vytáhnout pomocí pinzety. V případě, že by byla pouze kulatá, rozhodně by to tak jednoduché nebylo. A co se ostatních kostek týče, tam to riziko spolknutí díky jejich tvaru nehrozí tolik, ale samozřejmě je třeba dávat pozor.

Znali jste tato fakta? Pokud ne a chcete se dozvědět ještě více, navštivte naše Muzeum LEGA. Po celou dobu prohlídky se budete setkávat s různými informacemi a poznáte kompletní historii LEGO®. Pokud máte nyní na mysli nějaké pikantnosti, pojďme o tom diskutovat v komentářích. 😊