LEGO® Blog

Pomozte dětem být kreativní díky stavebnicím LEGO®, v dospělosti se jim to vrátí

Děti jsou po narození jako nepopsaný list papíru a prakticky od jejich prvního zalapání po dechu začnou okamžitě vstřebávat informace ze světa kolem nich. Všechno, co děti v útlém věku pochytí je bude z velké části formovat až do dospělosti a přestože děti plně nerozumí všemu tomu, co vidí nebo slyší, velká část z toho se ukládá do jejich podvědomí. Proto je rané dětství nejideálnějším obdobím, pěstovat u dítěte vlastnosti a dovednosti, které mu pomohou dosahovat v dospělosti úspěchů a žít šťastný život.

Jednou z takových vlastností je kreativita a kreativní myšlení. Proč je to (nejen) pro děti jedna z nejužitečnějších vlastností a jak u svého dítěte podpořit její rozvoj? A jak s tím vším souvisí LEGO®? To vše se dozvíte níže.

LEGO® kreativita a myšlení
LEGO® je super hračka, děti se s ní ale také učí

Kreativita není jen výsadou geniálních umělců

Když se řekne, že je někdo kreativní nebo tvořivý, možná si vybavíte geniální osobnosti obdařené množstvím talentů, jakým byl například Leonardo Da Vinci. Kreativita však není jen o talentu, se kterým se člověk musí narodit. Procvičovat ji a pěstovat ji může každý a samozřejmě nejsnáze to jde malým dětem, které jako houby nasávají vše nové. 

Kreativní myšlení nám pomáhá nalézat nové myšlenky a řešení nejrůznějších problémů.
Umělci, ale také vědci nebo techničtí inženýři, by se bez kreativity neobešli. Kreativita však není jen pro geniální mozky. I ve všedním životě se potýkáme s řadou problémů, které je třeba řešit a kreativní myšlení nám pomáhá tyto překážky snadněji zdolávat. 

U dětí navíc rozvíjí zvídavost a hravost. Pomáhá lépe vnímat okolní svět a pracovat lépe s novými informacemi. Je proto také neocenitelný pomocník nejen ve škole, ale i kdykoliv v budoucím životě. Zvláště dnes v tak rychle měnícím se světě, kde je neustále nutné se přizpůsobovat novým okolnostem, je taková vlastnost až zásadní. Avšak už v dávných dobách si kreativity a tvořivosti velice cenili, neboť věřili, že pochází od bohů či mýtických bytostí jako jsou třeba bájné antické múzy.

LEGO® kreativita a myšlení
Práce s kostičkami zlepšují schopnosti mozku a bystří mysl

Jak u dětí rozvíjet kreativní myšlení?

Jednoduše, prostě nechte děti si hrát. Všechny základní dovednosti si děti osvojují formou hry a v případě kreativity tomu není jinak. Kreativitu u děti rozvíjí mnoho činností. Například kreslení či práci s modelínou si ze školky pamatuje asi každý. Dětem podobné hraní přitom zároveň prohlubuje představivost, schopnost se soustředit a zlepšuje jemnou motoriku.

Při takovémto dětském tvořeníčku, byste sami neměli příliš zasahovat. Nechte dítěti prostor a jeho vlastní tempo a buďte mu spíše jen trpělivou pomocnou rukou pro případ potřeby. Můžete třeba navrhnout pomocí čeho se bude tvořit, zda malovat, modelovat, či stavět z kostiček, ale výběr by měl zůstat na dítěti, aby byl jeho zájem maximální. Také můžete pomoc s výběrem tématu, namalovat pejska, postavit domeček, ale zbytek práce by se měl zhostit malý umělec. 

LEGO® kreativita a myšlení
Děti ani neví, že se učí, protože se náramně baví

Dítě si samo najde způsob, jak přenést myšlenku ve skutečnost. I když dítě nakreslí modrého psa, přestože žádní modří psi kromě televize neexistují, nebo postaví domek bez střechy, žádný výsledek není špatně. Nejlepší učitelkou je opakování. Dítě se postupem času začne zlepšovat a nacházet si vlastní tvůrčí postupy, protože se naučí hlouběji uvažovat a dívat se na věci z více úhlů.

Když sledujete dítě v procesu tvoření či studujete jeho výtvory, můžete se o něm také mnoho dozvědět. Význam mohou mít témata, která si sám vybírá, detaily, na které při tvoření klade větší důraz, nebo naopak, čemu nevěnuje takovou pozornost a nepovažuje to za podstatné.


LEGO® je svět nekonečných možností

Když se zeptáte kteréhokoliv dospělého milovníka kostiček LEGO®, proč na ně nedá dopustit, řekne, že LEGO® je úžasný prostředek pro převádění fantazie ve skutečnost díky prakticky neomezeným možnostem kreativity. Skoro jako kdyby LEGO® vládlo magickou silou, která dítě očaruje a láska k němu ho neopustí ani v dospělosti.

LEGO®, to nejsou jen obrovské exkluzivní modely pro dospělé a starší děti, které pak zdobí poličky a vitríny. Existuje nespočet setů LEGO® určených právě pro ty nejmenší, kterým díky své neuvěřitelné variabilitě a nekonečným možnostem pomáhá rozvíjet jejich skrytý potenciál.

Například LEGO® Classic 10698 Velký kreativní box LEGO® je vhodný už pro děti od 4 let. Set obsahuje 790 kostiček a obsahuje i několik návodů pro začátek. Můžete si postavit domeček, hrad, zvířátka, dokonce i fotoaparát a mnohem více. Set neobsahuje pouze klasické hranaté kostičky, ale také speciální dílky, které rozšiřují prostor pro kreativitu. Kromě zobrazených modýlků lze samozřejmě popustit uzdu vlastní fantazie a postavit si cokoliv, co představivost vaší ratolesti vyplodí.

Chci si pořídit LEGO® Classic 10698 Velký kreativní box LEGO®


Možná to nevíte, ale rok 2022 je pro LEGO® velmi významným. Slaví totiž 90. let od vydání své první hračky. K této příležitosti vyšel i set LEGO® Classic 11021 90 let hraní, ve kterém děti najdou nespočet miniatur slavných modelů, které vycházely v průběhu historie stavebnice LEGO®. Kromě toho však set obsahuje spoustu kostiček navíc, aby si děti mohly postavit doslova cokoliv, co chtějí. Celkově je v setu 1100 dílků nejrůznějších barev, se kterými mohou děti již od 5 let rozvíjet svou tvořivost a další klíčové dovednosti.

Chci si pořídit LEGO® Classic 11021 90 let hraní


Jedinečná příležitost díky LEGO® Masters

Obě výše zmíněné stavebnice, a mnoho dalších, nabízí také náš e-shop Muzea LEGA s akčními cenami. Tyto a další stavebnice jsou navíc součástí velké soutěže LEGO® Masters, která probíhá do konce července tohoto roku u příležitosti vysílání rodinné televizní soutěže LEGO® Masters na TV Nova. Koupí vybraných stavebnic a zaregistrováním účtenky lze vyhrát úžasné ceny v podobě dalších stavebnic LEGO®. Každý den se rozdají až čtyři stavebnice, tak využijte jedinečné příležitosti dokud je čas.


Chci o soutěži LEGO® Masters zjistit více