LEGO® Blog

Do školy s úsměvem? S LEGO® je to hračka!

Léto uteklo jako voda a s ním pomalu končí také prázdniny. Děti se už určitě těší na kamarády, se kterými se přes léto neviděly nebo se nemohou dočkat na první hodinu svého oblíbeného předmětu. 

Najdou se ale také školáci, kterým představa řinčícího zvonku, učitelů a domácích úkolů nahání husí kůži. Do školy se ale zkrátka chodit musí, a tak zatímco si takové děti začátek školního roku stále odmítají připustit, vy na poslední chvíli sháníte sešity, psací potřeby a další pomůcky, které jste ještě nestihli pořídit.

Možná se také bojíte, že i váš capart by se 1. září nejraději schoval pod postel, než aby nasadil školní brašnu. Ukážeme vám tedy, jak můžete ze startu nového školního roku udělat čas plný zábavy a usměvavých okamžiků. Jak jinak než pomocí kostiček LEGO®!


LEGO® jako talisman pro štěstí

Hlavně pro prvňáčky můžou být první chvíle ve škole velmi stresující. Jsou v neznámém prostředí a potkávají neznámé děti a učitele. Dětem v takových případech často pomáhá, když si na neznámá místa berou své oblíbené hračky - milovanou panenku nebo autíčko, protože mu známá hračka dodává pocit bezpečí.

To je ale častější ve školce než ve škole, ale i novopečenému školákovi můžeme pomoc podobným způsobem. Díky nejrůznějším sadám LEGO® DOTS si mohou nejen prvňáčci pustit fantazii na špacír a ozdobit si desky, sešity nebo pouzdra telefonů, a prozářit šedivé školní dny zářivými barvami.


Školní brašnu nebo klíčenku může krášit originální barevný přívěsek se vzkazem nebo jmenovkou, některé sady LEGO® DOTS totiž obsahují i dílky s písmeny. Dobrou náladu pomůže školákovi udržet i barevný náramek, který si ozdobí,jak jen bude chtít. 

Ideální je například Megabalení ozdob, ze kterého může vzniknout celá řada přívěsků se vzkazy, ale proč nespojit více setů a vytvořit si zcela nové originální ozdoby? Přesně od toho přece LEGO® DOTS je. Školáci tak mohou začít nový školní rok hezky barevně a hranatě. Pokud vám ze školního seznamu ještě něco chybí, můžete si prohlédnout i náš výběr školních potřeb LEGO®, které bude váš malý studentík ve škole používat s úsměvem.


Nepodceňte přípravu studijního koutku

Určitě nám dáte za pravdu, že v zaměstnání jde práce lépe od ruky, když je kolem příjemná atmosféra. O učení to pak platí stejně, ne-li dvojnásob. Pro školáka je tak důležité, aby mu ani doma při dělání úkolů nebo při učení na testy nechyběla dobrá nálada. 


I tak obyčejné věci, jako jsou přihrádky, boxíky, pořadače nebo stojánky na tužky, dokáže LEGO® DOTS proměnit na barvami zářící dekorace, které rozvíří kreativitu a osvěží studentovu mysl. Díky nástěnce a dílkům s písmeny zase děti už nikdy nezapomenou na důležité úkoly nebo je může motivovat k samým jedničkám. A když už jsme u těch známek…


Nezapomínejte na pozitivní motivaci

Od dětí se více méně očekává, že se budou dobře učit.  Když jsme byli malí my, očekávalo se od nás totéž. Samotné jedničky ale dětem často nepřinesou tolik radosti jako rodičům, a tak děti odměňujeme za úspěchy ve škole jinak. Zmrzlinou, sladkostmi, a samozřejmě hračkami.

V našem eshopu najdete tolik vhodných odměn a dárků pro děti, že, kdybychom je tu chtěli jmenovat všechny, budeme tady do zítra. Stavebnice LEGO® jsou vždy o krok napřed, a tak stačí vědět, co má váš prcek rád a co ho zajímá. Zaručeně najdete něco, co mu udělá radost. 


Zajímají ho komiksoví hrdinové nebo třeba dinosauři? Pokud máte doma mladou slečnu, mohla by se jí zase líbit série LEGO® Friends. Stavebnice si můžete filtrovat podle témat, zájmů a věku, a najít tak ten nejvhodnější dárek.

Stavebnice, se kterými se snad ani nedá šlápnout vedle je například LEGO® Minecraft®, které vznikly na motivy populární videohry. Možná jste o ní letmo slyšeli a třeba nemáte tušení, co je to „red stone“ nebo „creeper“, váš malý školák to ale dost pravděpodobně ví a taková stavebnice by mu udělala obrovskou radost.


Se stavebnicemi LEGO® se děti učí, i když se neučí

O tom, jak LEGO® pomáhá rozvíjet kreativitu a myšlení, jsme si již povídali. Není ale na škodu si to připomenout právě teď, před začátkem školního roku. Pružná trénovaná mysl bude bezesporu lépe chroupat nové znalosti a hravěji si poradí s testy ve škole. 

Existují i stavebnice přímo stvořené pro napínání mozkových závitů. Tvořivý box LEGO® BOOST je stavebnice, která jakoby upadla v zapomnění a přitom to je velká škoda. Z tohoto setu si mohou děti postavit opravdového funkčního robota se spoustou dovedností.


Díky aplikaci pro PC i chytré telefony je možné robota různě programovat a vyvádět různé psí kusy. Robota je však možné přestavět na spoustu jiných věcí. Třeba hrající kytaru, multifunkční vozidlo nebo AutoBuilder - stroj, který dokáže sám stavět malé modely.

Díky návodům v aplikaci si s Tvořivým boxem LEGO® BOOST mohou lámat hlavu děti už od 7 let. V aplikaci jsou navíc různé úkoly, které mohou děti plnit. Objevováním všech funkcí a plněním úkolů si děti procvičí nejen soustředění, ale také logické myšlení a ještě k tomu si užijí dlouhé hodiny zábavy.


A teď něco pro rodiče

Když teď budou děti trávit více času ve škole a budou je zaměstnávat kroužky a domácí úkoly, budete mít také více času sami pro sebe. Po letních výletech to chce nějaký ten relax a odpočinek, tak proč se neodreagovat u nějakého super modelu pro dospělé? 

Třeba masivní model LEGO® Technic Ferrari Daytona SP3 nebo nějakou menší oddychovku, například některou ze stavebnic LEGO® Botanical Collection. Srpen byl plný novinek, které jste možná kvůli dovolené minuli.

Ať už máte rádi techniku, Star Wars nebo náročné projekty LEGO® ICONS™, všechny letní novinky jsme probrali ve velkém sprnovém shrnutí, tak neváhejte načerpat inspiraci pro své vlastní stavění. 

Závěrem bychom vám chtěli ještě popřát co nejméně starostí v novém školním roce a dětem jen samé jedničky. Nezapomínejte ale také, že známky nejsou jediné oč běží a pokud se z učení udělá zábava, hned to půjde lépe.