LEGO® Blog

Která sada LEGO® je ta největší? LEGO® Art 31203 Mapa světa

Když se řekne sbírka LEGO®, skoro jistě si představíte místnost plnou skříní a zdi s policemi, které se honosí rozličnými modely. Přitom i sbírka LEGO® může připomínat galerii výtvarného umění. Nevěříte? Tak to neznáte LEGO® Art.

LEGO® Art patří k nejmladším sériím stavebnic LEGO® a od ostatních modelů LEGO® se liší již na první pohled. Nejedná se totiž o trojrozměrný model na poličku, na jaké jsme byli vždy zvyklí, ale o 2D barevnou mozaiku složenou z velkého množství různobarevných kulatých dílků 1x1. Společnost LEGO Group ji představila veřejnosti v roce 2020 a našla si řadu fanoušků i mimo komunitu stavitelů LEGO®.

25. května 2021 společnost LEGO Group oznámila, že se rodina LEGO® Art rozroste o velice speciálního člena. Stavebnici LEGO® Art 31203 Mapa světa, která je minimálně ke dni vydání tohoto článku, co do počtu dílků největší set LEGO®, který dosud společnost LEGO Group vydala. Tipnete si z kolika kostiček se skládá?

LEGO® Art 31203 Mapa světa
Čekají vás hodiny a hodiny zábavy

Kolem světa z pohodlí domova

Když 1. června 2021 tento set vyšel, mohli se fanoušci stavebnice LEGO® při pohledu na něj cítit poněkud zmateně. LEGO® Art 31203 Mapa světa je totiž více než mapa světa, mapou mořského dna. Přesně tak, toto zpracování nevěnuje hlavní pozornost detailům světadílů a ostrovů. Designéři se rozhodli vsadit na faktor překvapení a LEGO® Art 31203 Mapa světa pojali z pohledu batymetrie - což je obor, který se zabývá měřením hloubky mořského dna.

Místo hlavních měst nebo státních hranic tak pozorujeme detaily temných mořských hlubin a oceánské příkopy kopírující předěly litosférických desek. Avšak série LEGO® Art je především o fantazii a kreativitě. Designéři hlasitě vyzívají všechny stavitele světa, aby využili své představivosti a zkusili vyzdobit LEGO® Art 31203 Mapa světa podle sebe pomocí různých vzorů. V brožurce s návodem dokonce uvádějí pár příkladů pro inspiraci. Už víte z kolika dílků se největší set LEGO® skládá? My jsme vám to ještě neřekli? Dobrá, nebudeme vás dále napínat.

LEGO® Art 31203 Mapa světa
LEGO® Art 31203 Mapa světa

LEGO® Art 31203 Mapa světa, set pro pokročilé náročností nešetří

Výsledný model je 64 centimetrů vysoký a 104 široký a skládá se z 11 695 dílků. Takže než se do něj pustíte, dáme vám dvě rady. Připravte si dostatečné velké místo na zdi, protože stejně jako další sety z řady LEGO® Art, je možné jej zavěsit.  Ještě daleko více místa si připravte na jeho skládání a rovnou se připravte, že za hodinku to určitě nesfouknete. O velikosti a náročnosti tohoto setu říká své i váha originálního balení. Se vším všudy váží až 6 a půl kila.

Pro srovnání, u klasických sad LEGO® Art, jako je například LEGO® Art 31205 Kolekce Jim Lee – Batman™, je základní deska tvořena 9 podkladovými díly 16x16. Základová deska LEGO® Art 31203 Mapa světa se skládá ze 40 těchto dílů. V žádném případě se vás však nesnažíme odradit, naopak. Pro náročné fanoušky LEGO® a zvláště LEGO® Art je tento set svatý grál. Stejně tak je ale vhodný pro všechny vášnivé cestovatele a dobrodruhy, kteří doma dlouho neposedí.
LEGO® Art 31203 Mapa světa
Mapa světa prověří vaše soustředění

Vzhledem ke své velikosti je LEGO® Art 31203 Mapa světa zvláště vhodné pro skupinové stavení. Je to záruka hodin zábavy pro celou rodinu. Během stavění si můžete také pomocí naskenování QR kódu stáhnout audio nahrávku, která obsahuje příběhy cestovatelů a dobrodruhů včetně Torbjørna C. Pedersena, který jako první navštívil všechny země světa, nebo vyprávění Syazwani Baumgartnerové o jejích výpravách do nejodlehlejších částí naší planety.

Aby bylo stavění náročné ale přesto zábavné, najdete v setu také oddělovač kostek, který je větší než u jiných setů LEGO® a páčidlo pro snadné oddělování drobných kulatých dílků. Dvě potištěné dlaždice 1x8 vám navíc pomohou neztratit se v závalu barev. Ty jsou v sérii LEGO® Art naprostou novinkou.

Jeden set, mnoho možností

Obsáhlá brožura s podrobným návodem vás provede stavbou setu dlaždici po dlaždici, které nakonec pomocí spojovacích „pinů“ známých z LEGO® Technic spojíte do tří velkých panelů. Jejich pořadí si můžete vybrat vy sami podle toho, jakou část světa chcete mít uprostřed. Jak jsme si již řekli, i oceánům můžete vtisknout podobu dle vaší fantazie. Mezinárodní vody tak můžete zkrášlit různými vzory nebo motivy. Pro tuto příležitost je v setu připraveno od každé barvy pár kousků navíc. 

LEGO® Art 31203 Mapa světa
Tři panely nabízí různé způsoby seřazení

Bílý rám kolem panelů zajistí, že budou držet pohromadě. Rám je dalším aspektem, kterým se od většiny ostatních setů LEGO® Art liší. Panely je navíc kdykoliv možné přeorganizovat podle vaší libost. Díky dvoum závěsným dílkům svůj plod tvrdé práce snadno pověsíte na zeď doma nebo v kanceláři a celou místnost okamžitě rozzáří. Z kostiček si navíc lze sestavit připínáčky, kterými si můžete na mapě označit místa, která byste rádi navštívili nebo na které naopak rádi vzpomínáte.

LEGO® Art 31203 Mapa světa
Vystavte si hotové dílo na zeď

Proč zrovna takový design?

Po představení LEGO® Art 31203 Mapa světa byli někteří fanoušci překvapení, jaký design pro designéři z LEGO Group pro mapu zvolili. Naráželi tím především na bílé vyobrazení pevniny, na které nejsou zvýrazněná velká města nebo hranice států a místo toho se soustředili na barevné zpracování oceánů. Nejen k tomu se vyjádřila kreativní vedoucí společnosti LEGO Group, Fiorella Groves.

"Chtěla jsem vidět, jak daleko to můžeme dotáhnout. Toto je tvůrčí svoboda, kterou jako návrháři máme, když stavíme z kostek LEGO – můžeme si hrát s normami. Takže jsme odstranili všechny uměle vytvořené hranice a vytvořily zemské masy v super jednoduchém, ale silném designu s efektem stínu. S pevninou jako negativním prostorem souš skutečně  vyvstává na živém pozadí – doslova – oceánů radostných barev. Experimentovali jsme s desítkami testovacích verzí, dokud jsme nenašli nádherně vyváženou paletu, která vám umožní postavit batymetrickou verzi oceánů a přitom je dostatečně všestranná na vytváření nekonečných, zábavných, alternativních iterací.

Víme, že naši dospělí fanoušci rádi cestují, ale mnohým se to už více než rok nepodařilo. Mysleli jsme si, že neexistuje lepší způsob, jak pomoci prozkoumat svět a zároveň odpočívat v pohodlí domova, než když jim dovolíme stavět, přestavovat, plánovat a vzpomínat prostřednictvím stavby. Doufáme, že LEGO Art Mapa světa v některých inspiruje k novým dobrodružstvím a pomůže ostatním znovu prožít a oslavit úžasné cestovatelské vzpomínky z minulosti.“



LEGO® Art