LEGO® Blog

To nejlepší, co se letos událo ve světě LEGO® aneb 2022 byl rokem kostky

Milí čtenáři a milé čtenářky, Štědrý den je za námi a my doufáme, že vám Ježíšek nadělil všechny krásné stavebnice, které jste si přáli. Určitě si s nimi již krátíte chvíle při čekání na Silvestra a vítání nového roku. 

Přestože mnohým z nás letošní rok kladl do cesty náročné výzvy, LEGO® nepolevilo ve svém úsilí šířit po světě zábavu a radost, a co nejvíce nám tak ulevit od našich starostí.

Dočkali jsme se mnoha nových stavebnic pro děti i pro dospělé, sledovali jsme velkolepé události LEGO® v přímém přenosu a v České republice a na Slovensku jsme s napětím sledovali premiéru unikátní stavitelské soutěže. A pokud nedáte dopustit na videohry LEGO®, i vy jste si přišli na své.

Rok 2022 byl pro LEGO® a především pro vás, jeho věrné fanoušky, výjimečný také proto, že LEGO® spolu s vámi oslavovalo 90. výročí. Pojďme si tedy společně zrekapitulovat rok kostky a co úžasného a důležitého se v něm událo.

Už to bude rok

Letošní rok byl významný i pro nás. Přinesli jsme vám totiž úplně první článek a další vzápětí přibývaly.

V průběhu roku jsme vám povídali o nejrůznějších exkluzivních setech i těch nejkrásnějších stavebnicích pro děti. Dělili jsme se s vámi o stavitelské nápady LEGO® Ideas a nejrůznější novinky, abyste se v moři kostiček neztratili a nic důležitého vám neuteklo. 

Každý čtenář a každá čtenářka nám dělala ohromnou radost. Doufáme, že jste se u nás dozvěděli vždy něco zajímavého, co jste předtím nevěděli, a že jste díky nám objevili spoustu setů, které nyní pyšně stojí na vaší výstavce.

Exkluzivní stavebnice, bez kterých by rok 2022 neobešel

Každým rokem LEGO® vydává stovky setů, ale zdaleka ne každý z nich se dočká takové pozornosti jako ty exkluzivní a masivní sety pro dospělé. Které sety definovaly právě letošní rok?

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1

V první čtvrtině roku LEGO® potěšilo ty z vás, kteří si potrpí na adrenalin, nekompromisní rychlost, ale hlavně zábavu při stavění a objevování funkcí vozů a strojů ze série LEGO® Technic.

Pokud každým rokem netrpělivě čekáte na mistrovství Formule 1 a nevynecháte jedinou Velkou cenu, je téměř vaší povinností mít tuto repliku závoďáku od McLaren na poličce.

F1 je však nejen soutěží závodníků, ale také inženýrů jednotlivých stájí, kteří ladí veškeré detaily a vlastnosti vozů a přesně ti inženýři pomáhali designérům LEGO® dávat tento set do kupy.

Proto je set Závodní auto McLaren Formule 1 od kabiny a řízení přes motorový prostor a převodovku až po podvozek s brzdami a diferenciálem prošpikovaný realistickými funkcemi a pohyblivými částmi.

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1

LEGO® Technic 42143 Ferrari Daytona SP3

Je to tak. Série LEGO® Technic byla na ikonické sety skutečně plodná. Pokud tedy nejsou závody Formule 1 to pravé pro vás, luxus a detaily setu Ferrari Daytona SP3 vás jen těžko zanechají chladným.

Spolupráce technických odborníků spolu s designéry LEGO® dala znovu vzniknout setu, který s maximální možnou přesností replikuje skutečný supersportovní vůz a který ve vaší garáži rozhodně nesmí chybět.

LEGO® Technic 42143 Ferrari Daytona SP3

LEGO® SUPER MARIO™ 71411 Všemocný Bowser™

Pamatujete zlatou éru konzolí Nintendo a nesmrtelných skákaček s kníratým italským instalatérem? Zatímco setů LEGO® SUPER MARIO™ najdete u nás v e-shopu nespočet, těch pro dospělé se fanouškům dostává poskrovnu.

Když už se ale nějakého dočkáme, je prakticky jisté, že to bude pecka a přesně to je také případ Všemocného Bowsera, legendárního záporáka z her o Mariovi, Luigim a princezně Peach.

LEGO® SUPER MARIO™ 71411 Všemocný Bowser™

Gigantické ztvárnění nechvalně proslulého krále želví rasy Koopa nabízí mnohem víc, než jen dramatickou sošku LEGO® na poličku. Bowser umí rozpohybovat paže, nohy, krk i tlamu, ze které navíc může chrlit ohnivé koule přesně jako ve videohře.

Když navíc Bowser vyskočí (respektive ho vyzvednete do vzduchu) jeho nohy se složí do pozice jako ve skutečném souboji finálního levelu hry. Spolu s figurkou ze startovacího setu si tak díky interaktivním dílkům, můžete zopakovat bitvu o záchranu princezny se všemi detaily.

LEGO® Ideas 21336 The Office

Nelze samozřejmě vynechat jednu z nejoblíbenějších sérií a tou je samozřejmě LEGO® Ideas. Set inspirovaný kultovním sitcomem Kancl, který ukázal, že to nejsou jen Britové, kdo se umí ohánět suchým humorem, byl jedním z těch nejočekávanějších letošního roku.

Je jedno, kterou postavu ze seriálu máte rádi nejvíce. V setu je 15 minifigurek těch nejdůležitějších charakterů včetně bláznivého šéfa Michaela Scotta, Dwighta Schruta s psychopatickými sklony, nebo romantického párečku Jima a Pam.

Za každičkou kostkou navíc objevíte reference na nejvtipnější scény a nesmrtelné hlášky, které zazněly v kancelářských prostorách společnosti Dunder Mifflin. Vsadíme se, že už teď nemůžete z hlavy vyhnat úvodní znělku.

LEGO® Ideas 21336 The Office

LEGO® CON 2022

V červnu jste mohli sledovat živé online vysílání největší událost roku, LEGO® CON 2022. V nabitém programu jsme mohli slyšet skutečné designéry LEGO®, i další odborníky a umělce, kteří spolupracovali na letošních novinkách.

Především byl však LEGO® CON 2022 jedno velké odhalení za druhým. Pojďme si připomenout ty nejlepší z nich.

LEGO® Avatar™

Kromě premiéry filmu Avatar: Cesta vody jste se dočkali také premiéry celé řady setů, se kterými můžete znovu a znovu prožívat příběh o záchraně lidu Na´vi ze vzdáleného měsíce Pandory.

V přímém přenosu jste mohli vidět představení stěžejního setu této série, LEGO® Avatar 75574 Toruk Makto a Strom duší.

Poličky vám tedy nyní mohou zdobit scenérie magické květeny pandoranských džunglí, létající skály i děsivě vyhlížející tvorové. Stačí jen pár kostiček a můžete se propojit s duchem Eywou.

LEGO® Avatar™

LEGO® Marvel 76218 Sanctum Sanctorum

U příležitosti další z očekávaných premiér designéři uvedli také úctyhodný třípatrový model sídla Doctora Strange, který v sobě skrývá nespočet odkazů na scény z filmů Avengers: Infinity War a v té době nadcházejícího Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství.

Nechybí známí hrdinové i záporáci. Doctor Strange, Wong, Iron Man, Spider-Man, Ebony Maw, mistr Mord, zlý Strange, mrtvý Strange a Scarlet Witch. S modulárním designem budovy si navíc můžete model na výstavce upravit přesně podle vašich představ.

LEGO® Marvel 76218 Sanctum Sanctorum

LEGO® Star Wars™ 75337 AT-TE™

O novinky nesmí být ochuzen ani svět LEGO® Star Wars™. Parádní repliku po zuby ozbrojeného pozemního transportéru spolu s figurkami bitevních droidů a klonů si užijí děti i vášniví sběratelé Star Wars předmětů.

LEGO® Star Wars™ 75337 AT-TE™

LEGO® 75323 Loď Justifier™

To samé platí pro loď, kterou zajisté znáte ze seriálu Star Wars: Bad Batch. Loď Justifier se může chlubit sklápěcím motorem, pružinovými vystřelovači i laserovou celou. Na palubě také najdete minifigurky Cada Banea, Omegy, Fenneca Shanda, Huntera a droida Todo 360.

LEGO® 75323 Loď Justifier™

LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear

A do třetice, série setů vydaných k premiéře rodinné komedie o neohroženém Buzzi Rakeťákovi, která nadchne především děti.

Akční zábavu si děti mohou užít při soubojích s roboty, ale především s Raketou XL-15 ve které se Buzz Rakeťák vrhá vstříc dobrodružství.

LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear

V létě na naše obrazovky zavítala stavitelská soutěž LEGO® Masters

Po odvysílání v mnoha dalších zemích jako Velká Británie, Austrálie nebo USA jsme se i my v České Republice a na Slovensku dočkali své vlastní show plné napínavých výzev, srdcervoucích destrukcí a slavných hostů.

Různorodé dvojce se o tučnou odměnu utkaly například ve stavění nejvyšší věže z kostek LEGO® nebo musely předvést svoji kreativitu a spolupráci při stavění modelů na zadané téma.

Kromě slavných hostů, mezi které patřili i Tomáš Klus nebo Přemek Forejt, výkon soutěžících hodnotil také jediný český designér LEGO® a specialista na sety LEGO® Technic, Milan Reindl.

Že si nepamatujete, kdo soutěž nakonec vyhrál? Přečtěte si o nervy drásajícím finále LEGO® Masters.

LEGO® Masters

LEGO® Star Wars™: Skywalker Saga

Spojit všechny tři hlavní trilogie Star Wars, zakomponovat stovky hratelných postav z celé ságy a poskytnout hráčům otevřený svět, ve kterém mohou prožít celý galaktický příběh.

To byly hlavní cíle vývojářů akční adventury LEGO® Star Wars™: Skywalker Saga, kterou si můžete zahrát od letošního dubna jak na Xboxech, PlayStation 4 a 5, tak i na počítačích.

Jak si hra od vydání vedla? U kritiků sklidila velký úspěch a byla dokonce nominovaná na cenu The Game Awards 2022 v kategorii Nejlepší rodinná hra. Do značné míry tomu tak bylo díky humoru, který je pro videohry tak LEGO® typický.

Prohlédněte si také trailer nebo si přečtěte náš starší článek, kde LEGO® Star Wars™: Skywalker Saga rozebíráme podrobněji.


To byl rok kostky v kostce

LEGO® nám letos přineslo mnoho nového. S čím nás ale překvapí v roce příštím, na to si teprve budeme muset počkat.

Jedno je ale jisté. Nové stavebnice pro děti i pro dospělé na vás budou vždy čekat na našem e-shopu.

Prozatím vám přejeme poklidný zbytek roku 2022 a do toho nového vám přejeme, aby se každá kostka, kterou vezmete do rukou, proměnila ve velkolepou stavbu, ať se zbloudilé dílky vyhýbají vašim chodidlům, ale hlavně přejeme spoustu štěstí a zdraví. 

Kostkám zdar!

LEGO® Star Wars™ LEGO® Ideas LEGO® Technic LEGO® Disney™ LEGO® Super Heroes LEGO® SUPER MARIO™ LEGO® Avatar