LEGO® Blog

Potrpíte si na klasiku? Původní model LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ už jen tak někde neseženete

Světelné meče, Millennium Falcon nebo třeba Ewokové. Ve světě Star Wars bychom našli mnoho ikon, které jsou s touto legendární filmovou franšízou neodmyslitelně spjaty a které z ní dělají právě to, co je. Vedle exotických planet a slunečních systémů, mimozemských ras či vesmírných lodí si duchovní otec Hvězdných válek, George Lucas, dal záležet i na vyobrazení robotů. Vzpomenout si tak můžeme na neohrabané bitevní droidy imperiální armády nebo protokolární droidy/diplomaty, podle kterých byl Anakinem Skywalkerem sestrojen starý známý, věčně zmatený, C-3PO.

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™
R2D2 přesně jak ho známe z filmů

Těžko bychom se však mohli bavit o droidech z Hvězdných válek a nezmínit přitom na první pohled nenápadnou, přesto ale klíčovou, postavu takřka celé série. R2D2, neboli robot druhé generace, droid druhé série, či jak někdo říká po vzoru anglické výslovnosti „ártúdýtú“, je sériové vyráběný kosmický servisní droid. Tito „astro-droidi“, jak se jim také přezdívá, jsou nedocenitelnými pomocníky na palubách vesmírných lodí mimo jiné díky jejich navigačním funkcím a schopnostem provádět na kosmickém plavidle opravné práce přímo uprostřed mise.

Našeho malého R2D2 si však především pamatujeme jako roztomilého robůtka v nerozlučném spojení s droidem v zlatavém šasi, C-3PO, kteří společně dodávali příběhu odlehčení v napjatých situacích. I vy máte nyní jedinečnou příležitost pořídit si tohoto robotického astro parťáka!

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™
Zadní část obsahuje ovládací prvek

Sběratelská nutnost pro každého fanouška LEGO® i Star Wars™

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ je podobně jako LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™, který jsem vám již v minulosti na LEGO® Blogu představovali, součástí série Ultimate Collector. Původně byl vydán v květnu roku 2012 a v roce 2021 se s mírnými úpravami a novým katalogovým číslem dočkal znovuoživení v podobě setu LEGO® Star Wars™ 75308 R2-D2™. Ten už po roce od svého vydání nosí štítek „těžko k sehnání“. V našem e-shopu tedy naleznete ještě původní verzi modelu, která se dnes již dá považovat za klasiku mezi modely LEGO® Star Wars™.

Samozřejmě to není jediný aspekt, který činí model LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ unikátním. Jsou to především funkce a vlastnosti, které mu vtiskli talentovaní designéři Kurt Kristensen a Mike Fuller a díky kterým byl tento model velmi očekávaný ještě před svým vydáním. Čím tedy LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ může oslnit a proč si zaslouží stát se součástí třeba právě i vaší sbírky?


LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ jako by z obrazovky vypadl

Obal vyobrazující již kompletní repliku známého droida R2D2 již napovídá, na co se můžete těšit, a to na velmi detailní a autentické zpracování, jaké si pamatujete z filmů. Uvnitř krabice se nachází 15 balení kostiček. Jejich počet dohromady čítá celých 2127 dílků. Jedná se tedy o kousek určený zkušeným stavitelům, což však u modelů ze série Ultimate Collector není žádnou novinkou.

Samozřejmě nás nejvíce zajímá, jaké funkce se podařilo kreativním designérům přenést z filmového světa do LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™? Přední část robota například obsahuje dva panely s prostorem pro servisní náčiní. Kotoučová pila a univerzální paže ovládaná počítačovou jednotkou. Ty můžete ovládat pomocí páček na zadní straně modelu. Obě postranní nohy jsou pohyblivé a dají se manuálně nastavit, tak aby bylo možné třetí nohu správně vysunout.

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™
Model disponuje všemožným vybavením

Bez čeho by se ale model nemohl obejít? Ano je to přece rotující hlava. I v případě LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ jí lze otáčet o 360 stupňů tak dlouho, dokud vás to neomrzí. Hlava je samozřejmě vybavená primárním fotosenzorem, radarovým senzorem a holografickým projektorem. Ještě jeden sekundární holografický projektor se pak nachází na zadní části. Mimo to tělo droida zdobí množství drobných propriet věrně připomínající mechanické součástky jako u skutečného robota.

Pro pravé fanoušky vždy něco navíc

Vedle tří bookletů s návodem k sestavení je pro fanoušky připraven i sestavitelný štítek a samolepka k jeho polepení. Ta obsahuje technické parametry astro-droida R2D2. Aby toho stále nebylo málo, součástí je i mikrofigurta R2D2, která se dá připojit k samotnému štítku. Se svými rozměry (výška 31 cm, šířka 18 cm) je LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ jako stvořená pro výstavku.

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ v našem e-shopu, představuje jedinečnou možnost pořídit si původní verzi jednoho z klasických modelů LEGO® a rozšířit o něj svoji sbírku, tak neváhejte!

R2D2 je jednou z nejoblíbenějších Star Wars postav, přestože toho moc nenamluví
R2D2 je jednou z nejoblíbenějších postav, přestože toho moc nenamluví.

Jeden z nejinteligentnějších droidů

Díky mechanickému charismatu se R2D2 stal jednou z nejoblíbenějších a zároveň i nejdůležitějších postav ze série Star Wars. Se svým nerozlučným společníkem, C-3PO, se objevil téměř v každé její epizodě. Stal se dokonce držitelem vyznamenání planety Naboo za své hrdinské činy. Účastnil se také klonových válek, během kterých několikrát zachránil Republiku a byl významným pomocníkem separatistů.

Jeho ikonické pípání ale také můžeme slyšet v dalších koutech (nejen) televizní pop-kultury. Kromě seriálových Star Wars spin-offů například hostoval po boku C-3PO, Lukem Skywalkrem a Chewbaccou v epizodě dětského pořadu Muppet Show. Dokonce se R2D2 měl objevit i jako jedna z hlavních postav ve filmu The Lego Movie z roku 2014, ale kvůli problémům s autorskými právy z tohoto záměru nakonec sešlo.

LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™
LEGO® Star Wars™ 10225 R2D2™ je jaden z nejklasičtějších setů LEGO® Star Wars™

Věděli jste také, že existuje Robotická síň slávy? R2D2 do ní byl uveden už v roce 2003 a kdybyste chtěli vidět skutečného R2D2, museli byste se vydat do Disneylandu v Californii. Pokud se vám ale tak daleko nechce, můžete se vydat do Prahy. Konkrétně v parku na Folimance pod Nuselským mostem. Nachází se tam totiž vývod větrací šachty dnes již nepoužívaného krytu civilní ochrany. Tvar této stavby inspiroval Petra Cífka a Filipa Brouka, aby ji v roce 2017 přemalovali do podoby R2DN v nadživotní velikosti.



LEGO® Star Wars™