LEGO® Blog

Pohádky, detektivní příběhy i starověké stavby. Další nálož novinek v LEGO® Ideas

Slíbili jsme vám opět nahlédnout do dění oblíbené série LEGO® Ideas a rozhodně své slovo hodláme dodržet. Proto si dnes ukážeme výběr fanouškovských modelů, které hlasující tento měsíc protlačili až do 10K klubu, ale také na modely, které už netrpělivě čekají na verdikt hodnotící komise LEGO®.

LEGO® Ideas Ratatouille Gusteau´s restaurace
Restaurace ze známé Disneyovky

Ratatouille, LEGO® ze kterého se budou sbíhat sliny

Pokud na pohádky od Disneyho nedáte dopustit, návrh uživatele BRICK PROJECT vám jistě kápne do noty. Jedná se totiž o do nejmenších detailů vyvedenou budovu restaurace Gusteau´s z rodinného „animáku“ Ratatouille.

Podobně jako u návrhu, který inspiroval nesmrtelný sitcom Kancl (dnes už oficiálně oznámený set LEGO® Ideas 21336 The Office), uspěl návrh restaurace Gusteau´s teprve až napotřetí. Snad bude mít štěstí i nadále. Kromě milovníků pohádek Disney by totiž takový model dozajista ocenili také fanoušci modulárních budov. 

LEGO® Ideas Ratatouille Gusteau´s restaurace
Na první pohled okouzlí krásnou architekturou

Bohatě zdobená fasáda a okolí budovy s fontánou či lampami si doplňuje propracovaný interiér. Jak je vidět z obrázků, model nabízí jídelní sál se stoly pro hosty a jídelním vozíkem. Za velkými červenými křídly se skrývá kuchyně, kde vznikají ty nejluxusnější pokrmy z nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovin uložených ve spíži pár kroků vedle. Nechybí ani zadní část restaurace se vstupem pro zaměstnance a odpadkovými koši.

Model se dá rozdělit na několik modulů, aby umocnil požitek z hraní. K tomu jsou zde 4 minifigurky postav přímo z filmu, nešikovný Alfredo Linguini, krásná Colette, proradný šéfkuchař Skinner a obávaný kritik restaurací Anton Ego. Moment, na něco podstatného jsme zapomněli, že? 

LEGO® Ideas Ratatouille Gusteau´s restaurace
Interiér je skoro tak přesný jako ve filmu

RATATOUILLE: LET'S OPEN THE DOORS samozřejmě počítá také s figurkou myšáka obdařeného kuchařským géniem a jeho kamarády. Potenciál má tento návrh opravdu velký. LEGO® navíc se společností Disney v minulosti již mnohokrát spolupracovalo (viz Disneyho zámek nebo nové stavebnice k filmu Buzz Lightyear). Je tak možné, že se setu restaurace Gusteau´s v budoucnu skutečně dočkáme.

Velkolepá památka z Transformers a Indiana Jonese

Další z modelů, který nás zaujal, dosáhl podpory 10 tisíců hlasů již v samotném začátku srpna. Jeho autorem je uživatel thepresident a jedná se o jeho úplně první návrh LEGO® Ideas. Nadchne každého, kdo miluje starověký svět a historické památky a nenechal si ujít sety LEGO®, jakými byly třeba Koloseum, Taj Mahal nebo nejnovější Pyramidu v Gíze ze série LEGO® Icons™ ( dříve LEGO® Creator Expert).

Tato starověká stavba známá jako Pokladnice se nachází ve skalním městě Petra v Jordánsku a kromě turistů láká často i filmové štáby. Konec konců jsme ji mohli vidět ve filmu Transformers a dobrodružný archeolog Indiana Jones zde hledal ztracený svatý grál. 

LEGO® Ideas Starověké skalní město Petra
Pokladnice ve starověké Petře je také na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

Stavba budí obdiv už jen svými rozměry, udivující je však také fakt, že ji tamější obyvatelé museli pracně vytesat do skály, a to i se všemi ozdobnými prvky, sloupy, sousošími a římsami. To vše před více než 2 tisíci lety, takže si tehdejší stavitelé o elektrických zbíječkách mohli nechat jenom zdát.

Návrh THE TREASURY - PETRA zachycuje ve více než 2 tisících kostičkách právě dechberoucí průčelí stavby, které v sobě pojí egyptskou, řeckou i římskou architekturu. Město Petra totiž stála na významné obchodní křižovatce, kde se mísily vlivy všech kultur Středozemního moře. Minimálně podle nás si thepresident zaslouží velký obdiv za všechny ozdobné detaily, které přenesl na model.

LEGO® Ideas Starověké skalní město Petra
Návrh v porovnání s originální stavbou

Možná by se však dalo i něco vytknout. Pokladnice v Petře je samozřejmě tesaná do jednolitého bloku skály, který sám o sobě příliš barevný není a  thepresident se samozřejmě snažil zachytit stavbu co nejvěrněji. Někdo však může namítnout, že absence barev bude v případné review hrát negativní roli. 

Pokud jde o LEGO® Ideas, návrhy budov kromě zevnějšku sázejí na zajímavý interiér, který zde chybí také, o minifigurkách nemluvě. Upravenou verzi si určitě dokážeme představit v sérii LEGO® Icons™ respektive LEGO® Creator Expert, necháme se ale překvapit, co na to řekne porota LEGO®. Bohužel, jak většina z vás ví, brzy to nejspíš nebude.

LEGO® Ideas Starověké skalní město Petra
A co vy? Dali byste návrh šanci?

V současné době se totiž porotci z řad designérů a dalších odborníků z LEGO® zabývají spoustou dalších modelů a my si některé z nich rovnou ukážeme. Jaké modely tedy možná spatříme na policích obchodů?

LEGO® 20 tisíc mil pod mořem

Na blogu už jsme si ukazovali spoustu setů na motivy filmů i seriálů. Příspěvek uživatele Seb_E nám ale připomíná, že bychom neměli zapomínat ani na knihy. Vytvořil proto repliku legendární ponorky Nautilus kapitána Nema z nesmrtelného románu 20 tisíc mil pod mořem Julese Verna.

Příběhy Julese Verna jsou plná dobrodružství a všechny je spojuje bezbřehá fantazie tryskající z každé stránky jeho knih. Přesně to by měl nabídnout i samotný model, abychom ho mohli skutečně považovat za povedený. 10 tisíc fanoušků LEGO® Ideas potvrdilo, že návrh všechny tyto kvality splňuje, ale na oficiální vyjádření designérů si musíme ještě počkat. Můžeme se tedy zatím na návrh NAUTILUS JULESE VERNA podívat blíže a udělat si o modelu vlastní obrázek.

LEGO® Ideas Nautilus kapitána Nema
Prozkoumejte oceán s Nautilem kapitána Nema

Na první pohled vypadá Nautilus jako běžná ponorka, snad až na velké zdobené průzory na stranách a povedeného kormidla ve tvaru rybí ploutve na zádi. Paluba je však už mnohem zajímavější. V přední části můžeme vidět kapitánský můstek s kormidlem a všelijakými navigačními přistroji. 

Následuje velký salón hodný každého gentlemana s bohatou elegantní výzdobou, starožitnými hodinami, gramofonem, křesly a samozřejmě klavírem, ačkoliv kdo kapitána Nema dobře zná, ví, že ve skutečnosti hrál na varhany.  Pro podmořské procházky je v dekompresní komoře připraven starý potápěčský oblek. Nutností je samozřejmě strojovna s detailně vyvedeným motorem.

LEGO® Ideas Nautilus kapitána Nema
Strojovna je jen jedna z mnoha částí ponorky Nautilus

Co se interiéru ponorky týče, zdá se, že zde nic podstatného nechybí. Nebude nám ale hrozit ponorková nemoc? My si myslíme, že ne, protože Seb_E se nezastavil jen u návrhu ponorky. To pravé dobrodružství totiž začíná při útoku obří příšery z hlubin s pohyblivými chapadly.

Podstavec modelu tvoří mořské dno skrývající trosky bájné Atlantidy zahalené pískem a podmořskou flórou, mezi kterými se prohánějí hejna ryb. Spousta akce tak, posádku čeká i za silným trupem ponorky, ale kdo všechno vlastně posádku tvoří? Vedle samotného kapitána Nema, jsou na palubě také figurky profesora Aronnaxe se sluhou Conseilem a Nedem Landem, namořníkem, se kterým se profesor Aronnax seznámil, než se ocitli na palubě Nautila. Kapitán má pak po ruce ještě prvního důstojníka.

LEGO® Ideas Nautilus kapitána Nema
Seznamte se s posádkou

Pro milovníky dobrodružných knih a fantastických vizích Julese Verna, které často předběhly svou dobu o celá staletí je to velmi pěkný model, který nabízí mnoho k prozkoumávání a hraní a zároveň díky průhledným dílkům vytváří iluzi levitující, nebo spíše plovoucí diorámy, která by se skvěle vyjímala na poličce a budeme bedlivě sledovat, jak o osudu návrhu rozhodne porota.

A u knih rovnou zůstaneme

Sherlock Holmes, fenomenální detektiv, kterého dnes známe z filmů nebo seriálu s Benedictem Cumberbatchem. Snad každý ale ví, že tento postrach londýnského podsvětí pochází z pera Arthura Conana Doyla, který jeho dobrodružství popsal ve 4 románech a 56 povídkách.

Tohoto geniálního soukromého detektiva byste svého času hledali v domě paní Hudsonové na adrese Baker Street 221b v londýnském Westminsteru a právě zde se už dostáváme k dalšímu návrhu, SHERLOCK HOLMES, BAKER STREET 221b. Ten by se mohl trefit i do vkusu fanoušků staré britské architektury a modulárních budov.

LEGO® Ideas, Sherlock Holmes - Baker Street 221b
Vrhněte se na dráhu geniálního soukromého detektiva!

Model domu z více než 2 tisíc dílků, tvoří tři propracovaná podlaží, ve kterých jsou ukryty předměty odkazující na nejslavnější případy, kterým se Holmes se svým věrným společníkem Watsonem snažili přijít na kloub. Nesmí však chybět ani dobové vybavení.

V přízemí tak najdeme recepci s knihovnou a starožitnými pendlovkami a o dveře vedle se nachází kuchyně. Schody na druhé straně nás zavedou do společenské místnosti s krbem a křesly, kde Holmes a Watson rozjímají nad případy. Najdeme tu i Watsonovu ložnici. O patro výše má Sherlock svoji ložnici a kancelář. Sherlock Holmes je však také muž vědy, proto zde má i laboratoř k experimentování a zkoumání důkazů moderními metodami.

LEGO® Ideas, Sherlock Holmes - Baker Street 221b
Prozkoumejte sídlo Sherlocka Holmese

Vedle dobového nábytku, dekorací a doplňků mají Holmes a Watson k dispozici také starý dvoukolový dostavník, kterým se mohou bleskurychle dopravit na místo činu. Minifigurky Sherlocka Holmese a Watsona poznáte jednoduše. 

Sherlock nepustí z ruky svou ikonickou lupu, ale nesplete si ho také díky jeho typické čepici a plášti. Watsona zase poznáte podle novin a černé buřinky. K figurkám však také patří domovnice paní Hudsonová a Sherlockův úhlavní nepřítel, zlotřilý doktor Moriarty.

LEGO® Ideas, Sherlock Holmes - Baker Street 221b
Řešte zapeklité případy s věrným společníkem Watsonem

Léto se blíží ke konci, ale LEGO® Ideas nás neopustí

Každým dnem se v hlavách tisíců fanoušků rodí nové a nové nápady na sety LEGO® Ideas a svět je plný nekonečné inspirace. Nemusíme se tedy bát, že by snad nápady někdy došly. V budoucnu se tak můžete těšit na další zajímavé návrhy a modely z této nesmrtelné řady, ale i dalších oblíbených sérií, na které se zde společně podíváme.

LEGO® Ideas