LEGO® Blog

LEGO® City, stavebnice pro malé starosty a starostky

Město je fascinující dynamická struktura, která při pohledu z výšky připomíná živoucí organismus. Budovy a stavby coby buňky a silnice a cesty jako cévy, které přepravují obyvatele a zboží jako mízu všude, kde je potřeba. Není divu, že nás fascinují zmenšené modely velkoměst, kde můžeme mít celý tento tepající skvost jako na dlani. 

Zrovna tak děti. Kdo by neznal například dětské koberce se silnicemi, křižovatkami a nejrůznějšími budovami od rodinných domů, přes hasiče a policejní stanici až po benzinovou pumpu nebo školu. Jsou ale také mnohem zábavnější a kreativnější způsoby, jak dětem přiblížit fungování tohoto složitého organismu. Řeč je samozřejmě o sérii LEGO® City.


LEGO® City, víc než jen stavebnice

Vedle letadel, raket nebo třeba robotů jsou to právě budovy a domečky, co si děti z kostiček stavějí nejčastěji. To ovšem neplatí pouze pro děti. Důkazem toho, že jsou budovy a stavebnice z městského prostředí populární i mezi dospělými staviteli, jsou například modulární budovy jako LEGO® Creator 10297 Butikový hotel, o kterém jsme si již psali.

Co se týče těch nejmenších stavitelů, právě pro ně je tady speciální série stavebnic LEGO® City, která kromě fantazie a kreativity u dětí rozvíjí i znalosti o fungování skutečného města formou hry. Jednou z mnoha skvělých funkcí, které sety této řady disponují, je možnost libovolně spojovat jednotlivé stavebnice v jeden celek a vytvořit tak naprosto unikátní městečko LEGO® přesně podle představ.


LEGO® City je rozmanitá série, která zahrnuje celou řadu podtémat. Ty podle serveru Bricklink dohromady čítají asi 1392 různých setů. Pravděpodobně nejoblíbenější a nejvýznamnější podtémata této velké série jsou sety LEGO® Hasiči a LEGO® Policie. Samozřejmě bez hasičů ani policistů by se žádné město neobešlo, ale ve městě toho najdeme mnohem více. Různé budovy najdeme například v podtématu LEGO® Město, nádraží s kolejemi a vlaky pak samozřejmě pod LEGO® Vlaky.

Vlastní téma mají také různá vozidla, zvláště ty těžká, jako jsou vozidla ze stavby či demoliční stroje. Ve velkých městech a metropolích také často najdeme i letiště a pokud se nachází město na pobřeží, přirozeně také přístav. V poslední době se série LEGO® City nesoustředí pouze na městská témata, ale i na další odvětví naší civilizace. Podtéma LEGO® Arctic tak nabízí stavebnice z prostředí výzkumu polárních oblastí a LEGO® Vesmír zase mapuje dobrodružné zkoumání mezihvězdného prostoru. LEGO® Farma zase dětem příblíží svět zemědělství, které zásobují potravinami obchody ve městě.


Význam a přínos série stavebnic LEGO® City v roce 2008 ocenila i Asociace hraček titulem „Hračka roku“.

Kde se vzala série LEGO® City?

LEGO® City je série s dlouhou tradicí, která během své existence několikrát změnila název a postupně se rozvinula v koncept, který přesáhl formát stavebnic LEGO®. Navíc se s LEGO® City pojí významný milník, který ovlivnil vzhled všech setů LEGO®, tak jak je známe dnes. Ale nepředbíhejme.

Stavebnice vozidel a různých staveb byly samozřejmě obvyklé již v 60. letech 20. století. Nicméně samostatnou sérii LEGO® City představila společnost LEGO® až v roce 1978, tehdy pod názvem LEGO® Town. Později nosila tato série ještě označení LegoLand a World City, až v roce 2005 dostala své dosavadní jméno, LEGO® City.


Tehdejší série LEGO® Town byla spolu s motivy LEGO® Castle a LEGO® Space první sérií, ve které se objevily moderní minifigurky, jak je známe dnes. Dosud neměly minifigurky pohyblivé části a nedaly se například ani posadit do vozidel LEGO®. To se v případě těchto nových tří motivů LEGO®, včetně LEGO® City, změnilo.

LEGO® City za hranicí kostiček

Jak jsme zmínili, koncept LEGO® City se rozšířil až za hranici samotných stavebnic. Vzniklo mnoho krátkých filmů, které jsou přímo inspirované stavebnicemi LEGO® City. Tyto ztřeštěné příběhy jsou v současné době přístupné na youtubovém kanále společnosti LEGO®

Mimoto nalezneme prvky LEGO® City v celé řadě videoher LEGO®. Více než jinde například ve videohře od vývojářů z TT Fusion s názvem LEGO City Undercover. LEGO® City se také objevilo ve filmu The Lego Movie. Objevuje se zde totiž ropná společnost Octan, která pochází z této řady.


Do pop kultury se řada LEGO® City otiskla především seriálem LEGO City Adventures (Dobrodružství LEGO City), která sleduje řadu příhod obyvatel metropole z kostiček. Americká dětská televize Nickelodeon tento seriál produkovala od roku 2019 do roku 2020. Vznikly dvě série o celkem 40 epizodách.

Chci vědět víc o soutěži LEGO® Masters


Soutěžte s LEGO® City v soutěži LEGO® Masters

Zatímco soutěžící v televizní rodinné reality show LEGO® Masters stále ještě bojují o titul nejlepšího stavitele LEGO®, mají i naši zákazníci jedinečnou příležitost vyhrát krásné sety LEGO®. Jak? Jednoduše si v našem e-shopu v sekci LEGO® Masters pořiďte jednu z vybraných stavebnic a zaregistrujte účtenku z nákupu. Nic víc, nic míň. 

Mezi vybranými sety LEGO®, se kterými můžete soutěžit, se nachází také některé stavebnice ze série LEGO® City. Pojďme si je nyní představit a třeba zjistíte, že právě tyto stavebnice jsou pro vaše malé stavitele to pravou volbou a ještě vyhrajete některou z úžasných cen.


LEGO® City 60316 Policejní stanice

LEGO® City 60316 Policejní stanice je úžasný třípatrový model s nespočtem detailů a funkcí, který je inspirovaný policejní stanicí ze seriálu LEGO City Adventures. Kromě budovy stanice se zde nachází i vrátnice se závorou, cvičiště pro policejní psy, dvůr a cela pro zadržené zločince, kde se nachází tajný otvor, kterým mohou zločinci utéct a dobrodružná honička se spravedlností tak může začít. 

Policisté zde mají k dispozici také vrtulník pro pátrání po uprchlých zločincích a policejní auto. Dohromady sada obsahuje 5 minifigurek, z nich 3 představují přímo postavy ze seriálu. Scénu doplňuje popelářský vůz, který mohou zločinci použít k proražení zdi věznice a vysvobodit své kumpány. 

Policisté mají také po ruce vysílačky. Na stanici samozřejmě nemohou chybět ani koblihy. K figurce policejního čmuchala z cvičiště pro psy patří i humorný detail v podobě psího bobku. Kdo to po něm uklidí? Kolem stanice vede silnice, důležitý spojovací prvek, kterým lze spojovat jednotlivé sady LEGO® City dle libosti.

Model se skládá z 668 dílků a je vhodný již pro děti od 6 let. Právě LEGO® City 60316 Policejní stanice najdete v sekci LEGO® Masters navíc za akční cenu.

Chci si tuto stavebnici prohlédnout v e-shopu


LEGO® City 60320 Hasičská stanice

Podobně jako LEGO® City 60316 Policejní stanice je také LEGO® City 60320 Hasičská stanice inspirována seriálem LEGO City Adventures. Třípatrová budova obsahuje řídící místnost, hasičskou základnu, recepci a garáž. K výjezdům plných dobrodružství a nebezpečí mohou hrdinní hasiči použít vrtulník a hasičský vůz, které vystřelují dílky v podobě vody.


Set LEGO® City 60320 Hasičská stanice dále obsahuje 5 minifigurek. Dvě z nich opět pocházejí ze seriálu. Dále zde najdeme figurky kočky a psa a různé vybavení, se kterým hasiči zachraňují životy, jako jsou helmy a vysílačka, sekera a hasicí přístroj. Jako všechny ostatní stavebnice řady LEGO® City, i tato sada obsahuje silnici, díky které lze spojovat jednotlivé modely LEGO® City k sobě.

LEGO® City 60320 Hasičská stanice se skládá z 540 dílků a je vhodný pro děti od 6 let. Obě tyto stavebnice obsahují také tištění návod, který lze navíc rozšířit pomocí aplikace v chytrém telefonu či tabletu. V něm lze ilustrace návodu přibližovat a otáčet v libovolných směrech a dětem tak usnadní stavění.

Chci si tuto stavebnici prohlédnout v e-shopu


Nečekejte příliš dlouho

Nezapomeňte, že soutěž LEGO® Masters tu pro vás bude pouze do 31.7. 2022. Byla by věčná škoda tuto jedinečnou příležitost propásnout. Pokud vás stavebnice LEGO® City neoslovily, přečtěte si také náš článek o dětské kreativitě, kde mluvíme o dalších skvělých stavebnicích pro nejmenší.

LEGO® City