LEGO® Blog

4 tipy pro milovníky sportovních modelů LEGO® Technic

Jsou tomu pouhé dva měsíce, co LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 vyrazil od startovní čáry přímo na pulty obchodů. O tom, že u fanoušků a stavitelů LEGO® sklidil nemalý úspěch, nasvědčuje fakt, že se po něm v mnoha skladech jen zaprášilo. Pro všechny, na které se tedy nedostalo, přinášíme 4 tipy stavebnic LEGO® Technic, které nadchnou každého fanouška motosportů.

Horká novinka LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR

Podobně jako model formule MCL36 ze stáje McLaren, je i LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR příkladem úzké spolupráce designérů LEGO Group a konstruktérů známé automobilky. Jak originál, tak jeho kostičkový model jsou jedinečné exempláře, do nichž tvůrci vložili nemálo pečlivého soustředění, technického umu a kreativity. 

BMW 1000 RR je první motocykl v kategorii supersport, který BMW vypustila do světa a model M z roku 2018 představuje zatím jeho nejnovější verzi. Ve snaze posunout stroj na soutěžních tratí o úroveň výš, nechali inženýři projít motocykl důkladnou odtučňovací kůrou, při které dosáhli snížení jeho hmotnosti o celých pět kilo. To se nemusí zdát mnoho, ale právě díky tomu BMW M 1000 RR vládne silou 212 koňských sil a jeho motor zvládne vytočit až 15 100 otáček za minutu.

LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR
Pochlubte se novým kouskem ve své sbírce

Mezi sety LEGO® Technic vyniká jeho replika jako první model v měřítku 1 ku 5 a nejen při jeho stavění nahlédnete do tajů technické preciznosti jeho předlohy. Těšit se můžete například na funkční předovodku s třemi stupni a neutrálem, řízení, odpružení obou kol, řetězový pohon a řadový motor se čtyřmi pohyblivými písty. K modelu patří i podstavec se štítkem s technickými údaji. Celý set se skládá z 1920 kostek a bez podstavce model měří přes 27 cm na výšku, 45 cm na délku a 17 cm na šířku.

Sečteno podtrženo, LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR je skutečně propracovaný model LEGO® pro dospělé. Ocení ho nejen rekreační motorkáři a fandové značky BMW, ale také fanoušci techniky a náročného stavění. Tuto horkou novinku najdete i v našem e-shopu za super cenu a navíc s dopravou zdarma.

LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR
Prozkoumejte všechny technické detaily

LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car

Narozdíl od repliky BMW M 1000 RR, která je určen především dospělým nadšencům, je LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car vhodný model i pro děti od deseti let. Přesto se díky úžasným detailům, velikosti i skvělému dojmu, který na výstavce vzbuzuje, řadí mezi nejhezčí modely sportovních aut, které LEGO® Technic nabízí.

Tento model uvedený v roce 2019, vyvinuli designéři LEGO Group ve spolupráci se světoznámou firmou Porsche a jedná se o repliku závodního modelu Porsche 911 RSR, který je určen pro silniční vytrvalostní závody GT. Tento vůz se prvního ostrého startu se dočkal v roce 2017 na dvaceti čtyř hodinovém závodě v Daytoně na Floridě. Dr. Frank-Steffen Walliser, samotný ředitel Porsche Motorsport, prohlásil, že model RSR je největším evolučním skokem při zanechání duše designu tak typického pro řadu 911.

LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car
Prožijte úžasné rodinné chvilky

Tuto duši vtiskli designéři LEGO Group i jeho replice. Kromě kontur karoserie si vyhráli jak s detaily v kokpitu, tak s technickým zázemím automobilu. Na první pohled model zaujme svými oblými prvky exteriéru, výraznými předními světlomety, masivním předním nárazníkem, ale především zadní křídlo s výstupky v podobě „labutího krku“ a rozšířený zadní difuzor. Při bližším ohledání si také můžeme všimnout speciálních bočních zrcátek.

Uvnitř kokpitu se nachází funkční řízení, obrazovka radaru i sledovací mapy okruhu Laguna Seca natištěná na dveřích řidiče. Nachází se zde dokonce hasící systém. Z technických detailů, které dodávají modelu na realističnosti, můžeme zmínit například viditelný funkční diferenciál, tlumiče a především šestiválcový motor Boxer s pohyblivými písty před zadní nápravou. 

LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car
LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car

Set LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car vám pomůže nahlédnout do světa vytrvalostních automobilových závodů a je to navíc úžasná příležitost strávit zábavné chvíle (nejen) pro táty a jejich syny. Set obsahuje 1580 dílků a ve výsledku vás čeká obrovský 50 cm dlouhý model. I LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car samozřejmě naleznete na na e-shopu.

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51”

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51” je replikou závodního vozu Ferrari 488 GTE, který je stejně jako Porsche 911 RSR určený pro vytrvalostní závody GT a který se rovněž poprvé předvedl na závodech v Daytoně. Ačkoliv vás nejprve upoutá typický design a barva vozů Ferrari, tento model toho nabízí mnohem více.

Přednostmi tohoto modelu jsou technické detaily jako jsou zavěšení předních i zadních kol a realistický motor V8 s písty, které se hýbou. Detaily jako jsou otevírací dveře či volant jsou samozřejmostí. V setu nemohou chybět ani samolepky, kterými karoserii modelu přivedete k dokonalosti.

Set se skládá z 1682 kostek a výsledný model měří přes 13 cm na výšku, 48 cm na délku a 21 cm na šířku. Okamžitě si ho zamilují všichni dospělí fanoušci sportovních aut a vášniví stavitelé LEGO®, které lákají výzvy.

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51”
LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51”

LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s

Zatímco pro všechny výše zmíněné modely bylo společnou doménou silniční závodění, LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s z roku 2021 představuje adrenalinový zážitek z jízdy v těch nejnáročnějších terénech. Model se kromě realistických detailů pyšní úžasnými možnostmi k hraní a přinese tak dlouhé hodiny hraní i po jeho sestavení.

Ačkoliv je tento model vhodný již od 12 let, počet dílků v setu (2210 ks) představuje vzrušující výzvu i pro dospělé. Kromě převodovky, kterou si lze prohlédnout odklopením servisního poklopu, a propracovaným motorem s otáčecím ventilátorem či detailními prvky, jakými jsou hasící přístroje nebo závodnické samolepky, model oplývá řadou funkčních detailů.
LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s
Vyzkoušej co všechno umí
Všechny čtyři kola disponují funkčními tlumiči. Zároveň je LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s prvním modelem LEGO® Technic, který se může pochlubit funkční uzávěrkou diferenciálu. Všechny tyto tyto funkce budete moc otestovat, jen co model dostavíte.

Pomocí aplikace CONTROL+ a motorů v modelu jej lze totiž dálkově ovládat prostřednictvím Bluetooth. Můžete tak zdolávat členité terény a připravené překážky a otestovat své řidičské schopnosti jako skuteční závodníci trialových závodů, aniž byste riskovali své zdraví. Inspiraci vám dodají různé výzvy, které naleznete také v aplikaci CONTROL+ LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s je model jak pro malé tak velké a nabízí tak rodinnou zábavu, která jde až za hranice stavění.

Podívejte se na LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s v akci.

LEGO® Technic