LEGO® Blog

Pytel vánočních stavitelských nápadů od fanoušků LEGO® Ideas

Už víte, co si postavíte o vánočních svátcích? Stavitelům, kteří rádi staví na vlastní pěst, dnes nadělujeme inspiraci.  Vánoční nápady od fanoušků LEGO® Ideas.

Již za pár dní si děti otevřou poslední okénko LEGO® Adventních kalendářů, a tak teď, když už máte předvánoční úklid z krku, dopékáte poslední várky cukroví a rozplétáte poslední zašmodrchaný řetěz se světýlky, je ten pravý čas přemýšlet nad odpočinkem.

Až totiž dojíte kapra, odezní ozvěna Ježíškova zvonečku a pečlivě složíte i poslední kus balícího papíru zase na příští Vánoce, začne období svátků určený především k relaxaci a rozjímání.

Tehdy si budeme moci sesumírovat, jak se nám v uplynulém roce vedlo, a především načerpat síly na ten nadcházející. 

My, kteří se rádi necháváme unášet na vlnách fantazie, víme, že tvoření z kostiček LEGO® není jen pro děti. Naopak je to skvělá meditační technika také pro dospělé, při které se můžete uvolnit a nechat svět kolem na chvíli plavat.

Třeba jste nějakou krásnou stavebnici našli pod stromečkem. Pak není na co čekat. S přiloženým návodem vám to jistě půjde od ruky.

Pokud byste ale raději chtěli potrénovat svojí vlastní fantazii, můžete si zkusit postavit něco zcela nového a originálního, co bude jen vaše. O tom přesně přeci LEGO® je. 

I ti nejlepší umělci si však neporadí bez inspirace a tou největší studnicí inspirace, kde najdete nejvíce nápadů pro vlastní stavění, jsou fanouškovské návrhy pro sérii LEGO® Ideas.

Po vzoru našeho staršího článku o podzimní inspiraci vám tedy dnes přinášíme dalších pár tipů a nápadů, které vám pomohou nakopnout kreativitu, tentokrát s tematikou zimního a vánočního období.

Vánoce jako od Dickense

Města se o Vánocích kouzelně promění. Výzdoba a shon na nás vánoční atmosféru dýchají ze všech stran. Není tedy divu, že si motivy vyzdobených a zasněžených ulic amatérští stavitelé LEGO® často rádi volí.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Na ulici dovádějí děti, zpívají koledníci nebo se staví sněhuláci

Například návrh VÁNOCE VE VIKTORIÁNSKÉM LONDÝNĚ v sobě pojí vše, co je pro Vánoce ve městě typické, navíc pod pláštíkem dickensovské nostalgie.

Zasněžené střechy viktoriánských budov se tyčí nad davy dam a gentlemanů, mezi kterými pobíhají a dovádějí děti. Z detailů v podobě rampouchů na střechách, výzdoby v oknech i na pouličních lampách nebo sněhuláka na chodníku na nás skutečně dýchá duch Vánoc minulých.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Pozor, klouže to!

Ducha Vánoc tu však ve spojení s Charlesem Dickensem nezmiňujeme jenom tak. Kromě jednotlivých vánočních výjevů, jako jsou ulice města, můžete pomocí LEGO® převyprávět rovnou celý vánoční příběh.

Návrh VÁNOČNÍ KOLEDA - KOLOTOČ S PŘÍBĚHEM vypráví o lakomém obchodníkovy s chladným srdcem, kterého na Štědrý večer navštíví duchové Vánoc, aby jej napravili.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Nechybí ani krásný podstavec či figurka slavného spisovatele

Důmyslný model přehrává jednotlivé scény pomocí drobných detailů, až ke šťastnému konci. Pokud tuto proslulou povídku Charlese Dickense znáte, nebo jste viděli nějaké její filmové zpracování, jistě jednotlivé scény dobře poznáte.

Je to krásný příklad toho, jak se dá LEGO® využít k vyprávění příběhů, aniž byste museli stavět gigantický model.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Pár drobných detailů je někdy více než tisíc slov

Postavte si vlastní vánoční ozdoby z LEGO®

Spoustu lidi zdobí vánoční stromek až na Štědrý den. Pokud vám však nedočkavost nedala spát a stromeček vám již v obývacím pokoji bliká a září, nic vám přesto nebrání na něj pár ozdob přidat. Třeba takové, které si sami postavíte.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Ozdoby mohou být zdánlivě jednoduché

Mezi návrhy LEGO® Ideas najdete všelicos. Například tyto vánoční koule, které se dají dokonce pověsit na stromeček. Různí fanoušci přitom přicházejí s různými variantami motivů, které mohou tyto „koule“ zdobit. Jistě však existují i takové, na které zatím nikdo nepřišel a to je příležitost právě pro vás.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Svou kreativitu a troufalost ale můžete posunout ještě dál

S těmi správnými kostičkami si dokonce můžete postavit vlastní sněžítko, jako je například toto. To si sice na stromeček asi nepověsíte, přesto z něj může být krásná vánoční dekorace na poličku nebo krb.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Zbývá jen vymyslet to sněžení

Hurá na severní pól

Návrhy LEGO® Ideas tvoří lidé z celého světa. Je tím pádem logické, že najdeme spoustu návrhů Santovy dílny, či jeho domu na severním pólu. Třeba v tomto návrhu najdeme dokonce Grinche, jak se naivně snaží překazit Vánoce.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Co takhle si postavit vlastní Santovu dílnu?

Krásný vánoční motiv jako z pohádky je třeba Perníčkova chaloupka. Neplést s perníkovou chaloupkou z pohádky o Jeníčkovy a Mařence. Tahle chaloupka je z příběhu o perníkovém panáčkovy, který se objevil i v rodinných komediích o zlobrovi Shrekovi.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Vánoční pohádky jsou také skvělým zdrojem inspirace

Inspirace nás však může zavést i dál, jak nám ukazuje tento most z magické vesnice na severním pólu. Vždy je dobré nechat se inspirovat, ale zároveň přemýšlet nad tím, co nikdo jiný zatím nepostavil. Třeba takový betlém jsme mezi návrhy LEGO® Ideas hledali marně.

LEGO® Ideas Vánoce 2022
Nechte se inspirovat, ale snažte se tvořit něco nového

Věděli jste?

V našem Muzeu LEGA ve Špindlerově mlýně také najdete velký zasněžený model. Jedná se o zmenšeninu samotného „Špindlu“. Můžete si jej zajet prohlédnout a načerpat zimní inspiraci pěkně z blízka.


Nenechte se zarmoutit tvůrčím blokem

Pokud vám ani dnešní dávka inspirace fantazii nenastartovala a vy si přesto chcete vychutnat vánoční pohodu s kostičkami LEGO®, nezoufejte. Náš e-shop Muzea LEGA je plný krásných stavebnic pro děti i dospělé, začátečníky i pokročilé.

Vybrat si můžete třeba přímo z naší Vánoční nabídky, kde najdete mimo jiné spoustu setů pro dospělé za zvýhodněné ceny, které jsou na relaxaci jako stvořené. Závěrem vám přejeme krásné Vánoce a spoustu kostiček pod stromečkem. 

Příští týden se tu na vás budeme těšit s posledním příspěvkem tohoto roku, kde si shrneme to nejzajímavější, co se letos ve světě LEGO® událo. Kostkám zdar!


LEGO® Ideas