LEGO® Blog

Školní rok nezačal jen pro děti. Exkluzivní set LEGO® Harry Potter™ Spěšný vlak do Bradavic vás vezme na cestu časem.

Pokud vás masivní stavebnice pro náročné stavitele a zapálené sběratele exkluzivních setů absolutně nezajímají, okamžitě přestaňte číst. Tento článek není pro vás. Pokud ale netrpělivě vyhlížíte ultimátní výzvy a raritní kousky LEGO®, a k tomu nedáte dopustit na magické příběhy ze světa čar a kouzel Harryho Pottera, následující řádky by vám rozhodně neměly uniknout.

Začátek školy v dospěláckém stylu

Prvního září vyrazily do školy jak děti mudlů, tak studenti čar a kouzel. Zatímco nasávají nové znalosti a dovednosti, my dospělí se můžeme směle pustit do nějaké velkého stavitelského projektu. Třeba právě LEGO® Harry Potter™ 76405 Spěšný vlak do Bradavic - sběratelská edice, který u příležitosti začátku školního roku vyrazil z nástupiště 9 a ¾ na pulty obchodů právě první zářijový den. 

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres

Když pamětníci zašátrají v myslánce, možná si vzpomenou na set LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres z roku 2001. Tento setík LEGO® Harry Potter™ pro děti  o 410 kostičkách pochází z doby, když byl na světě teprve první film z celé Potterovské ságy. Samozřejmě, ten se s novou sběratelskou stavebnicí nedá v ničem srovnávat.

Spěšný vlak do Bradavic (76405) vás vezme na mnohahodinový stavitelský výlet, kdy si budete muset poradit s více než 5 tisíci dílky. Předčí tak i giganty vesmírné flotily z LEGO® Star Wars™ nebo těžařské kolosy LEGO® Technic. To jsou ale velmi obecné informace, tak se pojďme kouzelnické soupravě kouknout na zoubek zblízka.

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
Přeneste trochu magie k sobě domů

Vyrážíme z nástupiště 9 a ¾

Kromě mohutností set sběratele láka, jak jinak především na detaily a odkazy na scény z magické série o chlapci, který přežil a jeho společnících na cestě za vítězstvím nad silami zla. Mohlo by se zdát, že prostředí nástupiště 9 a ¾ a bradavického expresu jsou jen podružnými lokacemi příběhů J. K. Rowlingové, opak je pravdou.

V kabinkách této kouzelnické vlakové soupravy se odehrálo mnoho klíčových událostí, které ať už přímo nebo nepřímo nakonec vedly k pádu samotného pána zla. Kromě vlakové soupravy tu tak máme i část nástupiště 9 a 3/4, kde celá výprava za dobrodružstvím začíná (a jak všichni potterheadi vědí, vlastně také končí - to ale nepředbíhejme).

Soupravě dominuje detailní parní lokomotiva (pro zajímavost ve filmu, a koneckonců i v tomto setu, se objevuje lokomotiva typu GWR 4900 třídy „Hall“) s vagonem na uhlí a vagonem pro cestující, ve kterém si můžete v třech kabinkách přehrát hned několik okamžiků z různých dílů knih a filmů o Harry Potterovi.

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
Vlaková souprava v zářivých barvách jako ve filmu

Pro tento set LEGO® vyčarovalo neuvěřitelně mnoho figurek

Protože LEGO® bez figurek, to je jako příběh bez postav. Avšak set vypráví příběh napříč celou kouzelnickou ságou, a tak bylo nutné zahrnout mnoho postav a ty nejvýznamnější hned několikrát. LEGO® Harry Potter™ 76405 Spěšný vlak do Bradavic tak přichází s 20 minifigurkami a jen tak tak jejich počtem dýchá na krk Bradavickému hradu.

A tím se konečně dostáváme k tomu nejlepšímu, tedy k těm nejvíce vzpomínaným momentům z příběhu. Nedá se začít ničím jiným než okamžikem setkání tří nejdůležitějších hrdinů  - Harryho, Rona a Hermiony, ke kterému neodmyslitelně patří také dáma s vozíkem na sladkosti. 

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
20 minifigurek v leckterém setu nenajdete

Z druhého dílu, Harry Potter a Tajemná komnata, se zde zcela logicky žádné scény nedočkáme, protože Harry a Ron tehdy spoj nestihli a museli se do školy dopravit improvizovaně pomocí očarovaného modrého Fordu Anglia, který ale najdeme třeba v setu LEGO® Harry Potter™ 75968 Zobí ulice 4 ze scény vysvobození Harryho z domácího vězení nebo  v LEGO® Harry Potter™ 75953 Bradavická vrba mlátička, kde dostane tento nebohý Ford pořádně zabrat.

Nicméně hned třetí a o poznání strašidelnější pokračování s podtitulem Vězeň z Azkabanu by tu rozhodně neměl chybět. Bylo to totiž právě zde, kde se naše trojice hrdinů poprvé setkává s děsivými a radost vysávajícími mozkomory. Rozhodně tak nemůže chybět právě figurka mozkomora, ale také profesora Remuse Lupina, který mozkomora na poslední chvíli zaplaší.

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
Každá kabinka vypráví odlišný příběh

Další z klíčových scén je okamžik, kdy Lenka Láskorádová zachraňuje Harryho poté, co se Harry snaží pomocí neviditelného pláště vyslechnout tajné informace týkající se vy-víte-koho od Draca Malfoye. Ten ho však tehdy odhalil a použil na něj ochromující zaklínadlo a málem se s celým expresem vrátil do Londýna. Nebýt Lenky, mohlo to tenkrát všechno dopadnout úplně jinak. Jak Malfoye tak Lenku tedy v setu najdeme také.

Závěr je nedílnou součástí každého příběhu. Jak jsme napověděli hned na začátku, poslední scénu tak nenajdeme v žádném kupé spěšného vlaku, ale přímo na nástupišti 9 a ¾ v době dávno po bitvě o Bradavice. Naši již dospělí hrdinové zde doprovází své malé kouzelníky a čarodějky na první cestu do Bradavic, tak jako jsme my před pár dny vypravili naše ratolesti do školy na cestu za dospíváním.

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
Každý příběh má šťastný konec. Pokud ne, ještě to není konec.

Spěšný vlak vás zaveze nejen do Bradavic

Na své si samozřejmě přijdou i milovníci „hejblat“. Klička na vrcholku lokomotivy uvede do rytmu složitý mechanismus roztáčející kola a speciální tlačítka rozsvítí lampy v kabinkách s nesmrtelnými scénami.

Po většinu času cílí řada LEGO® Harry Potter™ především na mladé stavitele a skutečně velkých a náročných setů jsme se, až na výjimky jako již zmiňovaný Bradavický hrad, zatím nedočkali. 

LEGO® Harry Potter™ 4708 Bradavický Expres
Set také obsahuje unikátní jízdenku!

Pravdou však je, že příběhy o Harry Potterovi, jeho přátelích a celém kouzelnickém světě dospívaly s celou generací dětí, která již má dnes často své vlastní děti, kterým tyto příběhy předčítá a která si určitě zaslouží svůj vlastní exkluzivní model pro dospělé.

LEGO® Harry Potter™ 76405 Spěšný vlak do Bradavic tak není jen modelem pro dospělé nebo pro sběratele. Není to jen model pro milovníky Harryho Pottera, který je přenese do kouzelnického světa. Je to model, který je vezme zpátky časem do svých dětských let.

Na vlastní oči si můžete LEGO® Harry Potter™ 76405 Spěšný vlak do Bradavic prohlédnout ve videu níže. 


Pokud toužíte po jiných setech pro dospělé, doporučujeme si přečíst třeba článek o LEGO® Technic Ferrari Daytona SP3 nebo o výše zmiňovaných těžařských kolosech. Zkuste zašátrat jinde na tomto blogu nebo rovnou na eshopu Muzea LEGA a určitě si vyberete.
LEGO® Harry Potter™