LEGO® Blog

To nejlepší z LEGO® CON 2022, nahlédněte s námi do zákulisí světa LEGO®

Představení nejnovějších stavebnic, speciální výzva LEGO® Masters a spousta dalších informací a novinek týkající se barevných kostiček - to byl LEGO® CON 2022 vysílaný živě z budovy LEGO House v dánském Billundu, rodišti LEGO®.

Pro fanoušky na celém světě

Na LEGO® CON jste nepotřebovali žádné vstupenky. Celá akce proběhla online a mohl si jí tak pustit každý fanoušek. Záznam akce, na které LEGO® spolu s celým světem mimo jiné oslavilo 90 let své existence, je navíc zdarma dostupný na oficiálním youtube kanále LEGO®. Co nového tedy LEGO® CON 2022 přinesl?

LEGO® novinky z LEGO® CON 2022
Pořadem provázeli Vick Hope, Joel McHale a Melvin Odoom

Sety k 90. výročí, Disney a Pixar i cesta zpět do minulosti - odhalení nových setů

Skalní fanoušci a milovníci LEGO® jistě netrpělivě vyhlíží každý nový kousek, který by obohatil jejich sbírku. A protože LEGO® CON byl jedno velké odhalení za druhým, je nabíledni začít právě novinkami.

Buzz Rakeťák v dimenzi LEGO®

Dva dny před konáním LEGO® CONu na plátnech našich kin odstartoval dobrodružný rodinný film Rakeťák (v anglickém originálu Lightyear) z dílny studia PIXAR. Jeho hlavního hrdinu, Buzze Rakeťáka z Příběhu hraček, snad netřeba představovat. 

LEGO® CON byl tak nejpříhodnější možností, jak fanouškům představit sety LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear, kterému vévodí Buzzova raketa XL-15. Nové sety však připomínají i napínavé scény přímo z filmu, jakými jsou bitva se Zurgem či honička se Zyclopsem.

Prohlídku nových setů provázel režisér filmu Rakeťák a fanoušek LEGO®, Angus MacLane, který také vyprávěl o tom, jak animované filmy vznikají a že se tento proces od vzniku nových setů LEGO® vlastně v mnohém neliší.

LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear 76832 Raketa XL-15
Buzzova raketa je vlajkovým modelem LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear

Sanctum Sanctorum

Dalším velkým odhalením provázela slova designéra Justina Ramsdena ve stylovém barevném obleku. Právě jemu bylo ctí odhalit očekávanou novinku z Marvel univerza, LEGO® Marvel 76218 Sanctum Sanctorum.

Tato třípatrová rezidence Doctora Strange z 2708 kostek vedle minifigurek Doctora Strange, Spider-mana, Iron Mana a mnoha dalších okouzlí každé nerdské srdce detaily z filmů Avengers: Infinity War a Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Zatímco sety LEGO® Disney and Pixar´s Lightyear jsou již fanouškům dostupné, na Sanctum Sanctorum si budeme ještě měsíc počkat.

LEGO® Marvel™ 76218 Sanctum Sanctorum
Rezidence Doctora Strange Sanctum Sanctorum jistě nadchne každého fanouška komiksů

Sety k 90. výročí LEGO®

Sety vydané ke kulatinám společnosti LEGO® mohli vybírat sami fanoušci prostřednictvím LEGO® Ideas. Prvním takovým je Hrad Lvího Rytíře, který bude dostupný od 8. sprna pod sérií LEGO® ICONS™ (dříve LEGO® Creator Expert).

LEGO® ICONS™ 10305 Hrad Lvího rytíře
Nad detaily hradu Lvího rytíře přechází oči

Jedná se o neuvěřitelně detailní model inspirovaný dnes již ukončenou sérií LEGO® Castle se spoustou postaviček, figurek zvířat, zbraní a dalších dekorací a neméně propracovaným okolím hradu a interiérem. 

Tento exkluzivní kousek se skládá z 4514 dílků, které stavitele přenesou stovky let do minulosti do dob rytířů, zbojníků i obyčejných poddaných.

LEGO® ICONS™ 10305 Hrad Lvího rytíře
Interiér hradu je neméně propracovaný

Znovuzrození klasiky, LEGO® ICONS™ 10497 Průzkumný raketoplán

Znalým fanouškům LEGO® se může tento model zdát více než povědomý. Jedná se totiž o přepracovaný model z roku 1979 vydaný právě k oslavě 90. narozenin LEGO®.

Kromě přepracování některých detailů se dočkal především většího měřítka. Model si však zanechává typické barevné zpracování i hlavní rysy konstrukce původního raketoplánu. Nechybí propracovaný interiér a minifigurky astronautů. Je jako stvořený pro vášnivé sběratele a bude se jistě skvěle vyjímat vedle originálu z pozdních let sedmdesátých.

LEGO® ICONS™ 10497 Průzkumný raketoplán
Průzkumný raketoplán je nostalgie z kostiček LEGO

Ze dílny LEGO® Harry Potter™ a Star Wars™

Designér Marcos Bessa se s herečkou Evannou Lynch, která ve filmech o Harry Potterovi ztvárnila Lenku Láskorádovou, ocitli ve studiích Warner Bros., kde se nachází veřejnosti přístupná expozice kulis a rekvizit z magického světa Bradavic. Sešli se zde aby si zde pohráli s kostičkami LEGO® a navíc nám odhalili novinku LEGO® Harry Potter™ 76402 Bradavice: Brumbálova pracovna.

LEGO® Harry Potter™ 76402 Bradavice: Brumbálova pracovna
Brumbálova pracovna do sbírky každého Potterheada

Online přenos nás také zavedl mezi návrháře LEGO® Star Wars™, kde jsme jim mohli nahlédnout pod ruce. Třešnička na dortu přišla vzápětí v podobě odhalení dvou novinek. LEGO® Star Wars™ 75337 AT-TE™, obrněného chodce, který doplňuje LEGO® Star Wars™ 75322 AT-ST™ z planety Hoth™ a exkluzivku LEGO® Star Wars™ 75288 AT-AT™

Rozšíření se však dostalo i flotile LEGO® Star Wars™. Druhým odhaleným modelem byl LEGO® 75323 Loď Justifier™ lovce lidí Cada Banea ze seriálu Star Wars: The Bad Batch. Ale novinky LEGO® Star Wars™ nejsou jediným překvapením pro fanoušky sci-fi a vzdálených mimozemských světů, které LEGO® CON 2022 nabídl.

LEGO® Star Wars™ 75337 AT-TE™ a LEGO® 75323 Loď Justifier™
Arzenál LEGO® Star Wars™ se opět rozšířuje

LEGO® Avatar™ 75574 Toruk Makto a Strom duší

Je to možná k nevíře, ale od uvedení filmu Avatar je tomu už více než deset let. A zatímco čekáme na pokračování, přináší LEGO® absolutně první model z tohoto magického světa, konkrétně model Stromu duší z planety Pandora spolu s jejími obyvateli Na´vi a roztodivnou faunou. 

Zatímco novinek LEGO® Star Wars™ se dočkáme jako u většiny představených modelů už 1. srpna, na LEGO® Avatar 75574 Toruk Makto a Strom duší si budeme muset počkat až do října letošního roku.

LEGO® Disney™ 75574 Avatar Toruk Makto a Strom duší
LEGO® Disney přináší po více než deseti letech první Avatar set

LEGO® jde naproti hráčům

Pokud jsou po LEGO® vaší největší vášní videohry, novinky z LEGO® CONu 2022 potěší i vás. Nezáleží přitom, zda máte raději stavebnice z herního světa nebo přímo videohry LEGO®. Pro každého se letos něco najde.

Designérka a členka týmu Minecraft, Lady Agnes, hodnotí nové sety LEGO® Minecraft

Minecraft je jednou z nejhranějších her na světě a spolu s universem LEGO® jsou pro sebe jako stvořené. Novinkami tohoto léta jsou LEGO® Minecraft® 21190 Opuštěná vesnice, strašidelný set plný pavučin, zombies a zlověstných dýní a LEGO® Minecraft® 21189 Jeskyně kostlivců, kde na hlavního hrdinu čeká nemálo nástrah.

O tom, jak je stavění LEGO® a budování ve světě Minecraft podobné, svědčí i práce streamerky Cassie a fanouška LEGO® Tylera. Pro LEGO® CON 2022 natočili společný projekt, ve kterém spolu stavěli průřez jeskyně, avšak Cassie jej tvořila přímo v Minecraftu, zatímco Tyler jej budoval pomocí kostiček LEGO®. Z výsledku je jasně zřejmý důvod toho, proč jsou sety LEGO® Minecraft® tak autentické.

LEGO® Minecraft® 21189 Jeskyně kostlivců
Novinky z LEGO® CONu potěší malé i velké hráče

Seriál NINJAGO, LEGO® Masters i umění z kostiček

LEGO® CON 2022 samozřejmě nebyl pouze o odhalování novinek. Malí diváci mohli zhlédnout ochutnávku z letošní řady seriálu NINJAGO, ve které oblíbení ninjové budou muset překonat nejen mocného nepřítele, ale také sebe samotné.


O překonávání sebe sama je také kreativní televizní soutěž LEGO® Masters, jejíž speciální výzva běžela na pozadí celého letošního LEGO® CONu a poprvé se tak odehrávala v živém vysílání. Výzvy se zúčastnily vítězné týmy LEGO® Masters z Finska, USA a Dánska. Avšak jejich úkolem nebylo soupeřit, ale naopak spolupracovat a postavit velkolepý dort na oslavu 90. narozenin stavebnic LEGO®.

Že LEGO® nemusí sloužit jen ke hraní či relaxaci, ale také k uměleckém sebevyjádření, vyprávěl Ekow Nimako, který tvoří obrovské a propracované sochy a to převážně z černých kostiček LEGO® povyšující jeho stavby na skutečné umění, které vyrazí dech nejen milovníkům LEGO®.

Ekow Nimako, LEGO® umění
Tvůrce Ekow Nimako povyšuje stavění LEGO® na skutečné umění

Na viděnou v roce 2023

Spolu s odhalením slavnostního dortu, ktery postavili soutěžící speciální výzvy LEGO® Masters přišlo na řadu loučení. Jak je vidno, ani po devadesáti letech svět LEGO® neztrácí zdroje inspirace a kreativity, neustále v něm vznikají nové a nové nápady a nám nezbývá než si počkat, co úžasného přinese LEGO® CON 2023. 

Ale žádný strach, spolu se u dalších zajímavostí ze světa LEGO® shledáme mnohem dříve zde na blogu Muzea LEGA. Do té doby - kostičkám zdar!



LEGO® Star Wars™ LEGO® Ideas LEGO® Icons™ LEGO® Disney™ LEGO® Minecraft®