LEGO® Blog

LEGO® předvádí kouzla v podobě modelu LEGO® Disney™ 71040 Zámku Disney

Není to jen zámek. Je to Popelčin zámek. Zámek, který zná každý, protože je ikonou továrny na kouzla a zázraky. Díky modelu legendárního zámku z loga Disney můžete kouzla tvořit i vy.

Téměř všechny pohádky v jednom modelu LEGO®


Model, který si dnes představíme, je trochu starší. Veřejnosti byl uveden už v roce 2016. Model Popelčina zámku je však příliš jedinečný, než abychom ho jen tak nechali napospas propadlišti dějin.

Díky 4080 kostičkám to není žádný drobek. LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney se pyšní 74 centimetrů vysokou pohádkovou elegancí a v šíři 31 cm nalezneme množství propracovaných detailů.

Fasáda i věže zámku jsou věrnou napodobeninou skutečného Popelčina zámku, který stojí v centru Magického království v Disney Worldu na Floridě a který můžeme samozřejmě znát z loga Walt Disney Pictures.

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
Nejvíce kouzel se skrývá uvnitř

Čtyřpatrová hlavní budova a pětipatrová hlavní věž se zlatou špičkou oplývá mnoha ozdobnými prvky, hodinami a širokým klenutým vchodem. Spolu se zdobenými balkony, špičatými věžičkami s fáborky a kamenným mostem model okouzlí i ty největší škarohlídy.

V úžas nás ale neuvede jen propracovanost zevnějšku. Designéři LEGO® ukryli ta největší tajemství do jeho nitra. V každé komnatě nalezneme předměty, které připomenou ty nejslavnější pohádky z dětství.

Vstupní sál v přízemí hlavní budovy je vyzdoben tak, aby každému návštěvníkovi na první pohled vyrazil dech. Pozornost upoutá mozaikou zdobená dlažba spolu s dekorovaným lustrem a sloupovím s brněním, štíty či loučemi. Navíc se zde skrývá zlatá lampa a kouzelný koberec.

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney je plný pohádkových detailů

V prvním patře hlavní budovy se nachází komnata s modrými závěsy a lustrem. V koutech pokoje nenápadně stojí povědomý svícen spolu s věčnou růží ve skleněné baňce. O poschodí výše můžeme najít truhlu s ukrytou knihou zaklínadel a kyblík s koštětem. V samotném podkroví stojí detailně zpracovaná postel s pozlaceným čelem.

Spoustu dalších známých předmětů skrývá i hlavní věž, ve které najdeme kuchyň s veškerým vybavením a dýní. Místnosti nad kuchyní by se měla Šípková Růženka raději vyhnout, protože ukrývá zlověstně se otáčející kolovrátek. Ve třetím patře se nachází truhla s kartáčem a nůžkami. Překvapením je zde navíc balkón s funkčními vystřelovači rachejtlí.

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
Poznáte všechny skryté předměty z pohádek Disney?

V předposledním poschodí je místnost po zlé královně. Připomínají jí zde kouzelné zrcadlo a rdící se otrávené jablko. Nejvyšší komnata nejvyšší věže je opatřena lavičkou pod klenutým okénkem a je jako stvořená pro krásnou princeznu čekající na svého prince. Na střeše se navíc nachází skrýš se zlatým střevíčkem a knihou pohádek s malovanou obálkou.

Tak kolik jste napočítali pohádek ukrytých v kouzelném Disneyho zámku? Ještě však musíte připočítat mini figurky myšáků Mickeyho a Minnie, kačera Donalda s Daisy a vílu Zvonilku, které jsou součástí balení. Určitě se zde ale bude líbit i dalším postavám z jiných stavebnic LEGO® na téma Disneyho princezen, tak proč je nespojit?

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
Bez minifigurek by se LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney neobešel

Bylo nebylo


Kdo s Disney pohádkami vyrůstal, jistě zná i kreslenou Popelku z roku 1950. Nejen že to byl film, který tehdy zachránil studio Disney před krachem, navíc to bylo poprvé kdy jsme mohli vidět zámek, jenž se o dlouho později stal předlohou pro jeho nové logo.

Studio Disney totiž bylo založeno počátkem 30. let minulého století, ale zámek (zatím však pouze jeho silueta) bylo poprvé použito až v roce 1985. V raných letech se studio věnovalo převážně krátkým filmům, ze kterých známe například Mickey Mouse. Právě on se brzy stal jeho maskotem a jako první se objevil v logu studia.

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney v celé své kráse

První Disneyho celovečerní film, Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), znamenal pro studio průlom. Sněhurka se stala kasovým trhákem. Byl to dokonce jeden z nejvýdělečnějších filmů té doby a došlo také na změnu loga, kterým se nově stal dnes ikonický podpis Walta Disneyho, který v různých obměnách vydržel až do zmíněného roku1985, kdy ho nahradila silueta zámku.

O deset let později se ze siluety zámku stala 3D animace. Úvodní sekvence s propracovaným Popelčiným zámkem a honosným ohňostrojem, jak jej známe dnes, se objevila v roce 2006.

Sny stávají skutečností


Nejnovější logo studia, potažmo i tento model LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney, nejsou založeny pouze na pohádce, nýbrž na skutečné stavbě. Skutečný Popelčin zámek stojí v srdci rezortu Walt Disney World na Floridě. Konkrétně v jeho části známé jako Magické království. Byl postaven v roce 1971 a měří úctyhodných 58 metrů.

Jeho konstrukce byla inspirovaná množstvím skutečných i fiktivních hradů a zámků. Kromě pařížského zámku ve Versailles či věžiček chrámu Notre-Dame, mezi ně patří i kostel Panny Marie před Týnem nacházející se na Starém Městě v Praze. Předlohou byl i bavorský zámek Neuschwanstein, který sám o sobě vypadá jako z pohádky.

Nechal ho vybudovat Král Ludvík II. Bavorský v letech 1869-1887. Tedy v letech dávno za érou hradů a zámků. Je jakousi vzpomínkou na romantické sny krále, které nemají daleko od pohádkové fantazie.

LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney
Porovnejte model s originální atrakcí v Disney Worldu

V noci se dějí divy


Uvnitř Popelčina zámku v Magickém království se nachází nástěnná mozaika vyprávějící příběh Popelky. Ta je tvořena 300 000 kousky italského skla. V zámku se také můžete stát princeznou díky Bibbidi Bobbidi Boutique. V něm kadeřnice a maskérky vykouzlí princeznovský make up a účes a pak už si jen stačí vybrat ty správné šaty. Ve vyšších patrech se nachází Popelčina komnata s balkonem.

V zámku se také nachází restaurace nazvaná Popelčina královská tabule. V ní obsluha děti oslovuje jako princezny a prince a dospělé jako lordy a dámy. Během snídaně, oběda a večeře tu Popelka osobně zdraví všechny hosty a mezi stoly prochází další Disneyho princezny.

Největší zážitek však návštěvníky čeká v noci. Když totiž zapadne slunce, celý zámek ožije barvami. Vizuální show s dramatickým hudebním doprovodem nakonec propukne ve velkolepý ohňostroj, který by jen málokdo vymazal z paměti.


Jedna z nejsilnějších značek na světě


Společnost Disney je jednou z nejsilnějších značek na světě se silnou vizuální identitou. Za svoji existenci společnost logo několikrát změnila a přesto bezpečně poznáme každé z nich. Každá jeho proměna v propracovanější logo jela vlastně sdělením o snaze se neustále zlepšovat.

Disney nás neustále zásobuje novými a novými pohádkami, své zábavní parky má rozesety od USA přes Evropu až po daleké Japonsko a v současné době spouští i vlastní streamovací službu. Zdá se tedy, že Disneymu zvonec ještě dlouho nezazvoní.

Chcete si LEGO® Disney™ 71040 Zámek Disney prohlédnou zblízka? Podívejte se na následující video s komentářem designéra.





LEGO® Disney™