LEGO® Blog

„Nejrychlejší hromada šrotu v galaxii“, LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon

Nesuď knihu podle obalu, praví staré pozemské přísloví. Loď Millennium Falcon však dokazuje, že toto moudro platí napříč časoprostorem ve všech galaxiích, ačkoliv dnes už by jen málokdo podceňoval tuto zdánlivě neškodnou nákladní loď. Ve skutečnosti se jedná o jednu z nejimpozantnějších a nejdůmyslnějších vesmírných plavidel z filmové ságy Star Wars, která si zaslouží neméně impozantní model LEGO®.


Jeden z nejrychlejších, jeden z největších

Set LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon byl extrémně očekávaný a každý drb o jeho přípravě se na internetu vášnivě diskutoval. Fanoušci LEGO® jej vyhlíželi tak netrpělivě, že se brzy po jeho oficiálním oznámení na konci srpna 2017 začalo spekulovat, zda limitovaný počet kusů uspokojí tak nebývalou poptávku.

Za vysokým zájmem fanoušků stojí hned několik faktorů. Tím nejzásadnějším je samozřejmě samotná corellianská stíhačka Millennium Falcon. Legendární pašerácká loď Hana Sola přeci nenechá chladným žádného fanouška Star Wars. Navíc model doplňující flotilu LEGO® Star Wars™, ve které dnes najdeme i takové kousky jako LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer, bychom v té době mohli považovat za vlajkový. 

Jeho 7 541 kostiček LEGO® dělalo set LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon největším, jakým kdy byl oficiálně vydán. Od té doby byl sice několikrát překonán, například sety LEGO® Creator 10276 Koloseum (9 036 kostek) nebo LEGO® Art 31203 Mapa světa (11 695 kostek), který drží titul rekordmana dodnes, přesto zůstává LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon největším setem LEGO® Star Wars™.


Stavění, které vás pohltí jako černá díra

Jakožto součást Ultimate Collector Series, série propracovaných a náročných modelů pro dospělé, kam patří již zmíněný model Hvězdného destruktoru nebo set LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™, nabízí řadu autentických detailů lodi, jak ji znáte z obrazovek a plátna kin. Ať už jde o výzbroj, detaily vnější konstrukce, ale také důmyslné zpracování interiéru s řadou rekvizit a minifigurek, které vás přenesou přímo do kultovních scén hvězdného příběhu, LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon je modelem, kterému byla při navrhování věnována řádná designérská péče. 


Kromě toho model reaguje i na vývoj filmové série, a tak zde najdeme charaktery jak z klasických Star Wars, tak postavy z epizod Síla se probouzí a Poslední z Jediů. Určitě stojí za to zmínit, některé z nejzajímavějších featur a funkcí, které LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon nabízí:

  • čtyřhlavňové laserové kanóny v horní a spodní části lodi
  • přistávací nohy i spouštěcí rampy
  • propracovaný hlavní nákladový prostor, zadní úložný prostor a střelecká stanice
(schované pod odnímatelnými panely pro přístup do interiéru)
  • přístupný kokpit pro 4 minifigurky
  • strojová místnost s hyperpohonem
  • minifigurky Han Solo, princezna Leia, Chewbacca, C-3PO (klasické epizody), starší Han Solo, Rey Skywalker, Finn a BB-8 (epizody 7 a 8)
  • dejarická holografická hra, bojová tréninková helma
  • a mnoho mnoho dalšího

Přehled veškerých detailů a informací si můžete přečíst v přehledu modelu v našem e-shopu, kde nabízíme LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon také s dopravou zdarma.

Chci si prohlédnout LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon v e-shopu


Je to zároveň ideální model pro týmovou spolupráci ať už s rodinou, nebo přáteli. Obrňte se však trpělivostí a vytrvalostí. Dokončit tuto Pýchu Corellie může trvat až 24 hodin. Na hotový model měřící přes 21 cm na výšku, 84 cm na délku a 60 cm na šířku ale budete o to více hrdí.

Ani na menší milovníky Star Wars LEGO® nezapomíná

LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon je určený pro opravdu zkušené stavitele. LEGO® jej proto doporučuje až od 16 let. Proto existuje také zmenšená verze z roku 2019 o 1 351 kostičkách, LEGO® Star Wars™ 75257 Millennium Falcon, který mimo jiného obsahuje otočné horní a spodní střelecké věže, dva pružinové vystřelovače, spouštěcí rampu a otevírací kokpit s prostorem pro 2 minifigurky. V setu jsou zastoupeny minifigurky Finna, Chewbaccy, C-3PO, Landy Calrissiana, Boolia a figurky droidů R2-D2 a D-O. Tento set je vhodný již pro děti od 9 let.

Chci si prohlédnout LEGO® Star Wars™ 75257 Millennium Falcon v e-shopu


Předchůdce z roku 2007 se jeho majitelům vyplatil

LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon vlastně není úplně první verzí Falconu, kterou LEGO® vydalo. V roce 2007 byl do prodeje uveden model LEGO® Star Wars™ 10179 Millennium Falcon, který byl sice menší než novější (5 197 kostek), přesto byl také on největším do té doby vydaným modelem v historii stavebnic LEGO®. 

V době jeho vydání jste jej mohli v oficiálním obchodu LEGO® pořídit asi za 439,99 Eur (necelých 11 tisíc Kč při dnešním kurzu). Již v květnu roku 2010 došlo k jeho vyprodání a během následujících 4 a půl roku hodnota nerozbaleného modelu stoupala až na neuvěřitelných 3 700 Eur (v dnešním kurzu 90 tisíc Kč!), což je bezmála desetkrát tolik.

Vývoj ceny původního setu z roku 2007, zdroj: brickekonomy.com


Tyto dva sety jsou dobrým příkladem toho, jak může být hodnota setu ovlivňována. Byl to totiž rok 2017, tedy rok vydání novějšího LEGO® Star Wars™ 75192 Millennium Falcon, kdy hodnota původního setu začala opět padat, a to až na méně než třetinu. Nicméně v tomto případě se původnímu modelu LEGO® Star Wars™ 10179 Millennium Falcon podařilo po pádu oklepat a jeho hodnota časem postupně opět rostla.

Pýcha Corellie

Pýcha Corellie, jak se také Falconu přezdívá, je původně lehký nákladní frachťák, který na první pohled má již nejlepší léta za sebou. Ve ve skutečnosti je to jedna z nejrychlejších a nejlépe vyzbrojených lodí, jejímž kapitánem není nikdo jiný než pašerák a republikový hrdina, Han Solo. 

Han Solo ji vyhrál od Landa Calrissiana, dalšího známého pašeráka a zároveň gamblera, který neuváženě vsadil během karetní hry, kteroukoliv svoji loď, kterou si Han Solo vybere. Ve světě Hvězdných Válkách sehrála mnohokrát vyznamnou roli a účastnila se mnoha bitev, včetně bitvy o Endor a obou bitev o Coruscant. 


Od svých pašeráckých majitelů získala mnohá vylepšení, například hyperpohon, deflektorní štíty a střeleckou věž s laserovými děly. Bez hyperpohonu je schopna vyvinout rychlost až tisíc kilometrů za hodinu. Pro Millennium Falcon je typický především konstrukce ve tvaru disku a nezvykle umístěný kokpit, který je navíc inspirovaný bombardérem B-29.

LEGO® Star Wars™