LEGO® Blog

Fanoušci LEGO® Technic, zbystřete! Model LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 se 1. března vydá na okruh.

LEGO® se neustále snaží vyhledávat spolupráce, které jeho fanouškům přinesou ty nejunikátnější modely. Proto přichází úplně první ztvárnění vozu Formule 1 v LEGO® provedení. Jeho vývoj probíhal souběžně s vývojem nového skutečného modelu pro stáj McLaren, se kterým tým hodlá tavit gumy na okruzích v roce 2022. 

Můžeme tak být svědky inženýrské magie a technologické preciznosti, která je následně mistrně designovaná do 1432 kostiček. V nich se skrývají dlouhé hodiny zábavy pro všechny sběratele a stavitele LEGO®, které nakonec vyvrcholí 65 cm dlouhým a 27 cm širokým modelem Formule 1, při jehož vývoji se obě společnosti snažili posunout hranice svých možností.

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Vrcholné dílo inženýrů McLaren

Co s sebou LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 přinese?

Model v sobě replikuje nejpodstatnější části nového vozu McLaren pro rok 2022. V6 cylindrický motor s pohyblivými písty, řízení uvnitř kabiny, suspenze pro maximální hladkost rychlé jízdy a zámek diferenciálu do zrádných zatáček. Samolepkami sponzorů si jej můžete vyzdobit tak, aby vypadal jako skutečný vůz na trati. Zkrátka LEGO® Technic jak má být.

O jedinečné spolupráci inženýrů z McLaren Racing a designérů LEGO®, která přivedla na svět tento skvost, si můžete přečíst spoustu informací a detailů v přiložené brožurce s návodem k sestavení, který vás zároveň snadno provede až k cílové rovince skrz vůni motorového oleje, paliva a rozžhavených pneumatik.

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Prožijte každý detail LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1

Tento kousek bude hrdou součástí každé sbírky LEGO® i automobilových a závodních modelů. Zvláště ho ocení nároční a zkušení stavitelé. Hledáte li dárek pro některého z vašich blízkých či přemýšlíte, čím byste udělali radost sami sobě, model LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 může být tou správnou volbou právě pro vás.

Do globálního prodeje bude LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 uveden přesně 1. března a u nás bude stát 4799 Kč. Nenechte si tedy ujít jeho start!

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Horká novinka LEGO® Technic, která ještě nevychladla

MCL36, chlouba týmu McLaren

Model MCL36 pro novou sezónu, který LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 replikuje, byl týmem McLaren představen již 11. února 2022. Pilotovat jej budou Lando Norris a Daniel Ricciardo a disponuje novým technologickým řešením, které odpovídá nejnovějším technickým pravidlům pro vozy Formule 1. Zároveň byl upraven i vnější design vozu, který kombinuje papájově oranžovou s novým odstínem modré.

Kromě dosažení technických pravidel, novým modelem tým McLaren zároveň útočí na ještě vyšší pozici v šampionátu konstruktérů Formule 1, ve kterém tým McLaren loni získal čtvrté místo. James Key, inženýr a výkonný technologický ředitel pro McLaren, poznamenal, že sezóna 2022 se ponese především v duchu intenzivní soutěže ve vývoji nových technologií. 

Technická pravidla pro vozy Formule 1 poměrně přísně definují mnoho oblastí od rozměrů vozu a jeho jednotlivých částí přes vlastnosti motoru, převodovky, pneumatik až po složení paliva. Mimo jiné podle pravidel musí být ve voze připraveno i pět úchytů pro kamery a dva transpondéry časomíry od oficiálního dodavatele. 

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Přidejte LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 do své stáje LEGO

Inženýři jednotlivých stájí tedy hledají stále nové technologické postupy, které zajistí jejich vozům větší rychlost či například menší odpor vzduchu a pilotům lepší ovladatelnost a to vše v rámci všech platných regulí Mezinárodní automobilové federace.

Vývoj nových a technologicky vyspělejších vozů s sebou nese mnohé příležitosti pro výhru, zároveň však může přinášet i negativní důsledky, které se promítají do vlastností řízení. Piloti se tak musí poměrně rychle adaptovat na nové jízdní vlastnosti vozu a sžít se s nimi. V rychlostech typických pro závody Formule 1 to samozřejmě vyžaduje nesmírné množství soustředění. V žargonu pilotů Formule 1 se tomu říká „zóna“, stav nejvyšší koncentrace.

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Autentičtější už LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 snad ani být nemůže

Odstartujte i vy novou sezónu s novým modelem

Událost, při které se všichni piloti Formule 1 budou snažit dostat a udržet v oné “zóně”, nastane 23. února při před sezónním testování vozů, které se odehraje ve španělské Barceloně. Bude trvat tři dny a následně proběhnou další testovací jízdy od 10. do 12. března. tentokrát však v Bahrajnu, kde zároveň 20. března odstartuje první Grand Prix na okruhu ve městě Sakhir.

Umíte si představit lepší odstartování sezóny světoznámých závodů Formule 1? V obývacím pokoji, či pracovně spojujete dílky modelu LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1, zatímco na obrazovce se prohání skutečný model MCL36!

LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1
Přijměte tuto stavitelskou výzvu

Nikoliv první a rozhodně ne poslední!

Jak již bylo zmíněno, LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 není prvním modelem série LEGO® Technic vzešlý ze spolupráce se slavnou značkou. V minulosti jsme představovali starší model LEGO® Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37, na kterém spolupracovali inženýři společnosti Lamborghini. Článek si můžete přečíst zde.

Než si ho však přečtete, podívejte se i na ochutnávku očekávaného modelu a prohlédněte si všechny jeho pohyblivé části!



LEGO® Technic