LEGO® Blog

Postavte si krásnou podzimní scenérii, LEGO® Ideas vám ukáže, jak na to

Podzimní počasí nás nešetří. Obloha za okny se neustále chmuří a střídavě na nás spouští lijáky s přeháňkami. A ten dotěrný vítr! V takových chvílích vyhrává teplo domova.  Člověk alespoň stihne doma pořádně vygruntovat, navařit, zpravit vše co kde netěsní, kape a bliká. Ale co když už je vše hotovo? Nebude pak doma nuda? S LEGO® rozhodně nic takové nehrozí.

Nápady pro podzimní deštivá odpoledne jste již možná vyčerpali. I proto se dnes na toto téma podíváme z úplně nového úhlu.

LEGO
LEGO® je úžasný způsob relaxace

Na našem blogu Muzea LEGA si můžete přečíst mnoho zajímavého o různých exkluzivních setech jako je Všemocný Bowser nebo Millenium Falcon ze Star Wars.

Nesmíme ale opomíjet i stavitele, kteří si rádi užívají LEGO® na vlastní pěst bez plánků a návodů a kteří tvoří vlastní modýlky pouze pomocí své kreativity a fantazie.

Podělíme se tedy s vámi o některé užitečné rady a nápady, které vám pomohou při tvoření vlastních výtvorů. A vzhledem k období, které nyní za našimi okny vládne, je vztáhneme k tématu krásného podzimního plenéru.

LEGO Ideas, podzim
Postavte si třeba piknik pod podzimním dubem

Nebojte se poučit z cizích nápadů

Neradi se opakujeme, ale pokud jde inspiraci a nápady ve spojení s LEGO®, vždy se nakonec dopracujeme až k sérii LEGO® Ideas. Série setů od fanoušků pro fanoušky.

Když experimentujeme s vlastní tvořivostí není na škodu, ne-li přímo žádoucí, čas od času okouknout, jak to dělají druzí.

Nejedná se přitom o žádné vykrádání nápadů. Už staří malířští učni si osvojovali malířské techniky napodobováním prací svých mistrů, aby je až následně mohli překonávat a stát se tak dalšími mistry, kteří jednou vstoupí do dějin umění.

Právě LEGO® Ideas je v podstatě nevyčerpatelnou studnicí nápadů, ze které lze inspiraci čerpat.


Nesuďte knihu podle obalu

Zdá se zcela logické hledat inspiraci v úspěšných návrzích, které nasbírali stovky ba tisíce hlasů.

Avšak mnoho fanouškovských návrhů nemá ambice dosáhnout 10K klubu nebo se dokonce dostat až na poličky. Mnoho fanoušků sdílí své návrhy pro zpětnou vazbu nebo jen tak pro radost.

Mnohdy se tak i ve zcela nenápadných modelech fanoušků nachází skvělé řešení nějaké složité konstrukce nebo nový chytrý způsob využití specifických kostek.

V návrzích LEGO® Ideas si tak můžeme listovat i těmi návrhy, kterým vypršel limit pro získání 10 tisíc hlasů a přesunuli se do sekce „EXPIRED“ nebo modely, které designéři ve finální review neschválili jako budoucí oficiální set, přestože fanouškovská podpora mohla být obrovská.

A tak jako bychom neměli soudit knihu podle obalu či sety LEGO® podle krabice, ani skromnými návrhy fanoušků bychom se při hledání inspirace neměli vyhýbat.

LEGO® Ideas, podzim
Výtvory nemusí být za každou cenu obrovské a komplikované

Co dělá z modelu dobrý model?

Je jistě nadmíru jisté, že fanouškovské návrhy LEGO® Idea pro inspiraci tak úplně nestačí. Všechny fanouškovské modely jsou inspirovány něčím ze světa kolem nás a zde to může být pro nováčky ve stavění o něco složitější.

Na příkladu našeho dnešního tématu, tedy podzimní příroda, se to ale dá jednoduše předvést.

Ze všeho nejdříve si musíme položit otázku, co vlastně dělá podzim podzimem. Ze všeho první vás jistě napadnou barvy. 

Žlutá, oranžová, červená a hnědá, do kterých se odívají listy těsně před tím než nadobro opadají.

LEGO® Ideas, podzim
Správné barvy okamžitě prozradí o jaké období kráčí

Podzimní počasí je zároveň oproti létu mnohem chladnější. Ve vaší scenérii tak pravděpodobně nebude vystupovat rodinka v zahradním bazénu. Místo toho jim obléknete svetry a čepice.

Dále je užitečné vybavit si co nejvíce věcí, které jsou s podzimem spojené. Například podzim je období dušiček a Halloweenu, takže se nebudeme bát ozdobit verandu či příjezdovou cestu LEGO® domu dýněmi.

Už jste letos hrabali listí? Proč i do modelu nepřidat figurkám hrábě? Nějaká činnost vždy dodá modelu život a autenticitu. Proč třeba nenechat LEGO® děti pouštět draka na louce?

Všechny tyto drobné detaily nakonec dělají úžasné LEGO® dioráma a určitě byste je neměli podceňovat.

LEGO® Ideas, podzim
Vtiskněte výtvoru činnost. Například hrabání listí se na podzim nevyhnete

A jak si s podzimní tématikou poradili ostatní fanouškové LEGO® Ideas?

V jednoduchosti je síla

Začít můžeme třeba návrhem s příhodným názvem PODZIMNÍ DŮM. Na první pohled na vás návrh uživatele Lego.Pepijn dýchne podzimní atmosféru právě pomocí barev.

I podzim je vhodná doba na návštěvu chaty a když máte po ruce nějaké jezero, tak i pro rybaření. Přesně jako zde. 

Avšak listí kolem chalupy a na střeše napovídají, že kromě relaxace s prutem v ruce, čeká návštěvníky i nějaká ta práce.

Za zmínku zde rozhodně stojí i zajímavě pojatá zčeřená vodní hladina, která sice asi dala více práce než prostá modrá plocha, za to působí mnohem autentičtěji.

LEGO® Ideas, podzimní dům
Podzimní dům

Co se týče barev, návrh JEDNODUCHÝ PODZIMNÍ ŽIVOT od Snowflake112 sází na mnohem méně pestré odstíny. Připomíná spíše chladnější sychravé počasí, ale i takový podzim přece bývá. 

Najdeme zde ale také drobné detaily, o kterých jsme mluvili. Dýně na zápraží nebo stánek s jablečným ciderem, protože na venkově jsou tou dobou jablek nepochybně plné sklepy.

LEGO® Ideas, Jednoduchý podzimní život
Jednoduchý podzimní život

Atmosféra podtrhne celkový dojem

Někdy nemusí být ústředním bodem podzim, ale můžeme ho použít pro dokreslení scény. Hlavní motiv modelu tak dokonale vynikne.

O to samé se pokusil uživatel Namirob v návrhu STARÁ PODZIMNÍ VILA. Zde se spíš jedná o modulární budovu než o přírodní scenérii. Dokládá to i detailní zpracování interiéru vily.

Je však třeba uznat, že starobylé honosné residenci podzimní kabát rozhodně sluší. Působí dokonce poněkud znepokojivě až strašidelně.

Namirob je skutečně pilným stavitelem a na svém kontě má již téměř dvacítku různých návrhů. Podzimní a zimní prostředí a historické budovy se v nich často spojují, například HORSKÁ ZIMNÍ VILA

LEGO® Ideas, Stará podzimní vila
Stará podzimní vila

Mnoho z jeho návrhů však již expirovalo. Dva se ale nakonec opravdu dostali až do Review Stage a jeden dokonce ještě dál. 

Pokud máte doma na poličce set LEGO® Ideas 21325 Středověká kovárna, vlastníte výtvor právě od uživatele Namirob. 

LEGO® Ideas 21325 Středověká kovárna
LEGO® Ideas 21325 Středověká kovárna

Dalším návrhem LEGO® Ideas, ze kterého na vás dýchne chladný závan podzimního větru je GAS STATION od DominikQN. 

Na první pohled jednoduchá scéna kdesi na samotě u lesa na kraji meziměstské silnice. Podzim zde „jen tak mimochodem“ napovídají stromy a budova pumpy ze dřeva jako srub nápadně evokuje prostředí severu USA či Kanady, kde je chladné podnebí typické.

LEGO® Ideas, Gas Station
Gas station

A jak to nedělat?

Když už jsme si prozradili jaké aspekty dohromady tvoří krásný model, mohli bychom se zmínit také o věcech, kterých je lepší se vyvarovat.

Ukážeme si to na návrhu Bigboy99899, který se rozhodl postavit scenérii newhampshirských lesů s dřevěným zastřešeným mostem, které jsou pro tuto oblast typické.

Samozřejmě to, jak je který model povedený nebo ne, je často otázkou vkusu a je to velmi subjektivní záležitost, ale trocha zdravé kritiky může vždy jen pomoci.

Novoanglická příroda státu New Hampshire v USA je na podzim jedním z nejkrásnějších panoramat, které můžete na světě spatřit.

Husté lesy plápolají všemi myslitelnými odstíny podzimního listí a táhnou se od obzoru k obzoru. Možná je znáte z filmů nebo fotografií a jen to dokazuje jak inspirativní příroda ve skutečnosti je.

LEGO® Ideas, EMOTIONS: AUTUMN
EMOTIONS: AUTUMN

Tato inspirace se projevila také v návrhu EMOTIONS: AUTUMN, kde se Bigboy99899 snažil napodobit husté lesy New Hampshire tak přesně, že ústřední detail zastřešeného mostu přes říčku pod ním skoro není vidět.

Zlaté pravidlo „méně je někdy více“ byste při tvoření měli mít vždy na paměti. Abychom však jen neplísnili, tento návrh dokonale vystihuje nádhernou hru podzimních barev.

Důležité je také umět se z chyb poučit a posouvat se tak dál. O dva roky později se nakonec uživatel bigboy99899 dostal do výběru designéru s návrhem MERCHANT'S HOUSE

Oficiální set se z něho sice nestal, ale dostat se tak daleko vyžaduje velké úsilí a trpělivost. A za to mu náleží uznání.

LEGO® Ideas, EMOTIONS: AUTUMN
Most se pod stromy nešťastně ztrácí

Nebojte se experimentovat

Zkoušet nové způsoby je při tvoření další nutností. Jeden příklad za všechny může být podzimem prosycený návrh ŽIVOT V HORÁCH

Můžeme v něm vidět spojení klasických LEGO® kostek s dílky typickými pro sérii LEGO® ART a LEGO® DOTS.

LEGO® Ideas, Život v horách
Život v horách

Kromě horské chatky a stromů tak zde máme celé panorama majestátního pohoří a blankytné oblohy. Všimněte si také využití kruhových dílků pro stavbu břízy. 

Možnosti jsou zkrátka neomezené. Nejdůležitější je mít chuť něco tvořit a nebát se bádat po nových nápadech. Nakonec i vy můžete vymyslet něco zcela neotřelého a originálního, co se ostatní budou učit od vás.


LEGO® Ideas