LEGO® Blog

Ukažte na čí straně stojíte s LEGO® Batman™ 76161Batwing z roku 1989

Nad Gothamem vládne noc. V temných uličkách se rojí zločinci a zlosyn Joker v úkrytu spřádá své šílené plány. Na obloze se náhle zjevuje symbol netopýra. Starosta Gothamu volá o pomoc a temný rytíř nasedá do svého Batwingu. Píše se rok 1989.

LEGO® pro retro labužníky


Než mohl fascinující model LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989 vůbec vzniknout, musel Batman ujít dlouhou cestu skrze tisíce a tisíce stránek komiksů. Pojďme si tedy nejdříve povědět něco o této dobrodružné cestě.

Někdo sice může považovat komiksy za pokleslou formu literatury, nikdo však nemůže pochybovat o jejich popularitě. Zvlášť ty superhrdinské mají bohatou historii sahající až do třicátých let minulého století. Tehdy se poprvé na stránkách objevil Superman a hned rok na to v 27. sešitu série Detective Comics nastupuje na scénu Batman.

Podle hrubého odhadu se od té doby mohl objevit ve více než dvou tisících kreslených příbězích DC Comics a bylo tehdy jen otázkou času, kdy Batman vtrhne potírat zločin i na televizní obrazovky. Znalci si vzpomenou třeba na Adama Westa, který v 60. letech ztvárnil roli Batmana v stejnojmenném seriálu a z něj vycházejícím filmovém zpracování.

Pro nás je však významné novější Batmanovo zpracování, ačkoliv z dnešního pohledu už klasické. Jedná se o Batmana z roku 1989, kterého měl na svědomí sám Tim Burton. Ten se mimo jiné proslavil filmy jako Střihoruký Edward, Beetlejuice nebo z těch novějších Karlík a továrna na čokoládu či Alenka v říši divů. Batmana v si v něm zahrál Michael Keaton a záporáka Jokera ztvárnil Jack Nickolson.

LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989
LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989 budí repspekt


Pod křídly spravedlnosti


Doménou Tima Burtona jsou pohádkové a fantaskní náměty v hávu strašidelnosti a někdy až morbidního humoru. Příběhy o Batmanovi a podsvětí Gotham City mu tak přirozeně padly do oka a díky jeho citu pro fantasy se povedlo zanechat filmu po vizuální stránce pravý komiksový půvab.

LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989
Pověste si LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989 na zeď

A třeba že prostředí Gotham city, hlavní postavy a záporáci mají svůj původ v komiksu, Batmanův letoun Batwing byl navržen právě pro tento film. Již v prvních komiksech sice Batman vlastnil letadla známé též jako Batplane, vznášedlo Batwing je ale z mnoha důvodů jedinečné.

Batwing prakticky kopíruje Batmanovu insignii, má rozpětí křídel přes šest metrů a je vyzbrojen postranními mini děly s raketami. Na křídlech se nachází odpalovače řízených střel. Nechybí lasery a na čumáku má dokonce univerzální úchopnou paži. Stal se natolik ikonickým, že si brzy našel cestu přímo do komiksových panelů tištěných sešitů.

LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989
Součástí LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989 jsou i mikrofigurky a informační štítek


Neválčíte po nocích se zločinem? Nevadí, pořiďte si i tak vlastní Batwing


Nemusíte nosit netopýří masku ani natáčet film o Batmanovi. Od vašeho vlastního Batwingu vás dělí “jen” 2363 kostiček díky modelu LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989. Ten si pak můžete díky háčku pověsit na zeď nebo ho umístit na podstavec.

Model je 11 centimetrů vysoký, 52 centimetrů dlouhý a 58 centimetrů široký. Fanoušci LEGO® a horliví modeláři na něm ocení hodiny zábavy při jeho stavění a komiksové fanoušky nezanechá chladnými úžasné zpracování designu skutečného filmového Batwingu včetně štítku s technickými parametry tohoto kultovního stroje.
LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989
Batman, Joker i nohsled Lawrence

Model navíc doplňují tři mikrofigurky. Díky postavičkám Batmana, Jokera a jeho poskoka Lawrence s kazeťákem máte před sebou celou scénu dvoustého výročí založení Gotham City, kdy se Joker pokusil otrávit oslavující davy a kdy Batman ve svém Batwingu Jokerovi plány překazil.

Model LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989 je ideální oddechový zážitek pro dospělé, kteří se nebojí výzev a kteří milují svět DC Comics. Na výstavce jej pak může doplnit i třeba LEGO® Batmobil Tumbler z dalšího filmového zpracování příběhů o Temném rytíři.

LEGO® Batman™ 76161 Batwing z roku 1989
Pořiďte si komiksovou ikonu


A co skutečný Batwing?


Pokud byste toužili vlastnit skutečný Batwing, musíme vás zklamat. I k natáčení filmu byly použity pouze zmenšené modely. Ty samozřejmě nebyly z kostek LEGO®. Ten největší z nich měřil čtvrt metru. V životní velikosti byla postavena pouze kabina a trosky Batwingu, když se ve filmu zřítil na schody gothamské katedrály v předzvěsti finální bitvy Batmana s Jokerem. Vy si ale dejte pozor, ať se vám model nikam nezřítí! To by byla opravdu škoda.

Designéři společnosti LEGO® si pro vás také připravili video, kde vám model Batwing představí pěkně do detailů a zblízka. Tak se nezapomeňte mrknout.





LEGO® Batman™