LEGO® Blog

Šance sehnat originální LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler se tenčí

Přestože Batmanovi nebyly dány do vínku žádné nadlidské síly a superschopnosti, je již od roku 1939, kdy se poprvé objevil v Detective Comics, jedním z nejoblíbenějších ochránců spravedlnosti a noční můrou všech kriminálníků v Gotham City. Absenci nadlidské síly, rentgenového vidění nebo zrychlené regenerace, kterými se mohou chlubit jiní superhrdinové, Batmanovi plně kompenzují technické vymoženosti, přístroje a HI-TECH zbraně. Pokud něco fanoušci na Batmanovi fascinuje nejvíce, jsou to bezpochyby hlavně jeho dopravní prostředky.

Zatímco Bat-letadla či legendární Batwing pomáhaly netopýřímu muži létat, různé verze Batmobilů, jejichž interiér připomínal více kokpit stíhacích bojových letounů, používal k rychlému přesunu po zemi. S příchodem filmové trilogie o Temném rytíři režiséra Christophera Nolana, ve kterém Batmana ztvárnil Christian Bale však nastala revoluce v možnostech „batmobility“.

Přestože LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler není žádnou novinkou , stále se jedná o původní exkluzivní model, který je čím dál těžší sehnat. Snažit se najít tento konkrétní model v českých e-shopech se podobá hledání vody ve vyprahlé pustině. E-shop Muzea LEGA je jeden z posledních, kde ještě k mání (tato informace je aktuální k datu vydání článku).
LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler
Karoserie Tambleru byla pro designéry oříšek

Spojení Lamborghini a tanku

Tak popsal Batmanův Tumbler produkční designér, který se na jeho vývoji podílel. Narozdíl od dřívějších Batmobilů, které více připomínaly běžné vozy, vzbuzuje mnohem více hrůzy a design tohoto obrněného vozidla dává na první pohled najevo, kolik síly se v něm skrývá. V průběhu trilogie hraje významnou roli v klíčových scénách a tak není divu, že se stal jedním z jejích hlavních znaků.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy se toto temné obrněné monstrum promění v exkluzivní set LEGO®. Stalo se tak v srpnu roku 2014, kdy LEGO Group představila model LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler skládající se z 1869 kostiček. Rozměry 43 cm na délku, 26 cm na šířku a 15 cm na výšku skýtají mnoho prostoru k zachycení množství detailů Tumbleru, designéři ale stáli před velkou výzvou.

Pro vzhled Tumbleru je typické velké množství ploch, které jsou zkosené v různých úhlech podobně jako u tanku. Takový design totiž způsobí, že střely po pancíři sklouznou. Taková konstrukce ale není zrovna něčím, co by bylo pro kostky LEGO® přirozené a bylo tedy nutné si s touto překážkou poradit. Designéři proto sáhli po speciálních dílcích, jako jsou různé kostky s panty a další podobné elementy, které bývají často viděny v setech LEGO® Technic
LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler
Gigantické pneumatiky i mocný tryskový motor

LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler, revoluce v designu LEGO®

Profesionálové z LEGO Group se výzvy zhostili se ctí a výsledný model v lecčems překonává dosavadní modely LEGO® té doby. Vedle propracovaného interiéru kabiny designéři věrně napodobili takřka každý kousek složité konstrukce pancéřování a díky své velikosti a měřítku vzbuzuje LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler stejný dojem a respekt jako originální Tumbler.

Neobvyklé trojúhelníkové tvary a nejrůznější úhly, které se v LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler pojí spolu s množstvím křidélek, konstrukčních nosníků, zkosených oken a především gigantickými pneumatikami, z něj dělají jeden z nejzajímavějších modelů na pohled. S trochou nadsázky lze říct, že  LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler je model s vestavěnou dominancí, která z něj bude na výstavce vyzařovat i vedle dalších modelů LEGO® DC Batman™.
LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler
LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler

Stavbou tohoto opanceřovaného oře Temného rytíře vás provede celých pět sešitů s návodem a zajímavostmi o filmové trilogii. Osmnáct sáčků kostiček se v průběhu hodin zábavného stavění postupně promění v podvozek, nosnou konstrukci kabiny a motorový prostor. Pomocí dvou sešitů samolepek a doplňků jako jsou sedačky povýšíte kabinu na HI-TECH kokpit. Bezpochyby nejzajímavější částí stavění bude zjištění, jakým způsobem si designéři z LEGO Group poradili se složitou konstrukcí vnějšího pancíře. Pak stačí jen připojit ikonická monstrózní kola, mohutný výfuk na zadní části a odnímatelnou střechu, kterou se budete moci kochat propracovaným interiérem.

K LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler samozřejmě patří i sestavitelný štítek s informacemi o jeho technických specifikacích a jako bonus jedinečná minifigurka Batmana s detailním zpracováním batmanovského obleku, kterému vévodí netopýří symbol a neméně unikátní minifigurka Jokera, konkrétně jeho verzi ztvárněnou Heathem Ledgerem, kterou známe z Nolanovi trilogie. Figurky nejsou ve stejném měřítku jako LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler.
LEGO® Super Heroes 76023 The Tumbler
Futuristický HI-TECH kokpit

Pojízdná pevnost v ulicích Gotham City

Tumbler byl prototypem terénního a přemosťovacího armádního vozidla, který vyvinula společnost Wayne Enterprises založená otcem Bruce Waynea alias Batmana. Konkrétní Tumbler, který Batman používal, byl zhotoven na zakázku s rozšířenou výbavou, která byla Temnému rytíři nápomocná speciálně k potírání kriminálníků a superpadouchů.

Kromě dvou kulometů umístěných mezi předními koly Tumbler disponoval také raketometem a ze zadní částí vozu bylo možné pronásledovatele setřást salvou výbušných min. Mezi specifické jízdní funkce vozidla patřil tryskový motor pro bleskové zrychlení a v kombinaci s odpružením podvozku byl Tumbler schopný provádět skoky a to i na rovném povrchu. Vzhledem k síle motoru, který byl schopen vyvinout výkon až pěti set koňských sil, byly na zadní nápravě instalovány pomocné brzdy pro okamžité zabrzdění ve vysokých rychlostech. 

Chod Tumbleru bylo také možné přepnout do tajného módu, který vypnul světla a hlavní motor a byl poté poháněn extrémně tichým elektromotorem. V kombinaci s jeho černým designem a stíny nočních ulic Gothamu tak byl prakticky neviditelný. Oproti tomu útočný režim přesunul sedadlo řidiče do horizontální polohy mezi přední nápravy, kde řidič ležel na břiše hlavou napřed. To mu poskytovalo zvýšenou ochranu a umožňovalo při vysokých rychlostech provádět přesné manévry. K dalším bezpečnostním prvkům Tumbleru patřil integrovaný hasičský systém a ovládací systém palivové soustavy.



LEGO® Batman™