LEGO® Blog

Zhmotněný luxus, to je Lamborghini Sián FKP 37 ze série LEGO® Technic

Slovo sián označuje v boloňském dialektu blesk. V dialektu společností LEGO® a Lamborghini to znamená luxus, preciznost a nekompromisní smysl pro detail. Podívejme se spolu na plody spolupráce dvou světoznámých značek.

Unikát na čtyřech kolech

LEGO® Technic je jedna z nejoblíbenějších sérií LEGO®. Monstrózní stavební stroje, motorky, terénní auta ale také modely luxusních supersportů, ze kterých by mnoha motoristům ukápla slina. Nejzářnějším příkladem je model LEGO® Technic 42115Lamborghini Sián FKP 37.

Pokud byste si chtěli pořídit skutečný exemplář tohoto nadupaného Lamborghini, zřejmě byste sáhli hluboko do kapsy. Cena tohoto luxusního vozu se pohybuje kolem 80 milionů korun. S modelem LEGO® Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 tak ušetříte spoustu peněz i místa v garáži a přitom se neochudíte o pocit luxusu a prestiže.

LEGO® Technic™ 42115 Lamborghini Sián FKP 37
Exkluzivní model pro milovníky luxusních aut

Nicméně pozor, pro LEGO® Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 sice opravdu není třeba pořizovat celou garáž, ale počítejte s tím, že designéři společnosti LEGO® nebyli při jeho navrhování žádní troškaři. Model měří na délku více než půl metru a na šířku 25 centimetrů. Právě jeho velikost umožnila designérům propracovat technické detaily, které jsou jeho největší chloubou a dělají z něj naprosto unikátní kousek.

Pýcha LEGO® inženýrství

Model LEGO® Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 se skládá z 3696 kostiček a jeho provedení se honosí výraznou limetkově zelenou barvou v kombinaci se zlatým lakováním ráfků kol. V každé sbírce tak bude nepřehlédnutelnou dominantou. Vnější design kopíruje linie karoserie vozu a její aerodynamické vlastnosti. Na první pohled zaujmou i světlomety ve tvaru Y a vertikálně se otevírající dveře do kabiny, které jsou pro skutečný vůz Lamborghini Sián ikonické.

LEGO® Technic™ 42115 Lamborghini Sián FKP 37
Poznejte všechny důmyslné funkce

Ale ani u LEGO® Technic 42115Lamborghini Sián není výjimkou, že ty nejpozoruhodnější detaily nalezneme uvnitř. Sotva pomyslně nastoupíme do kabiny, spatříme otáčející se volant a pohyblivý řadící pedál spojený s funkční osmistupňovou převodovkou, jejíž mechanismus můžeme pozorovat díky průzoru na spodní straně modelu a který věrně simuluje skutečnou elektromechanickou sekvenční převodovku vozu Lamborghini Sián.

Zadní kapota skrývá motor V12 s pohyblivými písty a jeho specifickým zavěšením. U skutečného vozu se jedná o hybridní benzinový motor, který je podporován elektromotory napájenými z tzv. superkapacitorů. To jsou dvouvrstvé kondenzátory s vysokou elektrickou kapacitou. Tuto technologii si společnost Lamborghini nechala patentovat a používá ji jako jediná na světě. Označení „sián“, tedy blesk, odkazuje právě na spojení s elektromobilitou.

LEGO® Technic™ 42115 Lamborghini Sián FKP 37
Detailní zpracování vnějšího designu i vnitřních částí

Detaily všude kam se podíváte

Nesmíme však zapomenout ani na podvozek. Smysly ze všeho nejdříve ulpí na zlatých ráfcích kol. Ty byly zpracovány za pomocí metody lakování v bubnu, která jim dává dokonalý lesk a vzhled povrchové úpravy jako u skutečných ráfků. Zatímco obdivujeme jejich detailní provedení, pozornost přeskočí na další detail nápravy.

Ukrývá totiž velmi realistické třmeny diferenciálu, brzdové kotouče a aktivní odpružení kol. Třešničkou je pak pohyblivý zadní spoiler. S modelem LEGO® Technic Lamborghini Sián FKP 37 však nezískáváte jen auto. V úložném prostoru pod přední kapotou se skrývá také tašku a sériové číslo, které je klíčem k exkluzivnímu online obsahu.

LEGO® Technic™ 42115 Lamborghini Sián FKP 37
Užijte si hodiny náročného stavění s modelem pro dospělé

Balení s luxusním designem dále obsahuje podložku pro vystavení a brožuru s obrázky, rozhovory a dalšími zajímavými informacemi o spolupráci s italskou společností Automobili Lamborghini, s jejíž pomocí se podařilo vyvést model LEGO® Technic Lamborghini Sián FKP 37 k dokonalosti.

Žádný vášnivý fanoušek LEGO®, techniky a luxusních vozů by si tento unikátní kousek neměl nechat ujít.

Chcete vědět víc?

Tak jako je LEGO® Technic Lamborghini Sián FKP 37 jedním nejvýraznějších modelů LEGO®, je i skutečné Lamborghini Sián FKP 37 dominantou stáje italské společnosti Automobili Lamborghini. Poprvé byl představen v roce 2019 na Mezinárodním veletrhu mobility ve Frankfurtu nad Mohanem.

Jedná se o vůbec první hybrid této světoznámé automobilky a v roce 2019 to byl také její nejvýkonnější vůz. Jeho vidlicový dvanáctiválcový motor o objemu 6498 krychlových centimetrů dává vozu potenciál 819 koňských sil. S nimi je schopen bez omezovače vyvinout rychlost až 350 km/h. Zrychlit z nuly na sto dokáže za 2,8 sekundy.

LEGO® Technic™ 42115 Lamborghini Sián FKP 37
Ohromte návštěvu každou návštěvu ohromným modelem

Na exkluzivitě vozu přidává fakt, že jich bylo vyrobeno pouze 63 kusů. Objevila se dokonce bez střechová varianta, která se nazývá „roadster“. Těch se vyrobilo 19 kusů. Design vozu Lamborghini Sián byl dokonce využit jako jedna z předloh pro jachtu Tecnomar for Lamborghini 63, kterou společnost připomněla, že není specialista pouze na supersportovní automobily.

Vychutnejte si propracovanost modelu zblízka v tomto předváděcím videu společnosti LEGO®.



LEGO® Technic