LEGO® Blog

Česko a Slovensko zná své mistry ve stavění LEGO®! Finále vyrazilo porotcům dech

Pro ty, kteří si nepředplatili streamovací služby na Voyo, skončila televizní show LEGO® Masters grandiózním finálem až tuto neděli. Všichni tak už známe jména, se kterými se bude navždy pojit přídomek „nejlepší stavitelé LEGO®“. A zatímco výherci přemýšlejí, jak naložit s výhrou, podívejme se, co soutěžícím přinesla a co vzala soutěž LEGO® Masters a jaké úžasné modely jsme mohli v průběhu vysílání vidět?


Nervy drásající finále o pohár LEGO® Masters

Po desítkách hodin neúnavného přebírání dílků v kostičkárně, neúnavného stavění a napínání mozkových závitů proti sobě stanuli ti nejlepší z nejlepších, triumvirát týmů ve složení Šárka a Tomáš, Sami a Miro a Michal s Markem. 

Jak možná víte, zatímco Michal a Marek i Sami a Miro mají se společným stavěním zkušenosti, Šárka a Tomáš postavili první společný model až v prvním díle LEGO® Masters. Patří jim tedy všechna čest, že své zkušenosti skloubili v bezvadnou spolupráci v tak krátkém čase a podařilo se jim probojovat tak daleko.

Zvláště Šárčiny znalosti z profese stavební inženýrky jim při první finálové výzvě přišly vhod. Týmy totiž dostaly za úkol postavit co nejvyšší věž. Zatímco ostatním týmům doslova létalo LEGO® kolem hlavy, Šárka s Tomášem si v této výzvě vybojovali 10 bonusových hlasů do druhé, mnohem náročnější, výzvy.


Ukázali, co se v nich skrývá

Absolutně poslední výzvou první série České a Slovenské soutěže LEGO® Masters byl freestyle. Jediným zadáním, kterým se soutěžící museli řídit, bylo vyrazit porotcům dech. To však ještě nevěděli, že jejich finální modely nebude posuzovat pouze „brickmaster“ Milan Reindl s hostujícím porotcem Tomášem Klusem. 

Aby ze sebe mohli soutěžící vydat to nejlepší jak po stránce techniky stavění, tak kreativity, byl časový limit nastaven na rekordních 20 hodin. Zatímco porota chodila od stolu ke stolu a předávala týmům cenné připomínky a rady, moderátoři Evelyn s Matoušem nabízeli občerstvení, aby stavitelé nepadli během stavitelského maratonu únavou.


Po vypršení limitu zůstaly na staveništi LEGO® Master ty největší a detaily nejnadupanější modely, které první řada této soutěže viděla. Šárka a Tomáš postavili krásný želví ostrov, na kterém roste strom plný života a tance. Překvapením měla být motorem poháněná hlava želvy, která by se vysouvala z krunýře. Bohužel podcenili plánování a mechanismus nefungoval. Další motorek však poháněl i tančící figurky na parketu vysoko v koruně stromu, a tak spolu s nepřeberným množstvím jiných drobných detailů bylo co obdivovat.

Michal a Marek postavili dioráma útoku hrůzostrašné mořské příšery na plachetnici. Michal a Marek si tady nadmíru vyhráli se všemi drobnostmi. Pomocí figurek zakomponovali do modelu také všechny účastníky LEGO® Masters. Chapadla příšery třímající stěžně se pohybovala a pomocí motorků rozpohybovali i mořskou hladinu. Na porotce zapůsobil model tak moc, že před ním museli pokleknout. 

Nedat na rady zkušeného designéra LEGO® a vrchního porotce Milana Reindla se nevyplácí. To zjistili naši slovenští soutěžící Sami a Miro. Taktéž podcenili plánování jednotlivých částí stavby. K jejich modelu dračího paláce s draky mávající křídly tak měli porotci několik výtek. Avšak i model Samiho a Mira obsahoval mnoho detailů a ani velikostí se nelišil od ostatních. Rozhodně to byl obdivuhodný model.


Nečekaná porota

Finální výzva byla plná překvapení. Nejen co se týče modelů, ale také ve způsobu jejich hodnocení. Z ničeho nic se totiž na scéně objevily děti. Jejich hlasy totiž mohly zvrátit i hodnocení hlavních porotců. Vždyť kdo jiný, po profesionálním designérovi, je tím nejpovolanějším hodnotit tyto díla?

Nastala hodina nula a děti své hlasy (dohromady 30) rozdaly. Šárka s Tomášem měli ještě 10 bonusových hlasů z předešlé výzvy. Milan Reindl a Tomáš Klus dal zlatou kostičku představující 15 hlasů modelu, který se každému líbil nejvíce. Zbývalo jen přečíst jména vítězného týmu.


500 tisíc korun, obrovský pohár z kostiček, ale především titul mistrů ve stavění LEGO® si nakonec odnesli Michal a Marek a jejich koráb pod útokem monstra z hlubin. Hodiny pod neustálým tlakem časomíry, věčného přehrabování v kostičkárně a úporného přemýšlení se vyplatily. 

Jak ale sami výherci říkají, není to o jen o výhře. Je to o tom se pobavit a užít si to. LEGO® je především a hlavně zábava. Michal a Marek spolu prý možná postaví i nějaký model na oslavu jejich vítězství, tak nás možná znovu překvapí, i když je soutěž LEGO® Masters již za námi.


Sláva vítězům, čest poraženým

Nebylo by fér nezmínit i úspěchy týmů, které se do finále nedostaly. Všichni soutěžící nám předvedli, že ze sebe umí vydat to nejlepší. I Michal s Tadeášem, kteří opustili soutěž jako první, o sobě mohou říct, že ze všech přihlášených to byli také oni, kdo při castingu dokázal, že patří mezi šest nejlepších stavitelů LEGO® z Česka a Slovenska.

Ani ve druhém díle nebylo snadné vybrat ten nejslabší model. Někdo však soutěž opustit musel a tak nás opustili bratři Petr a Pavel, kteří během druhé výzvy vytvořili úžasné dioráma pravěku. Úctyhodným výkonem je také dostat se do semifinále, jako Pavlína s Patrikem, kteří zazářili především svým explodujícím vesmírným hotelem v prvním díle. Ani oni se však nakonec do finále nedostali. I jim ale patří náš obdiv.


Pro vás LEGO® Masters nekončí

V televizi soutěž LEGO® Masters možná skončila, ale pro vás, fanoušky a milovníky stavebnic LEGO®, soutěž v našem e-shopu pokračuje. Šanci máte vyhrát jednu ze čtyř úžasných stavebnic, jako třeba tento exkluzivní kousek. Tak neváhejte, hrajeme jen do 31. července.

Chci o soutěži vědět víc!


Informace o tom jak soutěžit i podrobná pravidla najdete v našem e-shopu v sekci LEGO® Masters. Přejeme vám hodně štěstí a brzy nashle u dalších horkých novinek ze světa LEGO®!