LEGO® Blog

Připomeňte si slavné bitvy ze Star Wars s modelem LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer

Temným mezihvězdným prostorem se nese jako mrazivá předzvěst zkázy. Tisíce a tisíce tun chladnokrevné oceli a obrovský palebný arzenál z něj dělají plnohodnotnou plovoucí pevnost, která je právem pýchou imperiální flotily. Řeč je samozřejmě o válečné vesmírné lodi Hvězdný destruktor z jedné z nejslavnějších filmových sérií všech dob, Star Wars.

Jelikož se jedná o jeden z největších a nejikoničtějších válečných strojů z celé galaxie, nemohla společnost LEGO Group svým fanouškům upřít možnost postavit si vlastní hvězdný destruktor a s pýchou ho vystavit na poličku. A tak je tady model LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer, kterému se dnes podíváme na zoubek.

LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer
Imperiální destruktor je opravdu macek

Jeden z největších setů LEGO®

Model LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer vychází z originálního zpracování kosmického plavidla, které jsme mohli poprvé vidět v úvodu čtvrté epizody Nová naděje z roku 1977. Podobně jako LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ je součástí řady Ultimate Collector Series, která je určena především zkušeným stavitelům s pořádnou výdrží. Aby ne, model se totiž skládá z 4 784 dílků a zábavu z jeho stavění si tak můžete užít třeba s kamarády nebo rodinou. 

Ačkoliv LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer není největším setem, co do počtu kostiček (toto prvenství doposud nese set LEGO® Art 31203 Mapa světa s 11 695 dílky), jeho velikost není ani zdaleka zanedbatelná a není od věci se již před jeho pořízením zamyslet, kam hotový model vystavíte. Na stojánku model měří více než metr na délku, téměř 70 centimetrů na šířku a skoro půl metru na výšku. 

LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer
Z čelního pohledu skutečně mrazí

O měřítku se zde nemá cenu bavit. Skutečný Hvězdný destruktor třídy Imperial měří asi 1600 metrů. Nicméně i tato velikost modelu dává obrovský prostor na ztvárnění nespočtu detailů trojúhelníkové konstrukce destruktoru, kterými skutečná loď vládne. Zmínit můžeme například gigantické trysky iontových motorů, laserová děla a členitý design velitelského můstku s generátory štítu. 

Set LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer obsahuje také sestavitelný stojánek, bez kterého byste se vzhledem k tvaru konstrukce neobešli, dvě Star Wars™ minifigurky (důstojník a člen posádky imperiální armády), dvě blasterové pistole, již dobře známý sestavitelný štítek s technickými informacemi a dokonce zmenšenou verzi povstalecké vesmírné lodě Tantive IV z úvodní scény Star Wars: Nová naděje.

LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer
Povrch destruktoru je detailnější, než by se na první pohled mohlo zdát

Vzlétne ke hvězdám i hodnota modelu?

 LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer je samozřejmě velmi specifický a výrazný model, který má teoreticky potenciál stát se raritním modelem s vysokou hodnotou a kromě stavitelů a sběratelů se tak stává zajímavým i pro investory. LEGO Group oznámila a vydala tento model v roce 2019. Nejedná se tedy o horkou novinku, přesto je to model poměrně čerstvý a graf vývoje ceny tak i krátký. 

Důležitým ukazatelem je štítek „těžko k sehnání“, který model nyní nosí, ale to není jediné na čem záleží. V době vydání stál model na oficiálním webu LEGO® 699,99 Eur (cca 17 300 Kč při současném kurzu). Od té doby minimální cena u obchodníků klesla (629,99 Eur - cca 15 500 Kč) a toto minimum je od té doby v podstatě stabilní. Na druhé straně maxima ceny u obchodníků nesčetněkrát vyskakovali v reakci na nárazové zvýšení poptávky. V jeden okamžik se cena u obchodníků dokonce vyšplhala až na 1099 Eur (cca 27 200 Kč)

Graf vývoje ceny setu LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer, brickwatch.com


Na eBay se tento set pohybuje od 700 Eur a výše, tedy v podstatě za původní cenu při vydání. Klíčový tedy bude samozřejmě moment, až LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer zmizí z oficiálních skladů úplně, ale vzhledem k oblíbenosti exkluzivních Star Wars™ setů, je růst hodnoty tohoto modelu velmi pravděpodobná, nikdo ji však nedokáže se stoprocentní jistotou zaručit. Toto je čistě informativní text a nejedná se o investiční tip. Zároveň je dobré připomenout, že všechny uvedené ceny platí pro nové a zabalené sety. Otevřením jejich obalů hodnota setu nenávratně a hluboko klesá. 

Ať už si toužíte LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer postavit pro své vlastní potěšení, či se ho v budoucnu někdy pokusíte se ziskem zpeněžit, již dnes můžete využít naší nabídky na e-shopu, kde seženete tento exkluzivní model i s dopravou zdarma.

Chci exkluzivní model výhodně a s dopravou zdarma


Není destruktor jako destruktor

Imperiální hvězdný destruktor není zdaleka jediný typ destruktoru, který v universu Star Wars existuje. Vedle kosmických lodí, které byly teprve předchůdci plavidel typu Destruktor, je spousta tříd, které se postupně vyvíjeli, upravovali a vylepšovali až do podoby destruktoru třídy Imperial, a ani zde se jejich vývoj nezastavil.

Vzhledem ke svým obrovským rozměrům nesloužily destruktory, či alespoň ne všechny jeho třídy, vyloženě bitevním účelům. První používané třídy destruktorů byly využívány především k transportu jednotek a výzbroje, případně jako podpora při bitvách v mezihvězdném prostoru. V průběhu času se objevovaly stále větší a větší třídy destruktorů, jejichž rozměry snižovalo jejich efektivní použití k přímým střetům. Jejich důležitost ve vesmírné flotile Impéria se tím však nesnížila. Místo toho zastaly úlohu mateřských lodí, kde se nacházeli vysocí důstojníci a velitelský štáb.

LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer
Připrav si pořádnou poličku, tenhle model je totiž těžká váha

Příkladem třídy, která ještě nebyla plnohodnotným destruktorem, je Acclamator. Na rozdíl od pozdějších tříd, používá rozdílnou konstrukci motorů a je méně vyzbrojená. Imperiální armáda lodě tohoto typu využívala především na přepravu pěchoty. Poprvé jsme ji mohli zahlédnout v epizodě Klony útočí. Během klonových válek byla představena třída Venator (poprvé v epizodě Pomsta Sithů). Destruktory této třídy se mnohokrát střetly s vesmírným námořnictvem Konfederace, například v bitvě o Corusant. 

Úplně první třídou vesmírných plavidel, které se již považují za plnohodnotné Destruktory, byla třída Victory. Nicméně ve filmové sérii se vůbec neobjevují. Známe je jen z knih, které oficiální Star Wars svět rozšiřují. Tam se však tyto Destruktory vyskytují hojně. Konečně na scénu přichází náš starý známý destruktor třídy Imeprial, který je v základní kategorii ze všech největší. Je těžce vyzbrojen a má velmi odolné štíty. Ve velikosti jej však překonává pozdější třída Super Star Destruktor, která je se svými 19 kilometry v délce největší lodí imperiálního loďstva a přepravovala zejména nejvyšší důstojníky. Nejznámější z nich nese jméno Executor a je to vlajková loď samotného Dartha Vadera, kterou jsme mohli spatřit v epizodě Imperium vrací úder.

LEGO® Star Wars™