LEGO® Blog

Nejžhavější novinka edice ULTIMATE COLLECTOR SERIES, legendární AT-AT ze Star Wars

Pustou polární krajinu planety Hoth bičovaly nemilosrdné mrazivé vichry. Mezi sněhovými dunami a ledovými příkrovy této nehostinné planety se ze základny Echo narychlo evakuovali vojáci Aliance rebelů, zatímco se na obzoru rýsovala jejich zkáza. Terénní obrněný transportér AT-AT! A přestože galaktická občanská válka dávno skončila, můžete mít i vy svého imperiálního chodce v teple svého domova.

JEDNA Z NEJOČEKÁVANĚJŠÍCH SAD STAVEBNICE LEGO

Svět Hvězdných válek má své fanoušky i po více než čtyřech dekádách, kdy spatřil světlo světa první film této legendární série George Lucase. A protože stavebnice LEGO® na téma populárních filmů se těší nemalé oblibě, není náhodou, že můžeme nalézt stovky menších i větších Star Wars™ setů.

LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™
LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ v celé své kráse

Po parádních setech, jako byly LEGO® Star Wars™ 75192 Millenium Falcon nebo novější LEGO® Star Wars™ 75252 Imeriální hvězdný destruktor, však LEGO® přichází s exkluzivní novinkou z edice Ultimate Collector Series. LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ fanouškům Star Wars známý i jako imperiální chodec, který je oficiálně v prodeji od 26. listopadu 2021.

Set LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ se pyšní bezmála sedmi tisícovkami kostiček (konkrétně 6785) a jedná se o úctyhodný 62 centimetrů vysoký model. Set posunul možnosti modelu a kromě autentických detailů v podobě výzbroje nabízí i volný přístup do interiéru chodce a plně nastavitelného kokpitu. Mimo to jsou nastavitelné i jeho nohy a vy tak legendárnímu stroji můžete propůjčit ten správný dramatický postoj.

Součástí sady jsou i klíčové postavy bitvy o Hoth. Na straně imperiální armády je to osádka dvou řidičů AT-AT, pět snowtrooperů včetně jejich velitele a samotného generála Veerse v čele útoku na rebely. Vrásky na čele jim však dělá Luke Skywalker, který se svým světelným mečem šplhá po laně připnutém k chodci, aby zmařil jejich plány. K dokonalému pocitu z autentické polární bitvy dopomohou spídery (motorkám podobná vznášedla) snowtrooperů a jejich těžké opakovací blastery (laserové dělo/kulomet), které přenáší bitvu i k nohám AT-AT.

Svou velikostí, komplexností i svou cenou přes 20 tisíc korun se tento model stává spíše záležitostí pro starší a pokročilejší stavitele. Na krabici tedy nalezneme věkové doporučení od osmnácti let. Ve sbírce těch největších fanoušků LEGO® a sběratelů by však tento jedinečný model v žádném případě neměl chybět.

LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™
Plně přístupná kabina

NENÍ TENTO AT-AT TO PRAVÉ? MÁME PRO VÁS ALTERNATIVU!

Pokud vás od modelu LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ odrazuje cena či jeho velikost a složitost, nebo máte představy o podobném modelu vhodném i pro děti, máme pro vás ideální řešení a to přímo na našem e-shopu.

LEGO® Star Wars™ 75288 AT-AT
AT-AT™ ideální pro dětské stavitele

Model LEGO®  Star Wars™ 75288 AT-AT je o rok starší bráška exkluzivního modelu. Ale přestože je starší, je tento model o polovinu menší a mnohonásobně levnější. Skládá se z 1267 kostiček a je ideální pro děti již od deseti let. Přes jednoduché provedení tohoto modelu i zde se nabízí přístup do interiéru chodce, šest postaviček včetně generála Veerse a Luka Skywalkera, jeden spídr a těžký opakovací blaster. Stačí si je vybrat, na které straně síly budete stát. Chcete o AT-AT vědět ještě více?

PÝCHA POZEMNÍCH JEDNOTEK IMPERIÁLNÍ ARMÁDY

Imperiální chodec je součást arzenálu imperiální armády, v jejímž čele stál notoricky známý záporák Darth Vader. Namísto pásů, které bychom u těžkých pěchotních vozidel očekávali, disponoval čtyřnohým podvozkem, který umožňoval stroji překonávat bez obtíží prakticky jakýkoliv terén. Od toho také pochází jeho zkrácené označení AT-AT (All Terrain Armored
Transport, tedy volně přeloženo: obrněný transportér pro jakýkoliv terén).

LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™
LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ a jeho nastavitelné končetiny

Přesně tak. Díky svým nadměrným rozměrům (26 metrů vysoký a 22 metrů dlouhý) a maximální možné rychlosti šedesát kilometrů v hodině, nebyl AT-AT vhodným útočným strojem. Imperiální armáda ho využívala především pro transport pěchotních jednotek. Kokpit byl navíc osazen párem těžkých laserových kanónů a párem středně těžkých opakovacích blasterů. Chodec tak mohl palbou podpořit bezpečný výsadek vojska.

Palnými zbraněmi bylo prakticky nemožné AT-AT zničit. Většinu střel jeho silný pancíř dokázal odklonit nebo zcela pohltit. Pancíř nemohl odolat jedině nejtěžším turbolaserům, kterými však byly vyzbrojeny především vesmírné lodě. Jeho největší slabinou ironicky byla jeho největší přednost. Tedy jeho velikost. Malá a hbitější vozidla se mohla dostat pod samotný AT-AT, kde není dostatečně chráněn pancířem. Konstrukce s vysoko postaveným těžištěm byla navíc náchylná k nestabilitě. Piloti těchto strojů museli podstupovat speciální výcvik.

LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™
Propracovaný interiér

Při řízení jim navíc pomáhaly senzory terénu. Kromě pilota tvořili osádku ještě střelec a velitel. Kapacita transportovaných jednotek čítala až čtyřicet míst. Jejich výsadek probíhal z bočních stran chodce pomocí lan. Vedle toho mohl nést i jiný náklad. AT-AT byl schopný pokleknout pro jednodušší nakládání. Pokud se na palubě nacházely motorizované jednotky, jejich výsadek se prováděl pomocí zvláštních postrojů na zadní části a v podbřišku chodce.

LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™
Také kabina AT-AT je polohovatelná

Přestože mu jeho neobratnost bránila zúčastnit se samostatného útoku, jeho gargantuovská velikost dokázala fatálně zaútočit na morálku nepřítele a stal se tak jednou z nejobávanějších zbraní, kterou mělo Impérium v rukou. AT-AT hrál také klíčovou roli v bitvě o Hoth, kde jsme tento kolos mohli poprvé vidět ve filmu Star Wars: Impérium vrací úder. Přestože rebelové nakonec našli způsob jak chodce zlikvidovat, bitvu jako takovou nakonec přeci jen prohráli a utrpěli těžké ztráty. Prohraná bitva však naštěstí neznamená prohranou válku.

Jistě teď máte v hlavě otázku...

FUNGOVALO BY TO DOOPRAVDY?

Kolem roku 2011 se parta fanoušků snažila postavit plně funkční AT-AT v životní velikosti. Bohužel jejich snahy zastavila společnost Lucasfilm kvůli porušování duševního vlastnictví. Podle nejnovějších odhadů by stavba jednoho takového stroje stála asi 228,5 milionu dolarů (přes 5 miliard korun). Jeho konstrukce by však extrémně namáhala jeho nohy a klouby, neboť by vážil přes tisíc tun.

Odborníci na válečnou techniku navíc tvrdí, že AT-AT trpí mnoha technickými nedostatky. Způsob pohybu AT-AT se ve skutečnosti nevyrovná pásovým vozidlům, jako jsou tanky a navíc hrozí, že je li jediná noha poškozena, fatálně utrpí celý stroj.

Jelikož je celá palební síla stroje umístěna na přední části, značně se také omezuje palebný potenciál na jediný směr. Kritiku schytal i zevnějšek chodce s jeho kolmými boky, které by bez zvláštního silového pole nebyly plně schopny odolat nárazu střel tak, jako to dokážou šikmé plochy klasických tanků. AT-AT tak rozsévá hrůzu pouze ve fiktivním světě Star Wars, ale náš obdiv tím jistě neztrácí.

Podívejte se také na představení modelu LEGO® Star Wars ™ 75313 AT-AT™ vedoucím designérem společnosti Lego, který vám představí všechny detaily modelu, vysvětlí vám jak fungují chodcovi pohyblivé končetiny a proč to byl pro návrháře oříšek.

LEGO® Star Wars™