LEGO® Blog

Ani batolátka nesmí přijít zkrátka. LEGO® DUPLO® aneb stavebnice pro nejmenší

Legendární stavebnice LEGO® myslí na všechny. Na dospělé i děti všech koníčků a zájmů. Dokonce i na batolata, která si s klasickými kostičkami LEGO® hrát nemohou. Speciálně pro ně tu jsou stavebnice LEGO® DUPLO®, se kterými si postaví pevný základ pro start do života.

Kdybyste doma přistihli svého dvouročního sviště, jak si od staršího sourozence vypůjčil na hraní drobounké kostičky LEGO®, nejspíš by vás málem ranila mrtvice.

Pro každého rodiče skutečně děsivá představa, která v nejlepším případě vrcholí na pohotovosti dolováním dílků z nosu. Horší varianty raději ani nedomýšlet.

Všechny stavebnice proto mají na krabici zřetelné označení doporučeného věku dětí, pro které je každá stavebnice určena.

Na obalech stavebnic LEGO® DUPLO® se však dočtete, že je můžete svěřit i mrňousům od 18 měsíců.

Aby bylo LEGO® skutečně pro každého

Genialita něčeho tak prostého jako jsou stavebnice z barevných kostiček tkví v jejich univerzálnosti a neomezených možnostech hraní nebo odpočinku v případě dospělých.

Od počátku tak byly stavebnice LEGO® vymyšleny jako hračka pro všechny bez rozdílu. Avšak kvůli drobnému designu dílků nebyly vhodné pro ty úplně nejmenší.

Když navíc vezmeme v potaz, jakou úlohu v rozvoji schopností a myšlení mohou tyto kostičky hrát, bylo zcela jasné, že se to musí změnit.

Už před 50 lety tak na svět přišla série stavebnic pro batolecí stavitele, LEGO® DUPLO®.


Bezpečí nemusí být na úkor zábavy

Dílky LEGO® DUPLO® jsou větší než ty klasické a to má zcela zásadní výhody. S většími kostkami se v drobných netrénovaných ručičkách lépe manipuluje. 

Co je však ještě mnohem důležitější, děti poznávají svět všemi smysly. Mnoho zkoumaných předmětů tak batolatům končí také v ústech, a u větších kostek se tak nemusíte trápit, zda náhodou nějakou nespolknou.

Pevný odrazový můstek z kostek LEGO® DUPLO®

Za prvních pár let života, se toho děti naučí více než následně za celý jeho zbytek. Dětská mysl tak vyžaduje tu správnou stimulaci, aby se odemkl veškerý její potenciál, který bude vašim ratolestem k užitku po celý život.

Hra a stavění s kostičkami rozvíjí nejen jemnou motoriku prstů, ale také myšlení a představivost, které hrají klíčovou roli při řešení problémů a při dalším učení.

Se stavebnicemi LEGO® DUPLO® můžete spolu s dětmi navíc poznávat svět zvířat, život ve městě a další témata, která formou hry rozšíří jeho obzory a připraví ho na pestrý svět tam venku.

Stavebnice LEGO® DUPLO®, které udělají z mrňouse velkého stavitele


LEGO® DUPLO® 10974 Divoká zvířata Asie

Představte dětem exotický svět zvířat, v tomto případě z asijských lesů a hor. Na trojrozměrné hrací podložce se v pestrobarevné panenské přírodě prohánějí sloni, pandy, tygři a mnoho dalších chlupatých i opeřených tvorečků, kteří se schovávají v korunách třešní i mezi bambusem.

V setu děti najdou také speciální kostku, která přehrává zvuky zvířat i okolní přírody a děti tak přenese přímo do divočiny.

LEGO® DUPLO® 10974 Divoká zvířata Asie
LEGO® DUPLO® 10974 Divoká zvířata Asie

LEGO® DUPLO® 10875 Nákladní vlak

Pořádnou jízdu si děti užijí s nákladním vlakem, který uhání po skutečných kolejích. O náklad se poté ve stanici postarají dva velké jeřáby.

Díky speciálním kostkám na kolejích vláček po jejich přejetí houká a bliká nebo třeba mění směr jízdy. Nebojte se při jejich umisťování dětem pomoci.

Stavebnice má vše, co skutečná železniční doprava. Přejezdy, výhybky i figurku strojvedoucího a jako bonus také loďku s kapitánem a obchod, kde majitelka čeká na doručení zboží.

Děti se vyřádí a zjistí, že doprava není jednoduchá záležitost.

LEGO® DUPLO® 10875 Nákladní vlak
LEGO® DUPLO® 10875 Nákladní vlak

LEGO® DUPLO® 10956 Zábavní park

Svět však není jenom plný starostí jako jsou opožděné vlaky. Čas od času je třeba si také pořádně odfrknout. Ideální může být návštěva zábavního parku.

Děti mohou figurky děti i dospělých povozit na skutečných atrakcích. Třeba na ruském kole, které během jízdy mění barvy, kolotoč, který mohou děti roztočit nebo je povozit v barevném vláčku.

Spousta funkcí a detailů zábavního parku tvoří ideální prostředí ke kreativnímu hraní a vymýšlení vlastních příběhů a dobrodružství.

LEGO® DUPLO® 10956 Zábavní park
LEGO® DUPLO® 10956 Zábavní park

LEGO® DUPLO® 10970 Hasičská stanice a vrtulník

Perfektní stavebnice pro každého malého hasiče, díky které bude moci popustit uzdu své fantazii.

Děti si mohou postavit vybavenou hasičskou zbrojnici se skluzavkou i hasičské auto s funkčními majáky a sirénou.

Pro ty nejnáročnější mise mají hasiči v záloze také helikoptéru. Je čas zachraňovat životy!

LEGO® DUPLO® 10970 Hasičská stanice a vrtulník
LEGO® DUPLO® 10970 Hasičská stanice a vrtulník

LEGO® DUPLO® 10948 Garáž a myčka aut

S dvoupatrovou budovou s garáží a myčkou aut si mohou děti vyzkoušet, jaké to je rozjet si svůj vlastní skromný byznys a obsluhovat zákazníky.

Nejvíce si ale jistě užijí s autíčky. Nejprve musí projet skrze závoru s automatem na parkovací lístky a následně mohou vyjet rampu do vrchního patra budovy nebo do myčky a pořádně vůz vypulírovat. U dobíjecí stanice už jen stačí autu doplnit šťávu a mohou vyrazit na další cesty.

Se spoustou figurek a doplňků si mohou děti vymýšlet nejrůznější příběhy a vdechnout jim život přímo v pokojíčku na koberci.

LEGO® DUPLO® 10948 Garáž a myčka aut
LEGO® DUPLO® 10948 Garáž a myčka aut

LEGO® DUPLO® 10976 Santova perníková chaloupka

Užít si ještě více vánoční zábavy mohou děti se Santovou perníkovou chaloupkou.

Krásně zdobená zasněžená chaloupka skrývá spoustu doplňků s vánoční tématikou, jakými jsou mísa s cukrovím, konvice s čajem pro zahřátí, ale především vánoční stromeček se spoustou dárečků.

Nechybí ani Santa a jeho kouzelný pytel s dárky a také figurky holčičky s chlapečkem. Vymyslete společně s dětmi kouzelné vánoční dobrodružství.

LEGO® DUPLO® 10976 Santova perníková chaloupka
LEGO® DUPLO® 10976 Santova perníková chaloupka

Víte, jak správně čistit kostky LEGO® DUPLO®?

Aby bylo hraní s kostkami LEGO® DUPLO® stoprocentně bezpečné, je nutné dbát také na čistotu.

Přeci jen kostky často končí v dětských ústech, a tak není radno nic podceňovat. Ale nebojte, žádná věda to není.

Nejprve je nutné všechny kostky od sebe oddělit. V kuchyňském dřezu nebo velké nádobě si připravíme horkou vodu, která by ale neměla mít více než 40° Celsia. Přidat můžeme také šetrný mycí prostředek.

Houbičkou kostky jednu po druhé omyjeme a pokud byl použit mycí prostředek, kostky důkladně opláchneme.

Opláchnuté kostky vyskládáme na ručník nebo utěrku a necháme schnout mimo dosah přímého slunečního svitu.

Pozor! V žádném případě nezkoušejte kostky prát v pračce nebo myčce na nádobí ani je nesušte v troubě nebo pomocí fénu.

Takhle jednoduše zajistíte, aby bylo hraní s kostkami LEGO® DUPLO® maximálně bezpečné a budou rozdávat radost o něco déle.
LEGO® DUPLO®